ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανδρέας Ξανθός: «Το ΕΣΥ παρά τις "Κασσάνδρες", εξακολουθεί να είναι όρθιο»

0

Αιχμηρός εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στην κρύπτη που βρέθηκε στο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Η ανακάλυψη της «κρύπτης», την οποία αμφισβητούν μόνο τα υπόδικα πρώην στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ και οι πολιτικοί τους «προστάτες», απλώς αναδεικνύει το μέγεθος της σήψης και τις συμπεριφορές τύπου «μαφίας» που χαρακτήριζαν το σύστημα παραεξουσίας σ'αυτό το φορέα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του εφ όλης της ύλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην οποία ωστόσο διευκρινίζει ότι θεσμικά δεν προβλέπεται η ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού από τις Δικαστικές αρχές, για έρευνα που είναι σε εξέλιξη και πριν την κατάθεση των σχετικών πορισμάτων από τις ελεγκτικές και ανακριτικές αρχές . «Επομένως, ο υπουργός Υγείας δεν γνωρίζει και δεν οφείλει να γνωρίζει κάτι παραπάνω από όσα έχουν ήδη δημοσιευτεί στον Τύπο και πολύ περισσότερο λεπτομέρειες για τα ευρήματα των ερευνών», επισημαίνει.

Όσον αφορά στο ζήτημα του «Ερρίκος Ντυνάν» , τονίζει πως «οι πολιτικές ευθύνες για την πώληση ενός υψηλής ποιότητας Νοσοκομείου κοινωφελούς χαρακτήρα σε μια ιδιωτική τράπεζα , είναι προφανείς , αυταπόδεικτες και σκανδαλώδεις. Οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, είμαι σίγουρος ότι έχουν διερευνηθεί».

Όσον αφορά την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, συστήνει υπομονή. Η εξεταστική για την Υγεία που θα παραδώσει τις προσεχείς ημέρες τα πορίσματά της για όλες τις υποθέσεις που διερευνά, και η ερώτηση προς τον Ανδρέα Ξανθό ήταν ξεκάθαρη: Πιστεύετε ότι τα πορίσματα της θα οδηγήσουν στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής;

«Η σύσταση προανακριτικής Επιτροπής είναι ένα από τα ενδεχόμενα στα οποία θα καταλήξει το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής . Την οριστική και τελεσίδικη απόφαση, θα πάρει με υπευθυνότητα και θεσμική σοβαρότητα, η Ολομέλεια της Βουλής. Μέχρι τότε ας κάνουμε υπομονή», είπε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς, δεν μπορεί κανείς στα σοβαρά να μιλήσει για αποτυχία ενός εγχειρήματος που κάνει τα πρώτα του δύσκολα και αργά βήματα», απαντά ο υπουργός Υγείας στην κριτική που δέχεται για την εφαρμογή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του νέου θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Όμως απαντά και στην κριτική που ασκήθηκε από γιατρούς που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και απέδωσαν στην πολιτική του, τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν στις πρόσφατες εκλογές. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η κριτική που ασκούν όχι γενικώς οι γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια μικρή ομάδα πρώην γιατρών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, μεταξύ των οποίων και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ που από 1-1-2019 καλούνται να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία μετά από 4 χρόνια μεταβατικό διάστημα , είναι όχι απλώς συντεχνιακή και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα , αλλά το σημαντικότερο, δεν έχει καμιά σχέση ούτε με τις συλλογικές αποφάσεις του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με το πολιτικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΠΦΥ και της δημόσιας περίθαλψης που υλοποιεί η κυβέρνηση».

Όπως εξηγεί ο Α.Ξανθός, αναφερόμενος - μεταξύ άλλων - στη φαρμακευτική πολιτική, «πολιτική εξόντωσης της φαρμακοβιομηχανίας και ειδικά της εγχώριας , δεν προκύπτει από πουθενά. Μια νέα ισορροπία αναζητούμε μεταξύ της ασυδοσίας των χρόνων πριν την κρίση και των ισοπεδωτικών περικοπών και στρεβλώσεων της μνημονιακής περιόδου». Όπως αναφέρει, στον προϋπολογισμό του 2019 «έχουμε ήδη προβλέψει μια μικρή , αλλά πολύ σημαντική από την άποψη του κλίματος στην φαρμακευτική αγορά, προσαύξηση κατά 45 εκατ. ευρώ στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη». Στην ίδια κατεύθυνση και ανάλογα με τον διαθέσιμο «δημοσιονομικό χώρο» , θα κινηθεί το υπουργείο Υγείας και στα επόμενα χρόνια καταλήγει.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στο νομοσχέδιο «σκούπα» που ετοιμάζεται και λέει πως οι διατάξεις του θα επιλύουν σοβαρά προβλήματα και εκκρεμότητες στο Σύστημα Υγείας. «Μια τέτοια εκκρεμότητα είναι η νόμιμη κυκλοφορία στην ελληνική αγορά μη νικοτινούχων διαλυμάτων/υγρών για το ηλεκτρονικό τσιγάρο , που εκ παραδρομής δεν είχε προβλεφθεί στην προηγούμενη νομοθέτηση για να νέα καπνικά προϊόντα», επισημαίνει. Μάλιστα, λέει ότι μετά από αυτό το ν/σ θα ακολουθήσει ένα ακόμα με αντικείμενο τη «θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ» , δηλαδή τη διαμόρφωση νέου πλαισίου για τους Οργανισμούς των ΥΠΕ , των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας,την αναδιοργάνωση του ΚΕΣΥ και της ιατρικής εκπαίδευσης.

Ο Α.Ξανθός παραδέχεται πως η καθημερινότητα στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία που σηκώνουν το κύριο βάρος της εφημερίας στα αστικά κέντρα , εξακολουθεί να είναι δύσκολη αλλά σε καμιά περίπτωση επικίνδυνη. «Οι ελλείψεις και τα προβλήματα στην Υγεία ήταν και θα είναι πάντα ένα «αγαπημένο θέμα» δημοσιογραφικής προβολής», αναφέρει και υπογραμμίζει πως το ΕΣΥ , παρά τις «Κασσάνδρες» που διαρκώς «προφητεύουν» την κατάρρευση του, χάρις στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού και χάρις στη σοβαρή λειτουργική υποστήριξη που έχει δεχθεί αυτά τα χρόνια, εξακολουθεί να είναι όρθιο, αξιόπιστο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους, χωρίς διακρίσεις.

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός σύντομα θα έχει νέο πρόεδρο, όπως εκτιμά ο υπουργός Υγείας που τονίζει ότι «δεν υπάρχει κενό διοίκησης στον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του νέου σύγχρονου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ