ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων του λιμανιού

0

Προχωράει από το Λιμενικό Ταμείο ο σχεδιασμός για την ανάδειξη και αξιοποίηση του τμήματος από τον αιγυπτιακό φάρο μέχρι και τα ενετικά τείχη που βρίσκονται στην πλευρά του εμπορικού λιμανιού, ενώ σύντομα θα συζητηθούν και οι τρόποι αξιοποίησης του κτηρίου Τελωνείου – πρώην Λιμεναρχείου, αφού συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες στο κτήριο Δελφίνι.

Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, μιλώντας για το master plan του λιμένα Ρεθύμνου και της χερσαίας ζώνης, ανέφερε ότι με την ομάδα μελετητών του master plan, ξεκινούν να συζητούν για την αξιοποίηση του κτηρίου του τελωνείου – λιμεναρχείου, στο ενετικό λιμάνι. «Το κτήριο του τελωνείου- λιμεναρχείου και οι χρήσεις του, θα συζητηθούν στο επόμενο μας συμβούλιο, μιας και η μελέτη που έχει περάσει από το ΚΑΣ αγγίζει το θέμα και αναφέρει, την υποχρέωση του Λιμενικού Ταμείου να διαμορφώσει το χώρο του κτηρίου και να το αναδείξει όπως ήταν παλαιότερα», είπε μεταξύ άλλων η κ. Κουτσαλεδάκη. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μέσα στην απόφαση αναγράφεται ότι ένα τμήμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σαν εκθετήριο, κάτι που θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά γιατί διαθέτουμε εκθέματα ενάλιας ζωής, ένα τμήμα του να δίνεται σε εκδηλώσεις και παράλληλα να αξιοποιηθεί ο χώρος, με τρόπο που να αποφέρει κάποια έσοδα. Υπό τον όρο όμως, η χρήση του να συνάδει με το χαρακτήρα και το πνεύμα της απόφασης, όπως θα μπορούσε να δοθεί σε χρήσεις κρουαζιέρας. Έτσι από τη μία άκρη ως την άλλη θα υπάρχει ένα κίνητρο επισκεψημότητας». Στο σκεπτικό πάντως για την αξιοποίηση του χώρου είναι και η μεταφορά του τελωνείου στο κτήριο Δελφίνι, κι έτσι απελευθερώνονται χώροι που θα αποδίδουν στο Δημόσιο.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, υπογράμμισε: «Ψηφίσαμε ήδη στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα την εκπόνηση μελέτης στατικότατος του Αιγυπτιακού φάρου, κι έχουμε επαφές και με το υπουργείο τουρισμού προκειμένου να εξασφαλίσουμε το απαραίτητο κονδύλι, καθώς το μνημείο παρουσιάζει διάφορα ζητήματα και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να γίνει πραγματικότητα η στατική του ενίσχυση». Και πρόσθεσε: «Παράλληλα, ψηφίσαμε και την αξιοποίηση και ανάδειξη των ενετικών τειχών γύρω από το φάρο και την περιοχή του καρνάγιου, όπου θα φωτιστεί διακριτικά και θα διαμορφωθεί σαν εκθεσιακός χώρος με χρηστικότητα από τους ψαράδες, ενώ θα διαμορφωθεί και η ευρύτερη περιοχή γύρω από το τελωνείο. Επίσης στο τεχνικό μας πρόγραμμα ψηφίσαμε για την κατεδάφιση της καφετέριας που βρίσκεται μέσα στο εμπορικό λιμάνι. Το κτήριο θα φύγει από εκεί προκειμένου να αναδειχτούν τα τείχη. Συγχρόνως μεριμνούμε ώστε να υπάρξει μια μελέτη για επιβατικό σταθμό και καφέ που θα δένει με το χαρακτήρα και θα έχει όλες τις αρμόδιες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες».  Μάλιστα ανέφερε ότι θα απομακρυνθεί ο υποσταθμός της ΔΕΗ, θα φύγουν τα αυτοκίνητα του Τελωνείου και θα φύγουν και τα κάγκελα με τις λόγχες που είναι έξω από το πρώην Λιμεναρχείο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ

«Είναι σημαντικό όλες οι υπηρεσίες να είναι σε ένα μέρος» είπε η ίδια και συνέχισε: «Το Δελφίνι είναι ένα σύγχρονο κτήριο που εποπτεύει όλη την περιοχή και θα δώσει μια ώθηση να αναπτυχθεί όλο το λιμάνι. Δεν θα υπάρχει δυτικό και ανατολικό τμήμα μαρίνας. Θα ξεχωρίσουν οι χρήσεις μέσω του master plan και όλο το Διοικητήριο και όλες οι υπηρεσίες θα είναι στεγασμένες σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Έτσι δεν θα ταλαιπωρείται ο πολίτης και δεν θα φεύγει να πηγαίνει από τη μια άκρη στην άλλη».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ