ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τι κερδίζετε όταν πίνετε ζεστό νερό – Σε τι θερμοκρασία πρέπει να φτάνει

0

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να στηρίξει το δέρμα, τους μύες και την υγεία των αρθρώσεων. Το νερό βοηθά τα κύτταρα του οργανισμού να απορροφούν θρεπτικά συστατικά και να καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Αλλά αν πίνετε ζεστό νερό (ή και καυτό ακόμα) κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη.

Παρόλο που υπάρχει λίγη επιστημονική έρευνα σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης ζεστού νερού, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ζεστό νερό είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιωθεί η υγεία. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε αυτά τα στοιχεία.

Οφέλη από το να πίνετε ζεστό νερό

Οι άνθρωποι καταναλώνουν ζεστά ροφήματα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η λαϊκή ιατρική βιβλιογραφία είναι γεμάτη με ιστορίες για το πώς το ζεστό νερό μπορεί να βελτιώσει την υγεία. Αλλά οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να εξετάζουν τα οφέλη της κατανάλωσης ζεστού νερού.

Αυτό το άρθρο εξετάζει επτά από τα πιθανά οφέλη και τις θεωρίες πίσω από αυτά.

Ζεστό νερό για καλύτερη πέψη

Όταν ένα άτομο δεν πίνει αρκετό νερό, το λεπτό έντερο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του νερού από τις τροφές και τα ποτό. Αυτό προκαλεί αφυδάτωση και μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την κίνηση του εντέρου.

Η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχη χρόνια δυσκοιλιότητα. Αυτή η δυσκοιλιότητα μπορεί να κάνει τις κινήσεις του εντέρου επώδυνες. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως αιμορροΐδες και φούσκωμα.

Το πόσιμο νερό μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Ζεστό νερό για αποτοξίνωση

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποτοξινωθεί. Όταν το νερό είναι αρκετά ζεστό (έως και καυτό), ώστε να αυξήσει τη θερμοκρασία σώματος ενός ατόμου, μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση. Ο ιδρώτας αποβάλλει τις τοξίνες και μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των πόρων.

Βελτιωμένη κυκλοφορία

Το ζεστό νερό είναι αγγειοδιασταλτικό. Αυτό που σημαίνει ότι διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας την κυκλοφορία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν και να μειωθεί ο πόνος.

Αν και οι μελέτες δεν έχουν συνδέσει άμεσα το ζεστό νερό με την μακροπρόθεσμη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη βελτίωση θα οδηγήσει σε καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση μυών και οργάνων.

Ζεστό νερό για απώλεια βάρους

Έρευνες έχουν δείξει ότι κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει βάρος. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο ότι το πόσιμο νερό αυξάνει το αίσθημα πληρότητας. Το νερό βοηθά επίσης το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και απομακρύνει τα απόβλητα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2003 έδειξε ότι η αλλαγή από το πόσιμο κρύο νερό στο ζεστό νερό θα μπορούσε να αυξήσει την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μισού λίτρου νερού πριν από το γεύμα αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 30%.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού σε 37 °C αντιστοιχεί σε 40% αύξηση του μεταβολισμού. Δηλαδή σαφώς μεγαλύτερη από ό,τι με κρύο νερό. Αυτή η αύξηση διήρκεσε 30-40 λεπτά, μετά την κατανάλωση του ζεστού νερού.

Μειωμένος πόνος

Το ζεστό νερό βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα και την ροή του αίματος, ιδιαίτερα στους τραυματισμένους μύες. Καμία έρευνα δεν συνδέει άμεσα την κατανάλωση ζεστού νερού με ανακούφιση από τον πόνο.

Ωστόσο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά επιθέματα θερμότητας και μπουκάλια ζεστού νερού για την μείωση του πόνου. Η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί να προσφέρει κάποια εσωτερική ανακούφιση του πόνου, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θερμότητα μπορεί επίσης να επιδεινώσει το πρήξιμο.

Ζεστό νερό ενάντια σε κρυολόγημα και ρινικά προβλήματα

Η θερμότητα που εφαρμόζεται στους ρινικούς κόλπους μπορεί να μετριάσει την πίεση που προκαλείται από κρυολογήματα και ρινικές αλλεργίες. Ο ατμός επίσης βοηθά στην αποσυμφόρηση των ιγμορίων.

Το πόσιμο ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει τους βλεννογόνους να κινηθούν πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί να ενθαρρύνει το βήχα και να συμβάλλει στο να καθαρίσει η μύτη σας πιο γρήγορα, αφού θα κάνει την βλέννα πιο υδαρή. Με λίγα λόγια θα είναι πιο αποτελεσματικό να “φυσήξετε την μύτη σας”.

Μειωμένο άγχος

Ένα καταπραϋντικό φλιτζάνι ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν το άγχος και το στρες. Μια παλαιότερη μελέτη έδειξε, ότι η κατανάλωση θερμών υγρών, όπως το τσάι και ο καφές, θα μπορούσε να μειώσει το άγχος.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι ορισμένες από τις επιπτώσεις οφείλονται στην καφεΐνη, αλλά και ότι η ίδια η θερμότητα του ροφήματος παίζει επίσης ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης των συμμετεχόντων.

Ποια είναι δηλαδή η κατάλληλη θερμοκρασία για το νερό;

Τα ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές ή το τσάι, σερβίρονται συχνά σε θερμοκρασίες κοντά στο σημείο βρασμού. Δεν είναι απαραίτητο για ένα άτομο να διακινδυνεύσει να καεί, για να κερδίσει τα οφέλη του ζεστού νερού. Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν το ζεστό νερό, ας δοκιμάσουν να πίνουν νερό σε θερμοκρασία λίγο πάνω από τη θερμοκρασία του σώματος.

Μια μελέτη του 2008 κατέληξε πως η βέλτιστη θερμοκρασία κατανάλωσης καφέ είναι στους 57,8 °C. Αυτή η θερμοκρασία δεν προκαλεί εγκαύματα και εξακολουθεί να κάνει το ρόφημα ευχάριστο στην αίσθηση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ