ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιδημία σύγκρισης

0

Πόσες φορές έχω εγκαταστήσει, και κατόπιν σβήσει, την εφαρμογή του Facebook στο κινητό μου...

Η υπέροχη αυτή εφαρμογή, που σκοπό έχει να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, που δίνει ένα παράθυρο στην καθημερινότητα των αγαπημένων προσώπων μας, και που μας κατακλύζει με πληροφορίες, έχει και κάποια μεγάλα ελαττώματα.

Το μεγαλύτερο ελάττωμα ίσως είναι ότι, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ένας μεγάλος καταναλωτής του πολύτιμου χρόνου μας, ο οποίος είναι χρήμα, και όπως και το χρήμα, δεν κρατάει για πάντα.

Είναι η μεγάλη και χαώδης λακκούβα δηλαδή, μεταξύ του εαυτού μας, των υποχρεώσεων και των στόχων μας.

Συχνά, ξεκινάω το ‘σκρολάρισμα’, και λες και ξυπνάω μετά από λίγη ώρα. Επανέρχομαι στην πραγματικότητα, συνειδητοποιώ ότι έχω χάσει μισή, πολύτιμη ώρα από τη ζωή μου στο διαδίκτυο, και αμέσως σβήνω την εφαρμογή και ξεκινάω να ζω τη ζωή αντί να την ‘παρατηρώ’.

Και τα εισαγωγικά στη λέξη παρατηρώ, έχουν το σκοπό τους. Γιατί Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ρεαλισμός δεν συμβαδίζουν. Αντιθέτως, πάνε χέρι- χέρι με την επιδειξιμανία, αλλά και κάθε λογής φίλτρα, που πάρα πολύ συχνά δεν ‘φιλτράρουν’  μόνο πρόσωπα, αλλά και πολλά είδη κοινωνικής πραγματικότητας.

Τα αψεγάδιαστα πρόσωπα, τα καλύτερα πάρτι, οι ομορφότερες και ακριβότερες διακοπές. Όλα παρουσιάζονται από την ‘κατάλληλη οπτική γωνία’, αφήνοντας απέξω τα ψεγάδια, τη βαρεμάρα εντός και εκτός πάρτι, τον κατεδαφισμένο τραπεζικό λογαριασμό που σε περιμένει μετά από τις ‘ακριβές διακοπές’, κτλ., κτλ.

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης λειτουργούν συχνά σαν ‘όμορφες και φωτεινές βιτρίνες’, πίσω από τις οποίες κρύβονται κάθε λογής σκουπίδια, παραλείψεις και ψέματα. Σαν ένα ακατάστατο και βρώμικο δωμάτιο, με μια όμορφη, μικροσκοπική γωνίτσα. Αυτή η γωνίτσα, της οποίας της επιτρέπεται να φτάσει φίλους και συγγενείς, είναι και ότι μας επιτρέπεται να δούμε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης όμως, είναι το αποτέλεσμα αυτής της ψευτιάς. Σύμφωνα με τις μελέτες του ψυχολόγου Ethan Kross, του πανεπιστημίου του Michigan, η άνοδος των ΜΚΔ, έχει επιφέρει την ‘εποχή του φθόνου’. Την αδυναμία εκείνου που ‘σκρολάρει’, και που ενώ γνωρίζει τα πάντα περί ‘φίλτρων’, να σταματήσει να συγκρίνει τον εαυτό του με εκείνο τον καλογυαλισμένο των ‘φίλων’ του. Γιατί όπως είχε πει ο Αριστοτέλης, πολλούς αιώνες πριν τα ΜΚΔ, η καλή τύχη των άλλων προκαλεί έναν ‘πόνο’. Τον πόνο που αναβλύζει από ‘αυτούς που έχουν ότι εμείς [νομίζουμε ότι] οφείλουμε να έχουμε’.

Είναι μεγάλο το σύγχρονο πρόβλημα της ‘επιδημίας της σύγκρισης’. Δεν το χωράει ένα άρθρο.

Αντιμετωπίζεται όμως.

Μια απλή απεγκατάσταση, και μια ματιά γύρω μας, λέγοντας ‘ευχαριστώ’ για ότι ήδη έχουμε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ