ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίκειται αύξηση των αστυνομικών μέτρων ελέγχου στο Αμάρι

0

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Αυξάνονται προσεχώς οι αστυνομικές περιπολίες και οι έλεγχοι στην περιοχή του Δήμου Αμαρίου.  Παρά του ότι επίσημα δεν υπάρχουν πολλές καταγγελίες για περιστατικά εγκληματικότητας και παραβατικότητας στην συγκεκριμένη περιοχή, γίνεται αισθητή μια γενικότερη «βαριά ατμόσφαιρα» για σειρά ζητημάτων έννομης τάξης, που φαίνεται να απασχολούν τους κατοίκους των χωριών.

Προς τούτο και η Αστυνομία, έχοντας αντιληφθεί την ανησυχία που υπάρχει, κυρίως δε προληπτικά για ό,τι ενδεχομένως υποβόσκει, πρόκειται να παρέμβει με περισσότερα αστυνομικά μέτρα ελέγχου στην περιοχή, ακολουθώντας το γενικότερο πλάνο της για αυξημένη αστυνόμευση στις ορεινές περιοχές.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η εφημερίδα μας δέχεται τηλέφωνα από το Αμάρι, όπως και από άλλες περιοχές του νομού, από πολίτες που καταγγέλλουν ελλιπή αστυνόμευση και ανεξέλεγκτη κατάσταση παραβατικότητας. Ζωοκλοπές, αγροζημίες, κλοπές καυσίμων ή εξαρτημάτων από οχήματα, διάφορες μικρές ή μεγαλύτερες παραβάσεις, φαίνεται να  συζητούνται στις τοπικές κοινωνίες σε καθημερινή βάση.

Η αλήθεια είναι, πως το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι καταγγελίες από πολίτες του Αμαρίου είναι συχνές. Όμως,  υπάρχει μια κοινότυπη διατύπωση από σχεδόν όλους τους καταγγέλλοντες: αφενός δεν επιθυμούν να γραφτεί επώνυμα η καταγγελία τους και αφετέρου, δεν κάνουν μηνύσεις, δεν απευθύνονται στην Ελληνική Αστυνομία. Δεν φαίνεται δε να γίνεται κατανοητό από τους πολίτες, ότι, αν δεν καταγγείλεις επώνυμα στις αρμόδιες διωκτικές αρχές το όποιο παραβατικό γεγονός, τότε είναι σαν μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

Αστυνομικές πηγές, με τις οποίες ήρθαμε σε επαφή, γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την κατάσταση. Έχουν γνώση της γενικότερης ανησυχίας ή και γκρίνιας για παραβατικές συμπεριφορές, που ταλαιπωρούν τους μόνιμους και ήσυχους πολίτες των χωριών του Αμαρίου. Όμως, όταν μια παράνομη πράξη δεν καταγγέλλεται, γίνεται αντιληπτό, πως εκλαμβάνεται ως μη γενόμενη. Όταν δεν καταγγείλεις την ζωοκλοπή ή όποια άλλη παραβατική πράξη, όταν δεν καταγραφεί το περιστατικό, τότε αυτό επίσημα δεν υπάρχει. Και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος, που το Αμάρι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τα καταγεγραμμένα περιστατικά, δεν φέρεται ως περιοχή με αυξημένη παραβατικότητα. «Στα χαρτιά» των επαϊόντων δεν διαφαίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερης μορφής ή αυξημένης βαθμίδας ζήτημα παραβατικότητας στο Αμάρι, σε σχέση με άλλες ορεινές περιοχές του νομού μας ή γενικότερα της Κρήτης.

Ωστόσο, λόγω της έντονης ανησυχίας που καταγράφεται στην τοπική κοινωνία και λόγω της συνεχόμενης συζήτησης περί κρουσμάτων ζωοκλοπής, αγροζημιών και άλλων μη σύννομων συμπεριφορών, η Αστυνομία σχεδιάζει εξόρμηση στα Αμαριώτικα χωριά, προκειμένου, μέσα από συνεχείς ελέγχους να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και κυρίως να διατυπώσει έμπρακτα, πως οι αστυνομικές υπηρεσίες είναι παρούσες και ικανές να αντιμετωπίσουν ό,τι τρομάζει ή ταλαιπωρεί τους κατοίκους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ