ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

«Ξεκόβει» το Βερολίνο κάθε κουβέντα για τις αποζημιώσεις: Το ζήτημα έχει νομικά και πολιτικά ρυθμιστεί οριστικά

0

«Ψυχρολουσία» για την Αθήνα λίγο πριν την άφιξη του Γερμανού προέδρου στη χώρα μας - Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ακόμη ότι «δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης»

«Νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο» θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει.

Απαντώντας σε ερώτηση Πολωνού δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της διατύπωσης νέων αξιώσεων από την ελληνική πλευρά, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές. Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν την θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Άγνοια εν τω μεταξύ δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει συνεννόηση της ελληνικής με την πολωνική κυβέρνηση για την διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία.

«Ειλικρινά, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό. Θα αποτελούσε και έκπληξη εάν είχα πληροφορίες για πιθανές συνεννοήσεις μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας. Δεν τις έχω», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Ψυχρολουσία στην Αθήνα

Με την στάση του ο Γερμανός αξιωματούχος επιχειρεί ουσιαστικά να κλείσει το θέμα πριν καν ανοίξει στις επίσημες συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα ο Γερμανός Πρόεδρος Στάινμαγερ. Επιχειρεί ταυτόχρονα να «διαλύσει» τις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Να σημειωθεί ότι της... «άγνοιας Ζάιμπερτ», είχαν προηγηθεί δύο εκτενή δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων που ανέφεραν ότι η Ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να θέσει στον Γερμανό πρόεδρο το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Η στάση του Ζάιμπερτ μπορεί να ερμηνευθεί πάντως και ως μια... ετεροχρονισμένη αντίδραση του Βερολίνου στην ενέργεια του υπουργού Έξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος στην πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χαϊκο Μάας στη χώρα μας είχε επισημάνει πως «παραμένουν ζωντανές οι ελληνικές διεκδικήσεις». Με αφορμή αυτή τη δήλωση το σύνολο των γερμανικών εφημερίδων είχαν επισημάνει ότι η Ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ξαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

Τα δημοσιεύματα

«Όσο η Ελλάδα εξαρτώνταν από τη στήριξη της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, η Αθήνα αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες», έγραψε πρόσφατα το Spiegel.

Λίγες μέρες πριν από τη επίσημη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα (10 - 12 Οκτωβρίου) και τις προγραμματισμένες συναντήσεις με το πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξένησε στην διαδικτυακή του έκδοση ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισεκατομμύρια ευρώ από την Γερμανία», το οποίο αναφέρεται στην πρόθεση της Αθήνας να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα εκστρατεία διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων:

«Όσο η Ελλάδα εξαρτώνταν από τη οικονομική στήριξη της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.Δεν είναι σύμπτωση ότι οι δύο κορυφαίοι έλληνες πολιτικοί αναφέρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ζήτημα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χωριό Καλλικράτης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χωριό Κάνδανος. Σηματοδοτεί την απαρχή μιας μακράς εκστρατείας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο» ανέφερε στο σχετικό δημοσίευμα.

Η Bild

Το ποσό των 376 δισεκατομμυρίων ευρώ εγείρουν oι Έλληνες σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, έγραψε πρόσφατα σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα «Bild» που επικαλέστηκε κρυφή μελέτη επιτροπής της ελληνικής βουλής.

Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Γερμανίας,Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, το επίμαχο δημοσίευμα ανέφερε ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων θα τεθεί επί τάπητος.

Η εφημερίδα φιλοξένησε επίσης δηλώσεις του προέδρου της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και υπογράμμισε ότι το τελικό ποσό που ζητούν οι Έλληνες από τους Γερμανούς ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις που υπολογίζονταν σε 280 δισεκατομμύρια ευρώ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ