ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εθνικισμός, ξανά!

0

Την είδηση τη γνωρίζουμε όλοι, αλλά ο καθένας ανάλογα με το μέσο ενημέρωσης που επέλεξε να τη μάθει. Ανήμερα της φετινής 28ης Οκτωβρίου, η αστυνομία της Αλβανίας σκότωσε έναν Έλληνα, επειδή ύψωσε την ελληνική σημαία και στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί με το καλάσνικοφ του.

Οι ερμηνείες πολλές. Και φυσικά, όσοι ήθελαν να κάνουν πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος, το έκαναν και συνεχίζουν να το κάνουν. Αν έβλεπε κανείς πιο ψύχραιμα τα πράγματα, ίσως και να κατέληγε σε διαφορετικά συμπεράσματα. Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε σ’ αυτό το κομμάτι, επειδή το θέμα γίνεται όλο και πιο σοβαρό.

Διαβάζουμε, ας πούμε, ότι στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας εκλήθη εκ νέου την περασμένη Τετάρτη η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, Ελένη Σουράνη σε συνέχεια της υπόθεσης του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, στην Ελληνίδα πρέσβειρα έγινε δεύτερο διάβημα διαμαρτυρίας σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, δηλαδή «το κάψιμο αλβανικής σημαίας, ειδοποίηση για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην αλβανική πρεσβεία, εμπρηστικές επιθέσεις σε αλβανικές επιχειρήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από την πρεσβεία και το προξενείο της Αλβανίας».

Τα Τίρανα φέρονται να κάλεσαν την Αθήνα, μέσω της πρέσβειρας, «να καταδικάσει και να τηρήσει σαφείς αποστάσεις από αυτές τις σοβαρές πράξεις που επηρεάζουν το κλίμα φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα «απάντησε με έντονο και ενδεδειγμένο τρόπο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα απολύτως ασφαλές κράτος».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Σουράνη, εκλήθη και την προηγούμενη μέρα στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών για να της ανακοινωθεί η «ξεκάθαρη θέση των αλβανικών αρχών, όσον αφορά το θέμα του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα», μετά την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας για διερεύνηση των ακριβών συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Αλλά ποιος ήταν αυτός ο νεαρός, νέος «ήρωας», για κάποιους… Σεσημασμένος για ναρκωτικά ήταν, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, ο 35χρονος ομογενής, που έχασε την ζωή του σε ένοπλη συμπλοκή με Αλβανούς αστυνομικούς, στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας.

Ο εθνικισμός όμως, δεν ξέρει τίποτα γι’ αυτά. Οι άνθρωποι ρίχνουν συνεχώς νερό στο μύλο του… Δείτε, ας πούξε, τη μαρτυρία του γαμπρού του, Βαγγέλη Σακελλαράκη, για το πώς έπεσε νεκρός ο 35χρονος ομογενής

Προσέξτε «συστολή» και «σοβαρότητα» στις δηλώσεις του: «Ένας περήφανος και ευτυχισμένος νεκρός με μία φυσιογνωμία – μία νεκρική μάσκα – την οποία δε μπορώ να τη περιγράψω, ήταν κάτι ασύλληπτο» Και συμπληρώνει: «Είδα ένα πρόσωπο με τέτοια νηφαλιότητα και υπερηφάνεια στο νεκροτομείο. Θα πείτε κι εσείς αν τον δείτε ότι δεν γίνεται! Δεν έχω δει τέτοιο νεκρό. Είχε αποφασίσει να πεθάνει αυτή την ώρα και αυτή την άγια μέρα».

Ο ίδιος άνθρωπος είπε ακόμα, ότι είδε την σορό του, μόνο για πέντε λεπτά ο Έλληνας ιατροδικαστής. «Δεν μας επετράπη κάτι περισσότερο. Κυνηγούσαν έναν άνθρωπο οι ειδικές δυνάμεις. Σίγουρα δεν πυροβόλησε, αλλά ακόμα και αν το δεχτούμε τα πυρά ήταν άσφαιρα. Αναρωτιέμαι, δεν ακολουθήθηκαν κάποια πρωτόκολλα; Ζητήσαμε από τον δικηγόρο μας να ρωτήσει. Θα μπορούσε να είναι ζωντανός. Έναν άνθρωπο με πάνω από 300 ενόπλους τον αφήνεις και πεινάει και διψάει, δεν τον σκοτώνεις. Αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να περάσει τα σύνορα πολύ εύκολα. Γιατί ενώ βρέθηκε τόσο ψηλά και συνομιλούσε με έναν βοσκό, του ζήτησε λίγο νερό και έμεινε εκεί για περίπου μια ώρα με τρία τέταρτα. Αυτός όμως αποφάσισε να γυρίσει πίσω». Ο κ. Σακελλαράκης είπε ακόμα ότι «έφυγε με τα χέρια ανοικτά προς τον ουρανό. Ήταν αποφασισμένος να πεθάνει».

Τι προσφέρουν τέτοια πράγματα να προβάλλονται από τα ελληνικά ΜΜΕ, πέρα από την τόνωση του εθνικισμού; Και τι μπορεί να προσφέρει πέρα από περισσότερο φανατισμό και εκδήλωση εχθρότητας ανάμεσα στους δυο λαούς;

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ