Nova Professional Economy 23 euro!!!

Αναδίπλωση κι εδώ!

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος – http://www.thrapsaniotis.gr

Τι λένε οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα που άνοιξαν πριν δυο εβδομάδες ο πρωθυπουργός με την Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, καθώς έβαλαν τις βάσεις για μια συζήτηση που πιστέψαμε ότι θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές κυρίως στην εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών από το δημόσιο.

Λένε λοιπόν με δυο λόγια, ότι η κυβέρνηση παίρνει πίσω τα περί 10.000 προσλήψεων και άμεσης κατάθεσης νομοσχεδίου για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου – Μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί, άλλη μια εντυπωσιακή αναγγελία της κυβέρνησης… Ή αν θα μείνει ένα γράμμα κενό. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς, προηγείται σ’ αυτή τη φάση ο προϋπολογισμός για το 2019, που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή…

¨Όμως από τους λεονταρισμούς η κυβέρνηση μάλλον σε μια πρώτη ανάγνωση δείχνει έντρομη από τις αντιδράσεις και δείχνει να περνάει στο δόγμα «μετανοείτε». Μόνο συγχώρεση δεν ζήτησαν οι κυβερνώντες για τα όσα έχουν πει μέχρι τώρα, σχετικά με την συμφωνία, που έχει προκαλέσει τον ξεσηκωμό των ιερέων και δεκάδων μητροπολιτών, αλλά και την έντονη κριτική από την αντιπολίτευση. Την αντιπολίτευση δεν καταλαβαίνω γιατί την κόπτει το ζήτημα, τους ιερείς, ως εργαζόμενους, μπορώ να τους καταλάβω…

Η συμφωνία φαίνεται (πάντα σε μια πρώτη ανάγνωση…) να πεθαίνει και οι δύο πλευρές, που την φιλοτέχνησαν, τη μαζεύουν, άλλοτε άγαρμπα και γελοία, όπως οι υπουργοί και άλλοτε με δήθεν παλικαρισμούς, όπως έκανε ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ακόμα και από φανατικούς φίλους της ορθοδοξίας…

«Εγώ, θα μιλήσω τελευταίος» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που έχει προκάλεσε η συμφωνία του με τον κ. Τσίπρα. Όλοι ωστόσο γνωρίζουν ότι πρακτικά δεν είναι σε θέση να ελέγξει ούτε τους συσχετισμούς στην ιεραρχία για να περάσει τη συμφωνία, ούτε έχει την αποδοχή του κλήρου στους χειρισμούς του.

Η κόκκινη γραμμή που έχει τεθεί από τους περισσότερους μητροπολίτες, για τη μη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιερέων, δεν μπορεί να παραβιαστεί – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση και πάντως όχι πριν τις εκλογές, όπως δείχνουν τα πράγματα. Οι πολιτικοί ελιγμοί ίσως απαιτούν μια άλλη, πιο κατάλληλη ώρα.

Η αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπως βλέπουμε στη ειδησεογραφία, καλεί με τις επόμενες ημέρες του κληρικούς για να τους ενημερώσει για τη συμφωνία, αλλά όπως τονίσαμε ήδη, μοιάζει αδύνατο να έχει τη συναίνεσή τους στην πρόταση να φύγουν από τη μισθοδοσία του δημοσίου.

Το θέμα είναι τώρα πώς θα χειριστεί την αλλαγή πλεύσης ο κ. Ιερώνυμος, διότι η κυβέρνηση με την τεχνική της αναδίπλωσης, που έχει αναπτύξει, είναι έτοιμη να πάει στην… Παναγιά της Τήνου και να ανέβει στην εκκλησία γονυπετής! Τέτοια πολιτική σοβαρότητα! Ή τουλάχιστον έτσι αφήνει να φανεί.

Η μία εξήγηση είναι ότι ήλθε στους υπουργούς… επιφοίτηση και κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να επιμείνουν στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου. Η άλλη είναι ότι κατάλαβαν ότι το θέμα εξελίσσεται σε ένα μπούμερανγκ και σε ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κάζο και αναδιπλώθηκαν. Αυτά είναι πράγματα που τα ζούμε συχνά στην πολιτική. Ρίχνουν κάτι, μαζεύουν τις αντιδράσεις και προχωρούν ανάλογα.

Είναι εντυπωσιακό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε σαν να έχει πάρει το βότανο της αμνησίας. Αρνήθηκε ότι είχε εξαγγείλει 10.000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, που θα έπαιρναν τη θέση των ιερέων, οι οποίοι θα έφευγαν από τη μισθοδοσία του δημοσίου. Μίλησε για αποσπασματικές δηλώσεις, που δεν έγιναν (που κατά τον ίδιο που τις έκανε…) ποτέ μάλιστα! Υποσχέθηκε δε, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου.

Ο δε υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είπε ότι έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας και ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κατατεθεί κάποιο σχετικό νομοσχέδιο μέχρι τον Ιανουάριο, όπως διαβεβαίωνε η κυβέρνηση, μέχρι πριν λίγες μέρες.

Φυσικά όλα αυτά είναι δημοσιογραφικές εκτιμήσεις… Και επειδή έχουμε δει την κυβέρνηση να ανοίγει θέματα, από εκεί που δεν το περιμένει κανείς, να τα κλείνει και να τα ανοίγει ξανά, όταν εκτιμά ότι ο καιρός είναι καλός, ας περιμένουμε λίγο να δούμε τις εξελίξεις που θα προκύψουν. Προφανώς διαπιστώνουν πως, αλλιώς είναι στα χαρτιά κι αλλιώς στην πράξη…

Nova Offer

Σχετικά άρθρα

Δείτε επίσης

Close