ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Συμβούλιο ΥΠΕΣ της ΕΕ: Στο τραπέζι ενίσχυση της Frontex, επιτάχυνση επιστροφών και Δουβλίνο

0

Εντατικές συζητήσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η ομοφωνία για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής και την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής ενόψει της Συνόδου Koρυφής της επόμενης εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή κατά το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Συγχρόνως, σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου συζητήθηκαν νέες προτάσεις από την αυστριακή προεδρία, συμπεριλαμβανόμενης μιας "εξωτερικής διάστασης" της "υποχρεωτικής αλληλεγγύης" προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο μέχρι το τέλος του έτους.

"Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή δεν πρόκειται να αναλάβει εθνικές αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Αυτό είναι και θα παραμείνει αρμοδιότητα των κρατών μελών", διευκρίνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι όποιες "ανησυχίες" για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας θα καθησυχαστούν το επόμενο διάστημα.

"Υπάρχει ευρεία συμφωνία και όλοι θέλουν να δουν έναν ισχυρό ρόλο για τη Frontex αναφορικά με τις τρίτες χώρες αλλά και με τις επιστροφές", δήλωσε από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, Χέρμπερτ Κικλ.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση της Επιτροπής για μια απλοποιημένη και ταχύτερη συνοριακή διαδικασία επιστροφών, δηλαδή να γίνεται άμεση επιστροφή μετά από μια αρνητική απόφαση για παροχή ασύλου. Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, συζητήθηκε επίσης η ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω συμφωνίες επανεισδοχής και συνεργασίες με τρίτες χώρες, το ενδεχόμενο ελεγχόμενων κέντρων ή και κράτησης των μεταναστών που δε δικαιούνται προστασίας αλλά και η άρνηση εισόδου.

Αναφορικά με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο Χ. Κιλκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την "απομάκρυνση" από τη στενή "ερμηνεία της αλληλεγγύης" ως εφαρμογής της μετεγκατάστασης προσφύγων προς μια πιο "ευρεία" προσέγγιση. Αυτή όπως είπε, αφορά την "εξωτερική διάσταση" της αλληλεγγύης δηλαδή την "πρόληψη" της κρίσης μέσα από τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Αβραμόπουλος κάλεσε τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Καταπιστευματικό Ταμείο για την Αφρική και να στηρίξουν πολιτικά τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες.

Συμμετοχή Γεροβασίλη, Βίτσα και Καλογήρου

Στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο συμμετείχαν και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Στον τομέα προστασίας του πολίτη, τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησαν η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η Οδηγία για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, η τροποποίηση του Κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, καθώς και η μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και επανεγκατάστασης.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν και θέματα μετανάστευσης και ο Δημήτρης Βίτσας ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη εξεύρεσης συλλογικών ευρωπαϊκών λύσεων, ενώ τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων επί του Κανονισμού του «Δουβλίνου», σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ΥΜΕΠΟ υποστήριξε ότι κύριο στοιχείο του αναμορφωμένου Κανονισμού θα πρέπει να είναι η ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ο Δημήτρης Βίτσας επανέλαβε την κομβική σημασία που έχει για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού η εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα της δίκαιης ανακατανομής των αιτούντων άσυλο, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή η υφιστάμενη κατάσταση της επιβάρυνσης μόνο των χωρών πρώτης υποδοχής.

Ακόμη, ο υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, ιδίως σε σχέση με τις συνεχιζόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων με τους ομολόγους του από την Κύπρο, την Ελβετία, τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις και συζήτησε θέματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης.

Τις εργασίες του συμβουλίου απασχόλησαν μεταξύ των άλλων θέματα στο τομέα της Δικαιοσύνης που αφορούν τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία, την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τον κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ