ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Οι Κρητικοί της Αττικής Ψηφίζουν

0

Στις κάλπες προσέρχονται οι Κρητικοί της Αττικής την Κυριακή 18 Νοεμβρίου για να αναδείξουν την νέα διοίκηση της Παγκρητίου Ενώσεως για τα επόμενα 4 χρόνια. Εκλογές που πάντα αποκτούν έντονο χαρακτήρα και οργανωτικά τουλάχιστον έχουν τα χαρακτηριστικά κανονικών εκλογών, με τους υποψήφιους συνδυασμούς να ρίχνονται στην μάχη τουλάχιστον έξι μήνες πριν και να κάνουν κανονικό προεκλογικό αγώνα, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Περιφέρειας Αττικής.

Ποια είναι όμως η Παγκρήτιος Ένωση και τι αντιπροσωπεύει για τους Κρητικούς της Αττικής?

Ιστορική Θέση της Παγκρητίου

Η «Παγκρήτιος Ένωσις» αποτελεί το Ιστορικό Σωματείο των Κρητών του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Είναι το μεγαλύτερο Πολιτιστικό Σωματείο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον αριθμό των μελών του που ξεπερνούν τις 85.000 χιλιάδες.

Η αντιστασιακή δράση της στη δύσκολη περίοδο της Γερμανικής Κατοχής αλλά και η μετέπειτα δημιουργική πορεία της είχαν σαν αποτέλεσμα κατοχυρωθεί στη συνείδηση των Κρητών, όχι μόνο του Λεκανοπεδίου αλλά σε όλο τον κόσμο, ως το κορυφαίο Κρητικό Σωματείο. Ο ρόλος της στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς υπήρξε καθοριστικός ενώ παράλληλα μεγάλη ήταν η προσφορά της στις επιστήμες και τα γράμματα με κορυφαίο γεγονός την Ίδρυση και Λειτουργία του Πνευματικού Ιδρύματος «Κρητική Εστία». Ακόμα και σήμερα η δράση της κατά το παρελθόν αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο των Κρητών αλλά όλων όσων ασχολούνται με τον πολιτισμό και την πνευματική δημιουργία.

Ποιοι διεκδικούν την ψήφο των Κρητικών

Στις εκλογές της 18ης Νοεμβρίου δύο είναι οι υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου της Παγκρητίου Ενώσεως, με τους αντίστοιχους συνδυασμούς.

Ο ένας είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος Γιώργος Μαριδάκης, ο οποίος κατέχει την συγκεκριμένη θέση από το 2007, για 11 δηλαδή και πλέον χρόνια, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από τους Κρητικούς της Αττικής, όταν μάλιστα την περίοδο αυτή της προεδρίας του, η Παγκρήτιος αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα στην λειτουργία της και έχει πάψει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Κρητικού Πολιτιστικού κινήματος.

Την θέση του Προέδρου διεκδικεί επίσης ο Στέλιος Παλάσσαρος, γνωστός στην Κρητική παροικία για το σημαντικό του έργο στην Κρητική Εστία, το ίδρυμα που στεγάζει κατά κύριο λόγο άπορους Κρήτες φοιτητές. Ο Στέλιος Παλάσσαρος διετέλεσε Πρόεδρος στην Κρητική Εστία για 4 χρόνια και στην διάρκεια της θητείας του κατάφερε να την ανακαινίσει πλήρως, και μάλιστα με κοινοτικούς πόρους, παραδίνοντας ένα κτίριο κόσμημα, με σύγχρονες υποδομές, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες όσων διαμένουν στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Η «μάχη» αναμένεται να είναι έντονη, όπως συμβαίνει πάντα στις εκλογές της Παγκρητίου Ενώσεως και η προσπάθεια των δύο υποψηφίων επικεντρώνεται στο πως θα πείσουν καταρχήν του Κρητικούς να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και στην συνέχεια να επιλέξουν το δικό τους ψηφοδέλτιο να ρίξουν στην κάλπη.

Ο σημερινός Πρόεδρος κατεβαίνει στην μάχη των εκλογών, ως η συνέχεια των προηγουμένων ετών, αν και όπως προαναφέρουμε, δεν είναι από τις καλύτερες στην διάρκεια «ζωής» της Παγκρητίου Ενώσεως και ο Στέλιος Παλάσσαρος, αντιπαραθέτει ως βασικό εκλογικό διακύβευμα την Αναγέννηση της Παγκρητίου, έχοντας ως βασικό «όπλο» στην φαρέτρα του το εξαιρετικό ομολογουμένως έργο που επιτέλεσε στα χρόνια της θητείας του ως Πρόεδρος της Κρητικής Εστίας.

Σε αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης και των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως πολίτες αυτής της χώρας, η ενεργή συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες για Συλλόγους και Ενώσεις Εθνικοτοπικού χαρακτήρα, αλλά και στις δράσεις και τις εκδηλώσεις που οργανώνουν, είναι πολύ πιο αναγκαία και πολύ πιο σημαντική από ότι στην περίοδό της ευημερίας.

Γι’ αυτό οι Κρητικοί της Αττικής θα ήταν καλό να σημειώσουν από τώρα στο ημερολόγιο τους την συγκεκριμένη ημερομηνία και να φροντίσουν να συμμετάσχουν μαζικά, για να αναδείξουν τον πλέον άξιο και αυτό που θα κρίνουν ότι μπορεί να συσπειρώσει το Κρητικό στοιχειό της Αττικής γύρω από το ιστορικό Σωματείο.

Η αλληλεγγύη και η ανάδειξη του πολιτισμού μιας περιοχής και της παράδοσης της, αλλά και των θεμάτων που την απασχολούν, ήταν οι πλέον βασικοί λόγοι που ανέδειξαν την σημαντικότητα των Εθνικοτοπικών Ενώσεων και Σωματείων. Οι λόγοι αυτοί ουδέποτε εξέλειψαν. Πολλώ δε μάλλω αυτές τις χαλεπές εποχές.

Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας να μείνουμε κοντά στις οργανώσεις αυτές και να συμμετάσχουμε ενεργά!

Την συσπείρωση βέβαια αλλά και την ενεργή συμμετοχή των μελών, θα την εμπνεύσουν και θα την διασφαλίσουν οι εκάστοτε διοικήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εκλέγονται με μοναδικό γνώμονα και στόχο να προσφέρουν και όχι άλλους ιδιοτελείς στόχους. Η θέση του Προέδρου και των άλλων θέσεων δεν πρέπει να αποτελεί φιλοδοξία για όσους τις διεκδικούν, αλλά ευθύνη και διάθεση για προσφορά!

Ακουστέ την τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε ο κ Στέλιος Παλάσσαρος στο lyra FM και στην κυρία Σταματία Πανταλάκη 12 Οκτωβρίου 2018

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ