ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επτά διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρει εφέτος το Σχολικό Μουσείο στην Αμνάτο

0

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης στην Αμνάτο κατά τη νέα σχολική χρονιά. Προηγήθηκε λίγες μέρες πριν από την έναρξή της η εξαιρετική εκδήλωση της 20ής Αυγούστου, κατά την οποία εγκαινιάστηκαν η Έκθεση «Τα Κρητικά Σχολικά Βιβλία της Συλλογής του Γ. Π. Εκκεκάκη» και η εκπαιδευτική πινακίδα «Νεοελληνικά Αλφαβητάρια 1771-2006». Παράλληλα παρουσιάστηκε το αντίστοιχο βιβλίο του Μουσείου «Τα Κρητικά Σχολικά Βιβλία» με συγγραφέα τον Επιμελητή του Χάρη Στρατιδάκη και τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην εκπαίδευση του Ρεθύμνου οι συνταξιούχοι διδασκάλισσες Ελένη Φραγκούλη-Κοτζαμπασάκη και Ευγενία Σπαντιδάκη-Ζαμπετάκη.

Μέχρι στιγμής το Μουσείο έχουν επισκεφθεί για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων η τρίτη τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου και τα νηπιαγωγεία 2ο Ατσιποπούλου και 3ο Ατσιπόπουλου. Τις επόμενες μέρες το ίδιο θα συμβεί με μαθητές, συνοδευόμενους από τους εκπαιδευτικούς τους, των Δημοτικών Σχολείων Κουρνά, 6ου Ρεθύμνου και Γωνιάς.

Εμψυχωτής είναι ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γιώργος Κανακάκης. Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα είναι διάρκειας τριών μέχρι τεσσάρων ωρών και ξεκινούν με προβολή-συζήτηση στο Στέκι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου. Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και παρακολουθούν εναλλάξ προγράμματα στο Σχολικό Μουσείο και στο Λαογραφικό Μουσείο Αμνάτου.

Από τη νέα σχολική χρονιά η γκάμα των προγραμμάτων που προσφέρει το Μουσείο στους μικρούς του φίλους έχει διευρυνθεί. Πρώτο προσφερόμενο -εδώ και έξι χρόνια- πρόγραμμα είναι αυτό με τον τίτλο Μια μέρα στο σχολειό των γονιών και των παππούδων μου, που προσομοιάζει τη λειτουργία ενός σχολείου αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρει το Μουσείο έχει τον τίτλο Μια μέρα στο σχολείο της Κρητικής Πολιτείας και απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προσομοιάζει τη λειτουργία ενός σχολείου κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913), στις παραμονές της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το τρίτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρει από πέρυσι το Μουσείο έχει τον τίτλο Εικόνες από το σχολείο και τη ζωή των παιδιών παλιότερα. Το πρόγραμμα αυτό είναι παρόμοιο με το πρώτο, με την προσθήκη προβολής εικόνων από τα σχολεία περασμένων περιόδων και διεξαγωγής ομαδικών παιχνιδιών.

Από τη νέα σχολική χρονιά το Μουσείο προσφέρει πιλοτικά σε επιλεγμένα σχολεία, με τα οποία υπάρχει μακρόχρονη συνεργασία, τρία νέα προγράμματα.

Το πρόγραμμα Εργασίες στον Σχολικό μας Κήπο έχει σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με τη φύση και τις διαδικασίες παραγωγής προϊόντων από τη γη. Περιλαμβάνει γνωριμία με αρωματικά φυτά και δέντρα του κήπου του Μουσείου, αλλά και με αυτοφυή φυτά του ευρύτερου περιβάλλοντός του. Περιλαμβάνει ακόμη εργασίες σκαψίματος και σβαρνίσματος με παιδικά εργαλεία, φυτέματος, κλαδέματος και παρατήρησης φύσης. Μέσα στην αίθουσα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα παραπάνω, όπως αυτά διδάσκονταν στα σχολεία μέχρι και τη δεκαετία του 1970, με τη χρήση βιβλίων και εποπτικού υλικού της εποχής.

Το πρόγραμμα Μια μέρα στο ζωοκήπιο του Σχολικού Μουσείου έχει ως σκοπό τη γνωριμία με ζώα, όπως οι χελώνες, τα έντομα, οι σκαντζόχοιροι, τα πουλερικά, τα ιπποειδή, τα κατοικίδια κ.λπ. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται η φυσική παρατήρηση των ζώων του ζωοκήπιου του Μουσείου αλλά και του ευρύτερου οικισμού της Αμνάτου. Χρησιμοποιείται επίσης εποπτικό υλικό που υπήρχε στα σχολεία παλιότερα, στα λεγόμενα «ζωολογικά μουσεία» τους, τα οποία περιείχαν ζώα συντηρημένα σε φορμόλη και άλλα βαλσαμωμένα. Υπενθυμίζεται ότι το ζωολογικό τμήμα του Σχολικού Μουσείου περιλαμβάνει πέραν αυτών και συλλογές απολιθωμάτων ζώων, κελυφών, οστράκων, φτερών, κηρηθρών κ.λπ.

Το πρόγραμμα Επεράσαμε όμορφα εις την εκδρομή είναι ένας εκπαιδευτικός περίπατος στη φύση και στην ιστορία του φαραγγιού που διανοίγεται ανάμεσα στα χωριά Αμνάτος και Καψαλιανά. Τα παιδιά έχουν εκεί την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη γνωριμία με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής αλλά και με την ιστορία της και με τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία που την αισθητοποιούν. Ο περίπατος είναι διδακτικός, όπως ακριβώς εκείνοι που πραγματοποιούσαν προγραμματισμένα παλιότερα τα σχολεία κάθε Τετάρτη απόγευμα.

Ειδικά την περίοδο αυτή, παραμονές της επετείου της εθελοθυσίας του Αρκαδίου, το Μουσείο προσφέρει και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Το σχολείο μας γιορτάζει το Αρκάδι. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει προβολή εικόνων, επίσκεψη σε μνημεία της Αμνάτου συνδεδεμένα με την αρκαδική εθελοθυσία (ανδριάντας και οικία Χαρίκλειας Δασκαλάκη, Αγία Μαρίνα, διασωθέντος μωρού Ελένης Σφακιανάκη-Λουκάκη, οικία Κανάκη Κανακάκη, ελληνικό σχολείο Αρκαδιού) και σχετικές δραστηριότητες (γραφή δύο τελευταίων μηνυμάτων πολιορκημένων με φτερό και μελάνι κ.ά.). Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί και προσφέρεται σε ετήσια βάση, από την 150ή επέτειο της ανατίναξης το έτος 2016. Τα τέσσερα τελευταία προγράμματα εμψυχώνονται από κοινού από τους Χάρη Στρατιδάκη και Γιώργο Κανακάκη.

Εν τω μεταξύ τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Μουσείου, έτσι που αυτό ήταν έτοιμο από τις αρχές κιόλας του Σεπτέμβρη να υποδέχεται τους φίλους του, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υπενθυμίζεται ότι το τηλέφωνο επικοινωνίας με τον υπεύθυνο για την πραγματοποίηση επισκέψεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι το 6947808851 (Γ. Κανακάκης).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ