ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Νέα οικόπεδα για γεωτρήσεις υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

0

Δύο νέα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης και τρία μπλοκ στην περιοχή του Ιονίου παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), κ. Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο τρίτο workshop που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) για τις έρευνες υδρογονανθράκων, πρόκειται για πέντε αδιάθετα μπλοκ προηγούμενων γύρων παραχωρήσεων, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων καθώς και η αξιολόγησή τους.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ, τα νέα δεδομένα παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες σε επενδυτές του εξωτερικού προκειμένου μέσα στο επόμενο έτος να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από σημαντικούς παίκτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Εάν τελικά οι εξελίξεις οδηγήσουν σε νέες παραχωρήσεις, στις συγκεκριμένες περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, θα έχει καλυφθεί σχεδόν όλη η θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Εκτός μένει μόνο ένα τμήμα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, το οποίο, εξαιτίας των εβαποριτών θεωρείται «δύσκολο σημείο» για έρευνα υδρογονανθράκων.

Η χρονική συγκυρία είναι καλή καθώς αφενός η υψηλή τιμή του πετρελαίου ενθαρρύνει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και αφετέρου τα κόστη, ακόμη και σε μεγάλα βάθη, λόγω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών έχουν περιοριστεί σημαντικά.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό της Ελλάδας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τα νέα μπλοκ παρουσιάζουν ενδιαφέρον και απευθύνονται σε επενδυτές οι οποίοι δεν είναι μόνο όσοι έχουν εκφράσει έως σήμερα ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες αλλά και νέοι οι οποίοι διαβλέπουν προοπτικές», σημείωσε ο κ. Μπασιάς, επισημαίνοντας ότι σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των μεγάλων πετρελαϊκών έχουν παίξει και οι νέες υποδομές που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται όπως είναι οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και ο East Med. «Αναμένουμε εξελίξεις σε έναν χρόνο από τώρα καθώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη πρώτη φάση του εγχειρήματος», τόνισε ο ίδιος.

Σχετικά με τα πέντε νέα οικόπεδα, το ένα συνορεύει με το «οικόπεδο 2» των Total – ΕΛ.ΠΕ- Edison , το δεύτερο με το «οικόπεδο 10» του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το τρίτο βρίσκεται νοτίως του μεσσηνιακού κόλπου και φτάνει έως τα Χανιά, ενώ τα δύο της Κρήτης βρίσκονται νότια του νησιού, κάτω από τη Γαύδο και το Λασίθι.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών της ΕΔΕΥ είναι αισιόδοξες. Άλλωστε, ήδη έχουν πάρει θέση σε οικόπεδα της χώρας διεθνείς όμιλοι όπως είναι οι Τotal, ExxonMobil και Repsol, αλλά και εγχώριοι παίκτες όπως τα EΛΠΕ και η Energean.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ