ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Ενημέρωση για τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμανσης των ακτινιδίων

0

Από το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Ρεθύμνης  ανακοινώνεται   στους παραγωγούς – διακινητές (εισαγωγείς-εξαγωγείς-τυποποιητές-εμπόρους  χοντρικής και λιανικής) ακτινιδίων ότι με την με αριθμό 72/109346/17.10.2017 Υπουργική απόφαση τροποποιήθηκε η 290524/3.9.2010 ΥΑ, που αφορούσε στον «Καθορισμό τεχνικών λεπτομερειών εφαρμογής των εμπορικών προδιαγραφών για τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμανσης των ακτινιδίων».

Σύμφωνα με αυτή :

  • Η συγκομιδή ακτινιδίων ποικιλίας Hayward αρχίζει για όλη την επικράτεια την 10η Οκτωβρίου κάθε έτους χωρίς να απαιτείται απόφαση έναρξης συγκομιδής από την ΔΑΟΚ.
  • Η εμπορία ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward στην εγχώρια αγορά (χοντρική και λιανική πώληση) αρχίζει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.
  • Η ισχύς της παραπάνω απόφασης αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου του έτος 2018.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 3,4,5 της 290524/3.9.2010ΥΑ πλην των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 5, καθώς η επιβολή κυρώσεων γίνεται πλέον με τις διατάξεις του κυρωτικού Νόμου 4235/2014. Συγκεκριμένα ισχύουν τα παρακάτω:

  1. Οι υπεύθυνοι για τη συγκομιδή των ακτινιδίων, κάθε φορά που προβαίνουν σε συγκομιδή των καρπών, συμπληρώνουν Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία αναφέρουν την ημερομηνία συγκομιδής τους καθώς και την συγκομισμένη ποσότητα. Η υπεύθυνη δήλωση κατατίθεται στην αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης/Γεωργίας.
  2.  Οι τυποποιητές − συσκευαστές στην περιοχή παραγωγής προβαίνουν σε τυποποίηση συσκευασία των ακτινιδίων εφόσον αυτά έχουν αποκτήσει φυσιολογικά  βαθμό Brix τουλάχιστον 6,2ο ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.
  3.  Οι εισαγωγείς − εξαγωγείς διασφαλίζουν ότι κατά το στάδιο της εισαγωγής − εξαγωγής οι παρτίδες ακτινιδίων έχουν αποκτήσει βαθμό Brix τουλάχιστον 6,2ο ή 15% μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία
  4.  Οι έμποροι διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης − συσκευασίας, της εισαγωγής και της εξαγωγής, αφού αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5ο Brix.
  5.  Όλοι οι συναλλασσόμενοι στον τομέα των ακτινιδίων τηρούν ως προς τις υποχρεώσεις τους και τις λοιπές διατάξεις που προβλέπονται από την κοινή Υπουργική Απόφαση 257543/2003.

 

Στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο σε ένα από τα προαναφερόμενα στάδια διάθεσης-εμπορίας διαπιστωθεί παρέκκλιση από τα προαναφερόμενα όρια τα προϊόντα θα αποσύρονται ή θα καταστρέφονται και οι υπεύθυνοι θα παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές επιβολής κυρώσεων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ