ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδήλωση για τον Γ. Χατζηδάκι απο Ακαδημία Αθηνών και Ρεθυμνιώτες Αττικής

0

Η Ακαδημία Αθηνών σε αγαστή συνεργασία με τον ιστορικό σύλλογο Ρεθυμνιων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», τιμώντας το ιδρυτικό τους μέλος Γεώργιο Χατζιδάκι

Μεγάλη τιμή περιποιεί η αποδοχή της Ακαδημίας Αθηνών , στο αίτημα του ιστορικού σωματείου των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», σχετικά με τον προγραμματισμό κοινής εκδήλωσης αφιερωμένης στα 170 έτη από γεννήσεως του πατέρα της Ελληνικής γλωσσολογίας Γεωργίου Χατζιδάκι από το χωριό Μύρθιο της τ. επαρχίας Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου Κρήτης.

Μία εξαιρετική ιδέα και πρωτοβουλία του προέδρου κου Γεωργίου Ν. Βλατάκη , ο οποίος εμφορούμενος από την πρωτοβουλία προώθησης της κρητικής διαλέκτου στο Πανεπι-στήμιο Κρήτης , έδραξε της ευκαιρίας και απέστειλε επιστολή στην Ακαδημία Αθηνών με στόχο τον κοινό εορτασμό των γενεθλίων του μεγάλου γλωσσολόγου Γεωργίου Χατζιδάκι.

Είναι η πρώτη φορά που ο ιστορικός σύλλογος συνεργάζεται με την Ακαδημία Αθηνών αλλά και είναι η πρώτη φορά που κρητικό σωματείο τιμά αυτήν την μεγάλη Ρεθεμνιώτικη προ-σωπικότητα, σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών.

Είχε δε ένα λόγο παραπάνω ο πρόεδρος κ. Γ. Βλατάκης ώστε να προκαλέσει αυτήν την συνεργασία αφού ο Γεώργιος Χατζιδάκις υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών , αλλά και ιδρυτικό μέλος του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» . Υπήρξε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών αλλά και ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» .

Σημαντική επίσης αποτελεί και η πρόταση του προέδρου κου Γ. Βλατάκη να τελεστεί η εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών την 12η Νοεμβρίου 2018 , αφού αποτελεί την γενέθλιο ημέρα του Γεωργίου Χατζιδάκι (12-11-1848), που στη κυριολεξία εντυπωσίασε τους Ακαδημαικούς και ομοφώνως η σύγκλητος αποφάσισε αυτήν την εκδήλωση σε συνεργασία με τον ιστορικό σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ». Είναι γεγονός ότι ο σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής κυρίως επί προεδρίας του κου Γεωργίου Βλατάκη έχει ανυψωθεί σε υπέρτατο πνευματικό σωματείο , απόδειξη η παρούσα συνεργασία αλλά και το πλήθος άλλων συνεργασιών όπως με την Προεδρία της Δημοκρατίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο , την Εκκλησία της Κρήτης και άλλων φορέων.

Συνεπώς ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Κουνάδης και ο πρόεδρος του ιστορικού σωματείου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» κ. Γεώργιος Ν. Βλατάκης επι τη επετείω των 170 ετών από γεννήσεως του πατέρα της ελληνικής γλωσσολογίας Γεωργίου Χατζιδάκι, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν σε εκδήλωση στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών (Ανατολική Αίθουσα, Πανεπιστημίου 28) την Δευτέρα 12-11-2018 και ωρα 18:30.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει :

Χαιρετισμό του προέδρου κου Γ. Βλατακη,

Χαιρετισμό του Γεν. Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κου Βασιλείου Χ. Πετράκου,

Ομιλία του Νικολάου Παντελίδη αναπληρωτή καθηγητή ιστορικοσυγκριτικής γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ με θέμα «Ο Γ. Χατζιδάκις και η ιστορία της Ελληνικής γλώσσας»,

Ομιλία του κου Χριστόφορου Χαραλαμπάκη ομότιμου καθηγ. γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ με θέμα «Ο Γ. Χατζιδακις και η κρητική διάλεκτος»,

Κρητικούς χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς θα εκτελέσουν υπό τον ήχο της κρητικής μουσικής οι ερευνητές – διδάσκαλοι Ιωάννης και Γεώργιος Μεγαλακάκης .

Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Ο Γεώργιος Νικολάου Χατζιδάκις (1848 – 1941) υπήρξε ο θεμελιωτής της επιστήμης της γλωσσολογίας στην Ελλάδα και πρώτος καθηγητής της Γλωσσολογίας και της Ινδικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 1890 έως το 1923. Ανήκε στα ιδρυτικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών το 1926 και ένα χρόνο αργότερα διετέλεσε πρόεδρός της. Ήταν ο άνθρωπος που προώθησε την ιδέα της δημιουργίας του «Κέντρου Συντάξεως τοῦ Ἱστορικοῦ Λεξικοῦ τῆς Νέας Ἑλληνικῆς Γλώσσης», το οποίο στην πορεία του χρόνου διαμορφώθηκε ως «Κέντρον Ἐρεύνης τῶν Νεοελληνικῶν Διαλέκτων καὶ Ἰδιωμάτων» - ΙΛΝΕ. Πολέμησε δύο φορές στις κρητικές εξεγέρσεις, τη μία σε νεαρή ηλικία το 1866και την άλλη το 1897, ήδη καθηγητής της έδρας της Γλωσσολογίας και της Ινδικής Φιλολογίας.

Τέτοιες προσωπικότητες διαχρονικά αποτελούν τιμή για το Ρέθυμνο που επάξια το αναδεικνύουν ως τόπο των γραμμάτων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ