ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

7η Γιορτή Τσικουδιάς - Αναβίωση του εθίμου του "ρακοκάζανου" από το Λαογραφικό όμιλο "Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης"

0
Άλλη μία Γιορτή Τσικουδιάς η 7η Κατά σειρά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία , από το Λαογραφικό Όμιλο "Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης" , στην παραλία Καράβολα στο Ηράκλειο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018.

Η προσέλευση και η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική και η παραλία καράβολα γέμισε ασφυκτικά από νωρίς , αφού τα "καζανέματα" άρχισαν από τις 4:00 το απόγευμα. Μικρά παιδιά του Λαογραφικού Ομίλου άνοιξαν τη Γιορτή τραγουδώντας μαζί με τον Μ. Πετσάκη το τραγούδι 'Καζανάρης" του Νίκου Δαμιανού.

ΟΙ καζανάρηδες  Κώστας Κόκκινος, Φάνης Κοκκινάκης και Γιώργης Σκουτέλης ξεκίνησαν να βγάζουν την τσικουδιά και όλη τη διαδικασία μπορούσαν να παρακολουθούν οι επισκέπτες και να πληροφορούνται με κάθε λεπτομέρεια τα στάδια από τα τσίκουδα ώσπου η ρακή να φτάσει στο ποτήρι και να τη γευτούν.

Παράλληλα διάφορα παραδοσιακά δρώμενα βρίσκονται διαρκώς σε εξέλιξη και με πολύ ενδιαφέρον οι παρουσιαστές της εκδήλωσης Μαρία Μακρυπόδη και Δημήτρης Ντεντάκης ξεναγούσαν σχετικά, κι έτσι:

- τα παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού νηπιαγωγείου "Τα Μελισσάκια μας" μας έμαθαν πώς να φτιάχνουμε τις ζαχαρωτές μαντινάδες αναβιώνοντας έτσι ένα παλιό, γλυκό, κρητικό έθιμο.

- Ο Σύλλογος Κεραμουτσίου μας έδειξε πως γίνεται η μουσταλευριά,  γνωστό Κρητικό γλύκισμα με βάση το μούστο κερνώντας τους επισκέπτες.

- Συνταγές και γεύσεις του τόπου μας παρουσίασαν και προσέφεραν η Πρόεδρος κ. Λένα Ηγουμενάκη και μέλη του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.

- Οι  Θραψανιώτες αγγειοπλάστες μας έδειξαν την πανάρχαια τέχνη της αγγειοπλαστικής ξεκινώντας από τον πηλό και καταλήγοντας μέχρι το τέλος της βραδιάς στη δημιουργία ενός θαυμάσιου πιθαριού

και μιας γλάστρας  μπροστά  στα μάτια των επισκεπτών.

Η τσικουδιά κυριολεκτικά έρεε από την παραγωγή την κατανάλωση συνοδευόμενη από κέρασμα ανάλογων ρακομεζέδων πού πρόσφερε ο Λαογραφικός Όμιλος όπως τυρί, παξιμάδι, χορτοκαλίτσουνα,  αγγουράκια, ξηρούς καρπούς και άλλα καθ΄όλη τη διάρκεια της Γιορτής.

Η ατμόσφαιρα ήταν μαγευτική! Η όμορφη μέρα παραχωρούσε σιγά σιγά τη θέση της στο χρυσαφένιο ηλιοβασίλεμα και το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα άρχισε  με πλήθος κόσμου, σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού

και με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας!

Εκ μέρους της περιφέρειας Κρήτης χαιρέτησε και καλωσόρισε  ο κ... και εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του για την μεγαλειώδη αυτή Γιορτή και την συμμετοχή των Ηρακλειωτών και πολλών άλλων Επισκεπτών

επιβραβεύοντας παράλληλα το Λαογραφικό Όμιλο και όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία και την επιτυχία της .

Εκ μέρους του Λαογραφικού Ομίλου ο Πρόεδρος   Μανώλης Χνάρης καλωσόρισε  όλους όσους παρευρίσκονταν στην 7η Γιορτή Τσικουδιάς , ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για τη διοργάνωση και την πραγματοποίηση της και τόνισε ότι όπως η  απόσταξη της τσικουδιάς ήταν παλιά μία ευκαιρία για παρέα, γλέντι και χαρά το ίδιο είναι και η σημερινή γιορτή της τσικουδιάς, με το παραδοσιακό τρόπο του ρακοκάζανου.  Έτσι συνεχίζουμε να ζούμε με χαρά την παράδοση!

Ο Πρόεδρος Αποσταγματοποιών επίσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο έθιμο του "ρακοκάζανου" λέγοντας ότι με αυτό έκλεινε ανέκαθεν ο κύκλος του σταφυλιού που άρχιζε με τον τρύγο και οι άνθρωποι της υπαίθρου αποχαιρετούσαν έτσι το καλοκαίρι και καλωσόριζαν το χειμώνα με μία γιορτή όπως τα σημερινά καζανέματα του Λαογραφικού Ομίλου.

Τα σπουδαία Μουσικά Συγκροτήματα  του Κωστή Κακουδάκη & Μιχάλη Πετσάκη,του Γιώργη Μανωλάκη, του Μιλτιάδη  Βαρουχάκη, και του Γιώργη Κλάδου & Μιχάλη Κουνάλη μας ταξίδεψαν με σκοπούς και τραγούδια της Κρήτης μας .

Τα Χορευτικά Συγκροτήματα  του Λαογραφικού Ομίλου "Λάζαρος & Μανώλης Χνάρης", Παιδικά - Εφηβικό - Μεγάλο, χόρεψαν με παραδοσιακές φορεσιές και με την αυθεντικότητα  και τη λεβεντιά που τα διακρίνουν, τοπικούς και παγκρήτιους χορούς.

Οι μουσικοί έπαιξαν ενδιάμεσα χορούς για όλο τον κόσμο που με πολύ κέφι, όλες οι ηλικίες μαζί γέμισαν την σκηνή χορεύοντας και επιβεβαιώνοντας την ενθουσιώδη συμμετοχή τους στη Γιορτή Τσικουδιάς.

Την Εκδήλωση τίμησαν  με την παρουσία τους.Κώστας Φασουλάκης Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, οι περιφερειακοί Λάμπρος Βαμβακάς, Νίκος Ξυλούρης, Σταύρος Τζεδάκης και Μανόλης Χνάρης, Πέτρος Ινιωτάκης Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Νεκτάριος Ανδρεαδάκης δημοτικός σύμβουλος, πολλοί Εκπρόσωποι Πολιτιστικών φορέων και πολλοί Κρητικοί Καλλιτέχνες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ