ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εορτασμός της μνήμης των Αγίων 4 Μαρτύρων στη γενέτειρα τους τις Μέλαμπες

0

Με  ξεχωριστή λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη  εορτάστηκε και φέτος η μνήμη  των  Αγίων  Τεσσάρων  Μαρτύρων   στις Μέλαμπες ,  εκεί που ως γνωστό γεννήθηκαν , έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους ως κρυπτοχριστιανοί και πήραν την απόφαση για την μεγάλη ομολογία τους  για το υπέρ του Χριστού μαρτύριο .

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε  Πανηγυρικός  Eσπερινός και Ιερή Παράκληση  των Αγίων. Αργότερα έγινε αγρυπνία .

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής  τελέστηκε πανηγυρική    Θεία  Λειτουργία με προεξάρχοντα τον  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, πλαισιούμενο από  τον Πρωτοσύγκελο  αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Καραχάλιο και άλλους Ιερείς, και με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους πιστών .

Στη συνέχεια  τελέστηκε  Δοξολογία  για την εθνική επέτειο με ομιλητή εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου .

Ακολούθησε η λιτάνευση  του  Ιερού Λειψάνου  των Αγίων  στους δρόμους του χωριού και μάλιστα στα σημεία που βρίσκονται  δύο από τα σπίτια των Αγίων , τα οποία η Ενορία έχει αναπλάσει σε ιερό παρεκκλήσιο και προσευχητάριο τους αντίστοιχα .

Να σημειωθεί ότι στις Ιερές Ακολουθίες  συμμετείχαν και ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ Γιάννης Κεφαλογιάννης , η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή, ο Περιφεριεακός σύμβουλος κ. Κώστας Δανδουλάκη, εις τον εσπερινό, στην  δε Θεία Λειτουργία , ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Κακογιαννάκης, , εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, ο πρόεδρος του ΔΣ Αγίου Βασιλείου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαχτουρίων Χαραλαμπάκης Γιάννης κ.ά.

Τέλος  στο προαύλιο του Ναού, και με σύμμαχο τόσο τον καλό καιρό, όσο και την απέραντη θέα του Ψηλορείτη, προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές , που και φέτο ήλθαν από  κοντά  και  μακριά, ( από όλη την Κρήτη ) που ευχαριστώντας  εύχονταν και του χρόνου .

Ο εορτασμός έκλεισε για την Ενορία μας το απόγευμα στην Πάνω Ρούγα με τον εσπερινό  της ημέρας, εις το παρεκκλήσιο  των Αγίων, ιερός χώρος - μνημείο - που δημιουργήθηκε πρόσφατα για να  εκφράζει αυτό που αισθάνονται οι κάτοικοι του χωριού για τη μεγάλη ευλογία που τους παρέχουν οι ομοχώριοι τους ΄Αγιοι .

Γενική πάντως ήταν η αίσθηση πως  ό,τι ζήσαμε αυτό το διήμερο  ήταν δικό τους  δώρο .

Ευχόμαστε σε όλους τους Μελαμπιανούς και μη , που όπως γνωρίζουμε , τίμησαν και φέτο  τους 4 Μάρτυρες στα πέρατα του κόσμου – από την Κρήτη , την Αθήνα  μέχρι και την Αυστραλία - οι Άγιοι να είναι βοήθεια τους και να  αξιώσουν όλους μας και του χρόνου .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ