ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Περί Σκοπίων ο λόγος

0

Την προηγούμενη εβδομάδα ζήσαμε το απόλυτο παράλογο. Να κάνουν δημοψήφισμα τα Σκόπια για το θέμα της ονοματοδοσίας της χώρας, να πηγαίνουν πολύ λίγοι στις κάλπες (γύρω στο 38% αν θυμάμαι καλά) κι εμείς να… ανησυχούμε για το αποτέλεσμα τους!

Ειλικρινά πολλές φορές προσπάθησα ήρεμα, ψύχραιμα να καταλάβω πως γίνεται αυτό το θέμα με τη Μακεδονία, τόσο μεγάλο και δεν το κατάλαβα. Ιδιαίτερα με τη στάση εκείνων που, υποτίθεται ότι πασχίζουν και αγωνιούν για το όνομα. Από την άλλη έχει γίνει κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της επικαιρότητας, ζήτημα μάλιστα που ενδεχομένως να κρίνει και την κυβερνητική συνεργασία στη χώρα μας.

Άφησα λοιπόν να δω τα πράγματα με τα μάτια των ξένων. Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο τώρα ξεκινούν τα πιο δύσκολα για τον Ζόραν Ζάεφ, ενώ αντίθετα για τον Αλέξη Τσίπρα η αποτυχία του δημοψηφίσματος ίσως να τον ανακουφίζει, γιατί κερδίζει χρόνο σε σχέση με τις εκλογές. Κάπως έτσι γίνονται τα πράγματα στην πολιτική.

Σύμφωνα με το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung οι λόγοι της αποτυχίας είναι καθαρά ενδογενείς. «Οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ κλήθηκαν στις κάλπες για να επιλέξουν ένα «Ναι» ή ένα «Όχι», αλλά στην πλειοψηφία τους σιώπησαν, το δημοψήφισμα απέτυχε, το πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα της βαλκανικής χώρας προς την κατεύθυνση της Δύσης καταλήγει προς το παρόν σε μια βαθιά τάφρο» σημειώνει ο σχολιαστής της χαρακτηριστικά.

«Το αποτέλεσμα αποτελεί επώδυνη ήττα της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, που είχε το θάρρος να συμβάλει σε συμφωνία με την Ελλάδα για το περιβόητο θέμα του ονόματος. Αλλά και για την άκρως συντηρητική αντιπολίτευση που δυσφήμισε τη συμφωνία ως συνθηκολόγηση και εργάστηκε για την αποτυχία της, αποτελεί πύρρειο νίκη.

Ο απεσταλμένος του Spiegel στα Σκόπια παρουσιάζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις δύο κατοίκων της ΠΓΔΜ. Η πρώτη είναι της Ουρανίας Πιρόφσκα με καταγωγή από την Καστοριά, η οποία περιγράφει την τραγική ιστορία της οικογένειάς της το διάστημα του πολέμου και μετά και η οποία ψήφισε «Ναι» θεωρώντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η δεύτερη αφορά έναν μορφωμένο εργαζόμενο σε ανταλλακτήριο, ο οποίος ψήφισε «Όχι». Στο γερμανό δημοσιογράφο περιγράφει ως διεφθαρμένες όλες τις κυβερνήσεις της χώρας.

Και ο δημοσιογράφος συνεχίζει: «Η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ για μεγάλη επιτυχία του «Ναι» αποτελεί στην πραγματικότητα προαναγγελία πιθανής πολιτικής αποτυχίας για να σώσει το γόητρό του (…) Η συμμετοχή έμεινε πολύ πίσω από τις προσδοκίες, τα συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα είδαν στο δημοψήφισμα μια εθνική ταπείνωση, ο πρόεδρος Ιβανόφ έκανε λόγο ακόμη και για πολιτική αυτοκτονία.

Μακροσκελές άρθρο φιλοξενεί στη διαδικτυακή της σελίδα η Handelsblatt, στο οποίο μεταξύ άλλων, προσπαθεί να σταθμίσει τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ελληνική κυβέρνηση η αποτυχία του δημοψηφίσματος. «Η Ελλάδα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ήταν η πρώτη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών… αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται κρυφά να αισθάνεται ανακουφισμένος», παρατηρεί ο αρθρογράφος της.

Η Neue Zürchner Zeitung «διαβάζει» το αποτέλεσμα ως επιτυχία της καμπάνιας του «Όχι», μιας καμπάνιας που ήταν ελάχιστα ορατή, ενώ η εφημερίδα Bild επιγράφει σχετικό άρθρο με τον τίτλο «η Μακεδονία θα συνεχίζει να ονομάζεται Μακεδονία». Οι αρθρογράφοι της περιγράφουν την προβληματική και καθόλου βεβαία επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο, ελλείψει ενισχυμένης πλειοψηφίας.

Δεν ξέρω τι καταλάβατε εσείς, αλλά προσωπικά δεν διαφωτίστηκα και πολύ. Συνεχίζει να υπάρχει ένα πυκνό σκοτάδι γύρω μου, σε ένα θέμα που απλά εξυπηρετεί πολιτικές καταστάσεις… Και θα το ξαναβρούμε μπροστά μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ