ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς τις τράπεζες ναυαγεί το σχέδιο διάσωσης της Folli Follie

0

Σε ναυάγιο οδηγείται τουλάχιστον προσώρας όλη η προσπάθεια διάσωσης της Folli Follie. Ακόμα και εάν βρισκόταν επενδυτής διατεθειμένος να βάλει λεφτά στην εταιρεία, η διαδικασία του άρθρου 106 α που έχει επιλέξει η διοίκηση Κουτσολιούτσου απαιτεί τη συναίνεση των πιστωτών. Ομως απαιτείται τουλάχιστον το 60% αυτών και ταυτόχρονα το 40% των εχόντων ενέγγυες εξασφαλίσεις.

Και αυτό σημαίνει πως και οι ίδιοι οι ομολογιούχοι που εμφανίζονται αποφασισμένοι να πάρουν ακόμα και μόνοι τους την εταιρεία, θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των ελληνικών τραπεζών. Τούτο είναι απαραίτητο, διότι το ένα από τα δύο μεγάλα ομόλογα, αυτό των 130 εκατ. ευρώ σε ελβετικά φράγκα, είναι διασκορπισμένο σε χιλιάδες μικροομολογιούχους, με αποτέλεσμα η UBS που λειτουργεί εκ μέρους τους με βάση τους συμβατικούς όρους να μην μπορεί να εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό για να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης. Πάντως, ακόμα και εάν μπορούσε, όλοι μαζί οι ομολογιούχοι (αυτοί του ελβετικού φράγκου και οι υπόλοιποι των χρεογράφων ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ, οι οποίοι έχουν συντονιστεί) δεν θα κάλυπταν την υποχρέωση προσυπογραφής του σχεδίου εξυγίανσης από το 40% των πιστωτών ενέγγυων εξασφαλίσεων.

Γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών που διακρατούν ως ενέχυρο τη συμμετοχή της Folli Follie (36%) στα Αττικά Πολυκαταστήματα έναντι δανείων ύψους 46 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι τράπεζες επιδιώκουν την ταχύτερη δυνατή ρευστοποίηση αυτής της συμμετοχής για να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους και όχι τη διάσωση της εταιρείας. Εξάλλου, όταν συζητήθηκαν τα μέτρα προσωρινής προστασίας της Folli Follie έκαναν παρέμβαση εναντίον τους και ζήτησαν τουλάχιστον να επιτραπεί η πώληση αυτής ακριβώς της συμμετοχής. Συγκεκριμένα του 25% της Αττικά που είναι υπό προστασία, ενώ άλλο 11% είναι εκτός και μπορεί να πωληθεί άμεσα. Επομένως, όπως εξηγούν πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά όλες τις διαδικασίες, είναι μονόδρομος επί του παρόντος η αίτηση παράτασης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών από την εταιρεία. Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου, που σημαίνει πως στο εναπομείναν διάστημα είναι πρακτικά αδύνατο να έχουν τακτοποιηθεί όλα τα ανοικτά μέτωπα. Ετσι, θα ζητηθεί κατά πάσα βεβαιότητα δίμηνη ή και μεγαλύτερη παράταση, και εναπόκειται στο δικαστήριο να προσδιορίσει αν και πόσο χρόνο θα δώσει ακόμα.

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά Κουτσολιούτσου διακινούνται συστηματικά από τα μέσα της εβδομάδας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Fosun ενδέχεται τελικά να συμμετάσχει στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Folli Follie. Μάλιστα, η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως υπήρξε πράγματι επαφή του διευθύνοντος συμβούλου του ελληνικού ομίλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με τον επικεφαλής της Fosun στο Χονγκ Κονγκ, τον δισεκατομμυριούχο Guo Guangchang. Πάντως, πηγές κοντά στη Fosun σημείωναν την Παρασκευή στην «Κ» πως «έως ότου αποκτήσουμε ξεκάθαρη εικόνα για την ακριβή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ο κινεζικός όμιλος δεν θα σχολιάσει οποιαδήποτε πληροφορία».

Ομως τα ταμεία της Folli Follie αδειάζουν και αν δεν επιταχυνθούν προς θετική κατεύθυνση οι εξελίξεις, αυτά τα Χριστούγεννα ίσως είναι τα τελευταία της.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ