ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο με θέμα: «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» στο Πάνορμο

0

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου  και ώρα 10:00-13:00 στο ξενοδοχείο RoyalBlueστο Πάνορμο Μυλοποτάμου,πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σεμινάριο με θέμα:«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ»

Οι διοργανωτές ήταν ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ,Ο Δήμος Μυλοποτάμου και  η Περιφέρεια Κρήτης, και οι συμμετέχοντες ήταν Δήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη προγραμματισμού και πολιτιστικών θεμάτων των Δήμων, υπεύθυνοι Δημοτικών πολιτιστικών οργανισμών και Δημοτικών βιβλιοθηκών και άλλοι σχετικοί με το θέμα φορείς.

Το σεμινάριο έγινε στο πλαίσιο του έτους2018 που ανακηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοέτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τους στόχους αυτού να συνεχίζονται και την επόμενη χρονική περίοδο και προσπάθησε να μεταδώσει την σχετική γνώση.

Οι εισηγητές ήταν εκπρόσωποι κυρίως του Υπουργείου Πολιτισμού και Εσωτερικών και ανέλυσαν τα θέματα της Δημιουργικής Ευρώπης, την σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τους ΕΟΕΣ , τις μελέτες και την κατάρτιση των στελεχών για την πολιτιστική διαχείριση καθώς και την Πολιτιστική κληρονομιά του Μυοποτάμου ως μοχλό ανάπτυξης της περιοχής.

Στο σεμινάριο παρευρέθησαν και τοποθετήθηκαν με χρήσιμες παρατηρήσεις ο φιλοξενών Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ.Δημήτρης Κόκκινος, οι αντιπερειφερειάρχες Κρήτης κ.ΜαρίαΛιονή και Γιάννης Παρασύρης, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης ,πολλοί εκπρόσωποι Δήμων και πολιτιστικών φορέων κ.λ.π

Τις εργασίες συντόνισαν οι κ. Γιώργος Αλεξάκης,Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Eντεταλμένος για θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων-Θεμάτων  και Μιχάλης Σαρρής, Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Δήμου Μυλοποτάμου.

Κατά την έναρξη του σεμιναρίου Ο Δήμαρχος Μυλοποτάμουκ. Δημήτριος Κόκκινος χαιρέτισε τις εργασίες λέγοντας τα εξής:

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας καλωσορίζουμε σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση που φιλοξενεί ο δήμος μας και συνδιοργανώνει με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ» και την Περιφέρεια Κρήτης.

Θεωρούμε, πως η συνάντηση αυτή, αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του φετινού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από τις εισηγήσεις και τις προτάσεις που θα γίνουν, θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους μας, να μετέχουμε του ευρύ διαλόγου για την μέγιστη αναπτυξιακή σημασία που μπορεί να έχει για τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, η πολιτιστική τους παράδοση και συνέχεια.

Για μας στον Δήμο Μυλοποτάμου ο πολιτισμός δεν αντιμετωπίζεται ως θεωρία και η κληρονομιά του παρελθόντος δεν προσεγγίζεται ως μια στατική κατάσταση.  Όσοι παρακολουθούν στενά την δουλειά που γίνεται στον τόπο μας, θα έχουν αντιληφθεί, ότι αποτελούν πρωταρχικού ενδιαφέροντος πτυχές του δημοτικού έργου. Λειτουργούν ως μοχλός που κινεί τις δυνάμεις για το μέλλον και ανοίγει τους ορίζοντες για μια κοινωνία με προοπτική.

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, είναι η μόνη ασφαλή οδός για το μέλλον της. Και αν δεν πατήσει επάνω στερεά, δεν θα καταφέρει ποτέ να κατανοήσει τα δεδομένα που ενώνουν και μπορούν να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωμένη οντότητα.

Και εμείς εδώ από την Κρήτη, οφείλουμε να το τονίζουμε αυτό με κάθε ευκαιρία. Άλλωστε, η παράδοση θέλει την Ευρώπη να ξεκινά το ταξίδι της από την Κρήτη. Και ο Μύθος αυτός, έρχεται να είναι το πρώτο κομμάτι του παζλ της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς που ποτέ δεν ολοκληρώνεται, αλλά κομμάτι – κομμάτι εξελίσσεται και συνεχίζει να ενώνει, λειτουργώντας ως φιλόδοξη προοπτική για όλους μας.

Καλώς ορίσατε στο Μυλοπόταμο. Κάθε επιτυχία στις εργασίες της συνάντησης αυτής και γενικότερα κάθε επιτυχία σε όλες τις δραστηριότητες όλων εσάς, των ανθρώπων που μέσα από την δουλειά σας, αποτελείτε το εχέγγυο για την διαμόρφωση της παρακαταθήκης που οφείλουμε να παραδώσουμε στην Ευρώπη του πολιτισμού και του μέλλοντος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ