ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο η υπόθεση της ΚΕΔΗΡ

0

Εν μέσω έντονης συναισθηματικής φόρτισης, λεκτικών επιθέσεων, επίρριψης και ανάληψης πολιτικών ευθυνών, αλλά και πρότασης για αντικαταστάσεις όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην ΚΕΔΗΡ, ολοκληρώθηκε την περ. Τετάρτη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τα όσα από τον περασμένο Δεκέμβριο είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν τη διαχείριση των οικονομικών της ΚΕΔΗΡ.     

Σε φορτισμένο κλίμα, αλλά χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις ολοκληρώθηκε μετά από εννέα ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την ενημέρωση του σώματος από τους έκτακτους ορκωτούς λογιστές κ.κ. Χρυσανθοπούλου και Νίκου, για τα οικονομικά της ΚΕΔΗΡ, μέσω των πορισμάτων των ελέγχων που ολοκλήρωσαν πρόσφατα.

Ωστόσο δεν παρευρέθη, ο τακτικός ορκωτός κ. Αστρινάκης που είχε ολοκληρώσει ένα χρόνο πριν τον οικονομικό έλεγχο στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου, παρότι εκλήθη για δεύτερη φορά.

Ασυνήθεις εισροές και καταθέσεις εκτός ωραρίου τραπεζών

Συνολικά πέντε ώρες διήρκεσαν οι παρουσιάσεις των πορισμάτων από τους ορκωτούς και οι απαντήσεις που έδωσαν στα διευκρινιστικά ερωτήματα που τους απεύθυναν, δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της, η ορκωτή λογίστρια, Χρυσανθοπούλου, αφού εξήγησε τον τρόπο που εργάστηκε σύμφωνα με την εντολή που έλαβε, ανέφερε ότι από το 2010 μέχρι και το 2013 τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ήταν άψογα και πρόσθεσε: «Το 2014 που ήταν χρονιά εκλογών, ήταν σαν να κόπηκε ένα σχοινί στη μέση της χρονιάς», είπε χαρακτηριστικά. «Για τα έτη 2014-15-16, υπάρχει προϋπολογισμός αλλά δεν υπάρχει απολογισμός και ισολογισμός». Πάντως όσον αφορά, στο έλλειμμα, η ίδια ανέφερε πως ως έλλειμμα διαπιστώνει 26.000 ευρώ που αφορούσαν πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών που δεν είχαν τακτοποιηθεί, με αποτέλεσμα προσαυξήσεις 10 χιλιάδων ευρώ, που όμως μετά τακτοποιήθηκαν.

Μιλώντας για τα ποσά που φαίνονταν να λείπουν ανέφερε από το 2015 μέχρι το 2017 ο λογιστής και ταμίας μετέφερε ποσά στον προσωπικό του λογαριασμό.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις 318 χιλιάδες ευρώ που ήταν εκτός των τραπεζικών λογαριασμών της ΚΕΔΗΡ και που παρουσιάστηκαν ως εξωτραπεζικό ταμείο.

Η ίδια είπε πως δεν το προσμετρά το ποσό στο έλλειμμα καθώς όταν εκείνη έκανε έλεγχο, τα χρήματα βρίσκονταν ήδη στους λογαριασμούς της ΚΕΔΗΡ.

Αναφερόμενη πάντως στα ποσά που επέστρεψαν τα χαρακτήρισε ως «ασυνήθης εισροές» καθώς οι εισροές χρημάτων προς την Κοινωφελή είναι συγκεκριμένες, ενώ υπογράμμισε ότι αυτές οι ασυνήθεις εισροές κατατέθηκαν στο λογαριασμό της ΚΕΔΗΡ από τον ταμία σε δόσεις με μεγαλύτερο ποσό κατάθεσης τις 306 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ποσό, όπως ανέφερε μετά από ερώτηση του κ. Φουρφουλάκη, κατατέθηκε στην τράπεζα στις 15:17, δηλαδή εκτός ωραρίου και χωρίς τα έγγραφα που θα έπρεπε να συνοδεύουν την κατάθεση ενός τόσο μεγάλου ποσού όπως ορίζεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί  ότι τα χρήματα αυτά μπήκαν  σε τραπεζικό λογαριασμό της ΚΕΔΗΡ λίγες μέρες πριν την κατάθεση του πορίσματος του τακτικού ελέγχου τον Νοέμβριο του 2017  και λίγο πριν γίνει γνωστό το έλλειμμα στα ταμεία  της ΚΕΔΗΡ.

Εκνευρισμός για το πόρισμα της KSI

Από την στιγμή  που ξεκίνησαν οι ερωτήσεις προς τους ορκωτούς ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής ο εκνευρισμός μελών της δημοτικής Αρχής αλλά και του ίδιου του δημάρχου για το πόρισμα του κ. Νίκου (KSI) το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «υποπροϊόν» και «σκουπίδι». Οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σπανουδάκης και Σκορδίλης ζήτησαν εξηγήσεις από τον κ. Νίκου, ρωτώντας, γιατί συμπεριλαμβάνει στο πιθανό έλλειμμα, τα πρόσθετα στοιχεία που του εστάλησαν, ή στοιχεία που θα έπρεπε να έχει καθώς όπως τόνισαν του είχαν αποσταλεί από την υπηρεσία. Ο κ. Νίκου αφού τόνισε ότι το πόρισμα έκλεισε 3/10 κι αυτό δεν αλλάζει πρόσθεσε: «Όταν ολοκληρώσαμε τον έλεγχο δεν μας είχαν γνωστοποιηθεί αυτά τα στοιχεία».

Γ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη»

Αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης ανέφερε: Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για ό,τι δεν έκαναν καλά οι συνεργάτες και οι υπάλληλοί μου. Άλλωστε το έχω συνηθίσει. Αυτή η πόλη που έχει μεταμορφωθεί και αυτό το ταμείο που έγινε από ολόμαυρο ολόασπρο δεν έγιναν από μένα. Έγιναν από τις θείες δυνάμεις. Ούτε από τους συνεργάτες μου έγινε. Εγώ είμαι εδώ για τα κακά. Αλλά θέλω περισσότερη εντιμότητα και καλύτερη μνήμη.

Έχω μάθει να μην παίζω με υπολήψεις ανθρώπων. Επίσης δεν διακινδυνεύω, προκειμένου να πλήξω ένα ερίφιο, να μαυρίσω 10 αμνούς. Γιατί αυτό είναι η προκείμενη υπόθεση, γιατί δυστυχώς η περιπέτεια δεν θα είναι στον εισαγγελέα για κανέναν παριστάμενο τόσο μεγάλη, θα είναι όμως στο θέμα της διοίκησης, όπου τώρα καταλογίζουν με το παραμικρό.

Προφανώς δεν μεταφέρω την ευθύνη κανενός, όμως θα έπρεπε να νιώσουμε όλοι συνυπεύθυνοι, γιατί δεν πέρασε από κανενός το μυαλό. Έχετε την εντύπωση ότι θα καθόμουν ακόμα απέναντι από τον Γύπαρη αν είχα την παραμικρή ιδέα ότι μπορεί να είχε γνώση ότι θα είχε γίνει τσαπατσουλιά στο ταμείο της επιχείρησης; Αλλά ότι ήξερε ότι ο ταμίας δεν ήταν συνεπής είναι φανερό. Αλλά είχε κερδίσει την επιείκεια λόγω των προηγούμενων 16 χρόνων. Εγώ δεν αθωώνω κανέναν. Κανένα σύστημα του δήμου δεν λειτουργεί εκτός ορκωτών, ήταν μόνο η ΚΕΔΗΡ από άγνοια».

Στη συνέχεια ανάφερε μεταξύ άλλων: «Πάτε να βγάλετε ανόητους τους ανθρώπους που πέσανε με τα μούτρα στη δουλειά, που πράγματι έκαναν λάθη, που πράγματι εξ αγνοίας την πάτησαν. Κατάχρηση εμπιστοσύνης έγινε από συγκεκριμένο πρόσωπο και κατά του διευθυντή και κατά των πολιτικών του προϊσταμένων. Και ποιος είναι αυτός; Δεν είναι ο λογιστής του επιμελητηρίου μας; Δεν είναι ο λογιστής της κοινωφελούς Αμαρίου; Δεν είναι ο λογιστής εκατοντάδων επιχειρήσεων στο Ρέθυμνο; Δεν είναι ο εθελοντής, ο φίλος σας, o συγχορευτής σας, ο συνεθελοντής όλων μας; Γιατί ξαφνικά βρήκαμε όλοι έναν άνθρωποι που θέλουμε να τον βάψουμε μαύρο.

Εγώ εκ πεποιθήσεως θέλω να βλέπω τους ανθρώπους με επιείκεια, ακόμα και όταν πέφτουν σε λάθη, αρκεί τα λάθη να μην είναι ζημιογόνα για το κοινωνικό σύνολο. Γιατί εμείς εδώ το πρώτο πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε είναι το δημόσιο συμφέρον και αυτό πρέπει να το κάνουμε με τρόπο αποτελεσματικό. Είμαι του δόγματος, ότι προτιμώ μία αμφιλεγόμενη συμπεριφορά που μπορεί να είναι και ποινικά κολάσιμη να διαλάθει, από το να πάρω στο κεφάλι μου 11-12 ανθρώπους, συμπολίτευσης, αντιπολίτευσης και κοινωνίας, που σήμερα κινδυνεύουν από τους διοικητικούς καταλογισμούς. Γιατί ουδείς εξ αυτών κινδυνεύει από τον εισαγγελέα και δόξα τω θεώ που ήρθε η Grant Thornton και απέκρουσε ένα σκουπίδι, που επιχειρήθηκε να αποτελέσει τάχα πόρισμα ελέγχου. Είναι δυνατόν να συγκρίνουμε έναν όγκο 800 σελίδων με ένα χαρτογράφημα 52 σελίδων από τα οποία οι 15 είναι χάρτες και τα άλλα είναι η αντιγραφή τι κάνει η ΚΕΔΗΡ και 5-6 αοριστίες;»

«Κανείς ποτέ πριν το 2016 δεν είχε πει να μπει ορκωτός. Ο Δήμος είναι η ΚΕΔΗΡ; Ποιο είναι το μεγάλο σύστημα; Ο δήμος. Έχει τέτοια θέματα; Η ΔΕΥΑΡ και το Λιμενικό γιατί δεν έχουν τέτοια θέματα; Γιατί έχουν ορκωτό. Εδώ προφανώς διέλαθε. Είναι σφάλματα αυτά, είμαστε υπεύθυνοι, έχουμε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης και δεν την απεμπολούμε. Αλλά δεν έγινε επίτηδες.

Το e-banking το είχαν ο ταμίας και ο διευθυντής και μόνο αυτοί μπορούσαν να αλληλοελεγχθούν. Αυτά πρέπει να τα ξέρετε. Όποιος πήρε την πρωτοβουλία να κάνει αυτό που έκανε, το οποίο προφανώς θα ερμηνευτεί από τη δικαιοσύνη αν ήταν απόπειρα υπεξαίρεσης.

Στις 31/12/2015 που έγινε καταμέτρηση του ταμείου δεν υπήρχε έλλειμμα. Η εγγραφή αυτή η παράξενη είναι στις 31/12/2016. Είναι πράγματι μια αφελής εγγραφή, γιατί εμφανίζει ότι τάχα έδωσε τους φόρους ενός προσώπου στην εφορία. Όλοι κάνουμε τους έξυπνους, αλλά θα έρθει η ώρα που θα πάει ο ταμίας να απολογηθεί και να μη δω όλους εκείνους που έγιναν πολέμιοί του, να είναι επιεικείς. Δεν αρκεί να λες ότι το χρήμα δεν ήταν στην τράπεζα. Είχε πρόθεση ιδιοποίησης; Αυτό θέλει η υπεξαίρεση. Δεν αρκεί η φυσική πράξη ότι το ποτήρι το πήρα. Για να το κάνω δικό μου; Ή για να το γυρίσω πίσω. Αυτό που έγινε προφανώς είναι ακαταστασία και αταξία, αλλά όταν φτάσει η ώρα του ποινικού δικαστή, θα δούμε τι θα γίνει».

Π. ΜΠΙΡΛΙΡΑΚΗ: «Η ΚΕΔΗΡ είναι και σήμερα το καμάρι του δήμου»«Το λογιστικό κομμάτι μίας επιχείρησης απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς τις οποίες κάποιος αδυνατεί να παρακολουθήσει. Οι απαιτούμενες γνώσεις, ο χρόνος, που ήταν λίγος, καθώς και η αμέριστη εμπιστοσύνη μας, καθώς τα μέλη μας δεν είχαν καμία αμφιβολία για την εντιμότητα του ταμία μας, αποτέλεσαν αυτόν τον συνδυασμό που προκάλεσε την απόσταση από τον βαθύ και διαρκή έλεγχο. Σε καμία περίπτωση αυτά δεν αποτελούν δικαιολογία, δυστυχώς όμως είναι η αιτία.

Είναι πάρα πολύ εύκολο απέξω να κρίνουμε. Για να δούμε αν όλες αυτές οι απευθείας αναθέσεις για τις οποίες μάς κατηγορούν, αν είναι απαράδεκτες; Για να δούμε αν όλο αυτό το έργο, που κατηγορούν, αν θα μπορούσαν να το είχαν κάνει αυτοί; Καθόμαστε τόσες ώρες και κατηγορούμε ελαφρά την καρδία για αδιαφάνειες. Ποιες είναι αυτές; Έχετε δει τι έχουμε καταθέσει εμείς σε κόπο και οικονομικά από την τσέπη μας εκεί μέσα;

Όλο το καλοκαίρι ήταν μέσα ο άνθρωπος, αυτός ο κ. Αστρινάκης κι έκανε τον έλεγχο. Και ήρθε τον Οκτώβριο και μου είπε: «πρόεδρε έχετε πρόβλημα».

Ήδη με τον κ. Γύπαρη, είχαμε αρχίσει να προβληματιζόμαστε, μετά από όλες αυτές τις παρατάσεις που ζητούσε ο ταμίας και λογιστής, τον οποίο φυσικά είχαμε εμπιστευθεί. Ποιος δεν τον εμπιστευόταν από όλους εσάς; Ποιος από την κοινωνία ήρθε να μου ότι έχεις έναν ταμία και λογιστή που δεν είναι εντάξει; Ποιος ήρθε από την αντιπολίτευση να μου πει πού είναι οι ισολογισμοί σου; Γιατί έχεις εκεί τον ταμία; Κάθε μέρα χτίζαμε αυτό που είναι σήμερα η ΚΕΔΗΡ, που για μένα έχει ένα στάτους πολύ δυνατό. Τη ζηλεύουν οι δήμοι της άλλης Ελλάδας. Μας παίρνουν και μας συμβουλεύονται. Η ΚΕΔΗΡ είναι και σήμερα το καμάρι του δήμου.

Με τον κ. Γύπαρη πήραμε τις αρμοδιότητες από τον ταμία ήδη από τον Οκτώβριο. Απλά τον Μάιο ήταν η τυπική διαδικασία.

Το πρωτόκολλο καταμέτρησης ταμείου έγινε στις 6/11 στην έδρα της επιχείρησης και βρέθηκαν μετρητά, χαρτονομίσματα και κέρματα, ύψους 260 ευρώ. Επίσης στις 7/11 έγινε η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων. Παρακολουθώντας την πορεία των καταστάσεων και του ελέγχου, μπόρεσε ο άνθρωπος να δώσει το πόρισμά του αμέσως.

Από εκεί και πέρα θεώρησα το γεγονός λήξαν. Ναι, για μένα δεν υπήρχε θέμα, από τη στιγμή που το πόρισμα του ορκωτού θα έπαιρνε την πορεία του, θα ερχόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, και όπως είπα τότε δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχουμε την υπομονή να αφήσουν την πορεία του τακτικού έλεγχου να έρθει στο Δ.Σ. Γιατί είχε σκοπό τότε ο κ. Αστρινάκης να έρθει και απαντώ σε αυτούς που με ρώτησαν αν είχα καλέσει τον ορκωτό στο ΔΣ της ΚΕΔΗΡ και μου είπε, στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έρθω. Αν το είχατε αφήσει να έρθει το πόρισμα, τότε θα ήταν ο κ. Αστρινάκης εδώ. Δεν ξέρω μετά τι συνέβη και γιατί μετά δεν ήρθε. Ο κ. Αστρινάκης δεν είχε πει σε μένα ότι είχε κάνει καταμέτρηση ταμείου πριν από τη στιγμή που σας είπα. Κανείς από εμάς δεν υποψιαζόταν μέχρι τον Οκτώβριο 2017 ότι μπορεί να υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα. Όποιος άλλος έχει να κάνει μομφή προς το πρόσωπό μου ότι ψεύδομαι, παρακαλώ να το καταθέσει και στον εισαγγελέα, γιατί έχω περάσει κι εγώ από την πταισματοδίκη. Βρισκόμαστε στη δικαιοσύνη, εκεί θα καταθέσουμε τις γνώμες μας και τις αλήθειες μας. Για τον κ. Νίκου: Δεν είναι πασιφανές ότι λέγαμε όλοι άσπρο και εκείνος έλεγε μαύρο; Μετά από έξι μήνες, δεν ήξερε να μας πει αν υπήρχε έλλειμμα. Η μοναδική ερώτηση που ήθελα να του κάνω είναι: «Θεωρείτε ότι πρέπει να υπογράψω καλή εκτέλεση σε αυτό το πόρισμα και να σας πληρώσω;».

 

Θ. ΝΙΝΟΣ: «Εκτός από το έλλειμμα της ΚΕΔΗΡ υπάρχει και έλλειμμα πολιτικής ευθιξίας»«Το σίγουρο είναι ότι ήμασταν και είμαστε ακόμα σε ένα οργανωτικό και διαχειριστικό μπάχαλο. Παρατηρήσαμε μια παράσταση καλά προετοιμασμένη με μικρό αποτέλεσμα αποδόμησης ενός πορίσματος. Παρατηρήσαμε ότι οι συνάδελφοι της συμπολίτευσης δεν είχαν καμιά απορία για ευρήματα της κ. Χρυσανθοπούλου και μου κάνει πραγματικά εντύπωση πώς δεν σας έχουν γεννηθεί απορίες για ευρήματα, για οικονομική διαχείριση, λογοδοσία, διαφανείς διαδικασίες κ.λπ.

Δεν σας δημιουργήθηκε καμία απορία γιατί η κύρια ομάδα που ανέλαβε το φορτίο της σημερινής παράστασης συμμετείχε. Σκορδίλης, Σπανουδάκης, Μπιρλιράκη, Μαρινάκης, ήταν η ομάδα που διαχειρίστηκε από την αρχή αυτήν την ιδιοποίηση χρημάτων του ταμείου της ΚΕΔΗΡ, καθώς και τον τρόπο της συγκάλυψης.

Μου προκαλεί έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο προσπαθείτε να ξεπεράσετε κάτι που είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο. Αναφέρει η κ. Χρυσανθοπούλου ότι: «σαν αποτέλεσμα το άτομο αυτό φέρεται να διατήρησε εκτός τραπεζικών λογαριασμών της επιχείρησης για ένα διάστημα σημαντικά ποσά από τα διαθέσιμα της επιχείρησης εις χείρας του, τα οποία όμως καταρχήν κατέθεσε κατά τη διάρκεια του τακτικού έλεγχου.

Καμιά αναφορά δεν έγινε στους διπλούς ισολογισμούς από τους συμβούλους της συμπολίτευσης σαν να ’ναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Βέβαια, ο επικεφαλής τους και δήμαρχος Ρεθύμνης είχε πει ότι αυτοί οι ισολογισμοί δεν είχαν καμιά αξία. Σήμερα, αποδείχτηκε ότι είχαν αξία. Παραπληροφορούσαν ένα ολόκληρο σύστημα. Και στην πορεία θα αποδείξω ότι η ευθύνη η πολιτική είναι τεράστια δική σας γιατί οφείλατε να αναζητήσετε αυτούς τους ισολογισμούς γιατί δεν μπορούσε να λειτουργεί αυτό το σύστημα. Είστε ο γκουρού της αυτοδιοίκησης του τόπου μας, δεν μπορεί και δεν δέχομαι ότι δεν γνωρίζατε ό,τι γίνονταν ισολογισμοί για να συνεχίζεται η τροφοδότηση του «παιδιού μας» κάθε χρόνο πλουσιοπάροχα με 1.250.000 ευρώ. Καμιά απολύτως αναφορά για τους ψευδείς ισολογισμούς που έστελνε η ΚΕΔΗΡ και τους εγκρίναμε στο δημοτικό συμβούλιο. Ψευδέστατοι είναι οι προϋπολογισμοί σας, τα γράφει η κ. Χρυσανθοπούλου. Τον πρώτο χρόνο μας κρύψατε 133 χιλιάδες, τον δεύτερο 205 χιλιάδες, τον τρίτο 480 χιλιάδες. Δεν μπορείτε να κλείνετε τα μάτια και να σφυρίζετε αδιάφορα.

Προκύπτει ξεκάθαρα η ιδιοποίηση στο ίδιο πόρισμα που μάλλον σας άφησε απίστευτα αδιάφορους γράφει: Πήρε το 2014 το συγκεκριμένο άτομο με μεταφορά από λογαριασμό της ΚΕΔΗΡ σε λογαριασμό του ατομικό 11.000 ευρώ, τον επόμενο χρόνο 44.000, τον επόμενο 36.000, σύνολο 92.000 ευρώ με μεταφορά από λογαριασμό της ΚΕΔΗΡ σε δικό του λογαριασμό. Αυτό τι είναι κύριε δήμαρχε; Δεν λείπει ούτε ένα ευρώ; Μας δουλεύετε; Ψαρωμένα παιδάκια νομίζετε ότι είμαστε; Δεν τα είδατε; Δεν σας έκανε εντύπωση; Δεν σας δημιουργήθηκε απορία; Τι τα πήρε να τα κάνει ο άνθρωπος; Το πιο ωραίο, η τελευταία μεταφορά από τον λογαριασμό της ΚΕΔΗΡ στον λογαριασμό του στις 20/9/17. Απύθμενο θράσος. Με τον ορκωτό μέσα 7 μήνες. Και θέλετε να πείτε ότι δεν το ξέρατε;

Σήμερα υπάρχει έλλειμμα; Υπάρχει. Υπήρχε φωτογραφικά την 1/10/17 έλλειμμα άνω των 300.000 ευρώ; Υπήρχε. Τα γυρίσατε πίσω με έναν αγώνα που κράτησε 8 μήνες. Δεν νομίζω κανένας να πιστεύει ότι ο Αστρινάκης έκανε έλεγχο 8 μήνες. Τιμολόγια κόβατε, για συμμάζεμα της λογιστικής αταξίας. Κάνατε έναν αγώνα 8 μήνες να τα μαζέψετε. Δεν τα μαζέψατε όλα, σας έλειψαν μερικά, τα καταθέσατε με σακουλίτσες εκτός ωραρίου τραπεζών και με συνοδεία μελών του ΔΣ, εξ όσων γνωρίζω, και καταλήξατε να κάνετε τι; Γυρίσατε 308.000 και αυτά που σας έλειψαν τα κάνατε λογιστικές εγγραφές.

Οι παλιοί λένε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Δεν περιμένατε με τίποτα ότι αυτό που είχε ως στόχο και έπρεπε να κάνει η αντιπολίτευση, να διατάξει τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο τον οποίο σε καμιά περίπτωση δεν θέλατε. Και ο δήμαρχος είχε πει τότε: «Είπα δεν πρέπει να κάνουμε έλεγχο, αλλά δεν θα σας χαλάσω το χατίρι». Καταλαβαίνω γιατί δε θέλατε, όπως καταλαβαίνει και όλη η κοινωνία του Ρεθύμνου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από το έλλειμμα της ΚΕΔΗΡ υπάρχει και έλλειμμα πολιτικής ευθιξίας. Και αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο.

Η απογοήτευσή μου από όσα διαπίστωσα από τα δύο πορίσματα είναι μεγάλη. Στενοχωρήθηκα με τη διάτρητη λειτουργία επί 8 έτη της ΚΕΔΗΡ και ελπίζω πραγματικά να μη βρούμε και άλλες ουρές στο μέλλον στις χρήσεις 2016-2017 που δεν έχουν ελεγχτεί ακόμα».

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Επιβάλλεται η άμεση αντικατάσταση του ταμία, του διευθυντή, της προέδρου και του αντιπροέδρου»

«Τα πορίσματα των ορκωτών ελεγκτών που διενήργησαν και ολοκλήρωσαν πρόσφατα τον έκτακτο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της ΚΕΔΗΡ επιβεβαιώνουν πλήρως τις αποκαλύψεις του ραδιοφωνικού σταθμού 9.80 στις 19 Δεκεμβρίου 2017 και δικαιώνουν το αίτημα όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ρεθύμνης για την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2018, όπως επίσης στη στάση των κατά την εν λόγω συνεδρίαση για την αναγκαιότητα διενέργειας του ανωτέρω διαχειριστικού ελέγχου.

Ενδεικτικά αναφέρω ευρήματα που αναγράφονται στα πορίσματα των ορκωτών ελεγκτών:

• απουσία εσωτερικού ελέγχου για το ταμείο από τον διευθυντή της ΚΕΔΗΡ

• τα καθήκοντα του ταμία και του λογιστή εκτελούνταν από το ίδιο άτομο με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της

• ύπαρξη ελλείμματος και αναγκαιότητα διενέργειας περαιτέρω οικονομικού ελέγχου για τον ακριβή προσδιορισμό του

•Χρήζει διερεύνηση εάν υφίσταται τμηματική υπεξαίρεση χρηματικών ποσών για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκ των οποίων επεστράφη ποσό συνολικού ύψους 306.992 Ευρώ από τον ταμία της ΚΕΔΗΡ στους τραπεζικούς λογαριασμούς της δημοτικής επιχείρησης τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2017, μάλιστα λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση του τακτικού ελέγχου που διήρκησε εννέα μήνες και είχε λάβει τέσσερεις παρατάσεις

• διπλοί ισολογισμοί

• μη εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού της δημοτικής επιχείρησης

•αναιτιολόγητες μεταφορές χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό της ΚΕΔΗΡ προς τον λογαριασμό του ταμία και αναλήψεις του ιδίου χωρίς να συνδέονται με έξοδα της επιχείρησης

• ελλιπή παραστατικά

• απουσία απολογισμού των δράσεων της ΚΕΔΗΡ

Τα ανωτέρω πορίσματα ας προβληματίσουν τον δήμαρχο Ρεθύμνης, ο οποίος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8 Ιανουαρίου 2018 αποκάλυψε τη νοοτροπία και λογική της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους δημοσιογράφους και στα μέσα ενημέρωσης. Έσπευσε εμμέσως πλην σαφώς να χαρακτηρίσει ως ανεπαρκείς δημοσιογράφους εκείνους που ανέδειξαν το εν λόγω θέμα.

Τα πορίσματα των ορκωτών ελεγκτών ας προβληματίσουν την πρόεδρο της ΚΕΔΗΡ, η οποία στην ανωτέρω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι από τον Μάρτιο 2017 που ανέλαβε τα καθήκοντα της προέδρου ενημερωνόταν για τον τακτικό έλεγχο της δημοτικής επιχείρησης και σχημάτισε εικόνα λογιστικής ακαταστασίας, εν μέρει δικαιολογημένη, αλλά σήμερα που μιλάμε έχει διορθωθεί πλήρως, μάλιστα απορώντας «Προς τι ο διαχειριστικός έλεγχος κυρίες και κύριοι;».

Οι ανωτέρω συμπεριφορές αποτυπώθηκαν στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: ενώ κάποτε μιλούσαν σκωπτικά για την αμαρτωλή ΔΑΝΕΡ, πλέον με εμφανή τον πανικό τους προσπάθησαν να υποβαθμίσουν και να συγκαλύψουν μια πραγματικότητα που αφορούσε το κατασκεύασμά τους την ΚΕΔΗΡ, που σήμερα δεν επιδέχεται ούτε υποβάθμιση, ούτε συγκάλυψη, αλλά μόνο περαιτέρω διερεύνηση και πλήρη διαλεύκανση, η οποία θα επιτευχθεί προσεχώς από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ότι δηλαδή είχα προσωπικά προτείνει στην εν λόγω συνεδρίαση πριν δέκα μήνες. Σαφώς, ο επικείμενος έλεγχος οφείλει επιπλέον να διαλευκάνει επιτέλους ό,τι αφορά τους ισολογισμούς λήξης των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων που συγχωνεύτηκαν προκειμένου να προκύψει η ΚΕΔΗΡ, την απογραφή έναρξής της και τις απευθείας αναθέσεις της επιχείρησης.

Οι δημότες του Ρεθύμνου είναι εύλογα θυμωμένοι με τη Δημοτική Αρχή: ζητούν να αποδοθούν έμπρακτα οι πολιτικές ευθύνες που αρμόζουν στην προκειμένη περίπτωση. Επίσης ζητούν να διαλευκανθεί πλήρως η οικονομική κακοδιαχείριση της ΚΕΔΗΡ και να επιστραφούν όλα τα χρήματα του ελλείμματος συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων ποσού ύψους 10.509 Ευρώ που προέκυψε από ανάρμοστο χειρισμό, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο υφιστάμενο έλλειμμα των 26.604 Ευρώ και βεβαίως ό,τι επιπλέον έλλειμμα προκύψει από τον περαιτέρω έλεγχο που θα διεξαχθεί.

Προφανώς υπάρχει πολιτική ευθύνη: ο δήμαρχος Ρεθύμνης, η πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι προηγούμενοι πρόεδροι και αντιπρόεδροι της ΚΕΔΗΡ οφείλουν έμπρακτα να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις τους που οδήγησαν στην κακοδιοίκηση και οικονομική κακοδιαχείριση της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς των μετά τις αποκαλύψεις του ανωτέρω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού έως και πρόσφατα».

Προτείνω την άμεση αναδιάρθρωση της ΚΕΔΗΡ με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες και την τήρηση του κανονισμού οικονομικής διαχείρισής της, που προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό υπηρεσιών, προκειμένου να επιτελέσει απρόσκοπτα την αποστολή της χωρίς την επανάληψη περιστατικών κακοδιοίκησης και οικονομικής κακοδιαχείρισης. Συνεπώς, επιβάλλεται η άμεση αντικατάσταση του ταμία, του διευθυντή, της προέδρου και του αντιπροέδρου της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Ρεθύμνης.

 

Μ. ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Εξαρχής διαφωνήσαμε με τη δημιουργία νομικών προσώπων έξω από δημοτικές υπηρεσίες»

«Και στην ΚΕΔΗΡ η φοροεισπρακτική δημοτική πολιτική, η εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών εξασφάλιζε άφθονο παραδάκι και για ελκυστικές συμβάσεις και για φαραωνικές εκδηλώσεις και λιμνάζοντα δυσθεώρητα ποσά σε ένα ανεξέλεγκτο μάλιστα ταμείο που προκαλούσε κάποιους να το ξαλαφρώσουν από τα περιττά του βάρη. Επειδή οι σωροί του πλούτου αυτοί δεν είναι για τα δόντια των πολλών πρέπει να φυλάσσονται από τα αδιάκριτα βλέμματα για αυτό και το σύστημα διαχείρισης γίνεται όλο και πιο πολυδαίδαλο και στεγανό. Μια ακόμα εφεύρεση σε αυτήν την κατεύθυνση είναι τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που διαχειρίζονται δηλαδή το δημόσιο χρήμα με ιδιωτικούς κανόνες. Όχι, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου είναι υπεράνω υποψίας αλλά δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε 40 σκάνδαλα σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και 2 σε δημοσίου δικαίου. Εμείς εξαρχής διαφωνήσαμε με τη δημιουργία νομικών προσώπων έξω από δημοτικές υπηρεσίες, αλλά ένα παραπάνω στη δημιουργία νομικού πρόσωπου ιδιωτικού δικαίου δηλώνοντας ότι δε θα μπούμε και να μας παρακαλούν στη διοίκηση ενός τέτοιου προσώπου.

Το μπάχαλο της οικονομικής διοικητικής λειτουργίας και διαχείρισης δεν είναι ένα στιγμιαίο ζήτημα. Άρα δεν πρέπει να είναι και σταθερό το έλλειμμα σε μέγεθος, καθώς εξελίσσεται σύμφωνα με τις εκθέσεις σε βάθος 3-4 ετών».

Σ. Βουρβαχακης: «Η Δημοτική αρχή γιατί προσπάθησε να υποβαθμίσει και να συγκαλύψει όλο αυτό το μπάχαλο»

«Από την μελέτη των πορισμάτων των δύο ορκωτών ελεγκτών και μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΗΡ και του Δημοτικού Συμβουλίου, προέκυψαν πολλά δυσμενή στοιχεία σχετικά με την λειτουργία και την οικονομική διαχείριση της επιχείρησης. Διπλοί ισολογισμοί, έλλειψη ελέγχου από την Διοίκηση, αδιαφάνεια στις συναλλαγές, αδικαιολόγητα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, μη ύπαρξη και εφαρμογή εσωτερικού κανονισμού ,αναλήψεις πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά εξόδων, επιστροφή τεράστιου ποσού από τον ταμία στους λογαριασμούς όψεως της ΚΕΔΗΡ τον Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2017,είναι μερικά από τα ευρήματα των ορκωτών που επισημαίνονται στα πορίσματα τους.

Συγκρίνοντας τα δύο πορίσματα βλέπουμε ότι και τα δύο συμφωνούν στο ότι υπήρξε μεγάλο πρόβλημα στην ΚΕΔΗΡ στην λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου. Συμφωνούν επίσης ότι από το έτος 2014 μέχρι και το 2017 συσσωρεύτηκε στο ταμείο της επιχείρησης ένα πολύ υψηλό ποσό μετρητών που δεν κατατέθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς της επιχείρησης. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτό ύψους 306.952 € επέστρεψε στους λογαριασμούς όψεως της ΚΕΔΗΡ τον Οκτώβριο και Νοέμβρη του 2017. Συμφωνούν τέλος και οι δύο στην ύπαρξη ελλείμματος. Διαφέρουν όμως τα πορίσματα στο ύψος του ελλείμματος. Η κυρία Χρυσανθοπούλου της εταιρίας GRANT THORNTON το υπολογίζει στα 344.758 € από το οποίο επιστράφηκε μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 το ποσό των 318.154 € και η ΚΕΔΗΡ πρέπει να διεκδικήσει και να εισπράξει ακόμα το ποσό των 26.604€ ,ενώ ο κύριος Νίκου της εταιρίας KSI Greece καταλήγει  σε πιθανό έλλειμμα 888.450 €.

Όλα αυτά τα φαινόμενα αναδεικνύουν την τεράστια ευθύνη των διοικήσεων της ΚΕΔΗΡ, ιδιαίτερα των ετών 2014 μέχρι και το 2017,στον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης της επιχείρησης.

Τεράστια πολιτική ευθύνη έχει και η Δημοτική αρχή γιατί προσπάθησε να υποβαθμίσει και να συγκαλύψει όλο αυτό το μπάχαλο στην οικονομική λειτουργία της επιχείρησης.

Επομένως η κατάθεση των δύο πορισμάτων τόσο στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών όσο και στην Εισαγγελία Ρεθύμνης από την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΡ ήταν μονόδρομος».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ