ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Επαφές κληρικών και αντιπαράθεση κορυφής στη Βουλή

0

Πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη αποτέλεσε χθες στη Βουλή η πρόσφατη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, στο πλαίσιο της συζήτησης της συνταγματικής αναθεώρησης και υπό το πρίσμα της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

«Ακόμα και την Eκκλησία φοβάμαι πως εργαλειοποιεί με κυνισμό η κυβέρνηση. Αντιμετωπίζετε ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα ως ένα διμερές παζάρι, ξεσηκώνοντας χιλιάδες ιερείς και δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις σχέσεις του ελληνικού κράτους με το Πατριαρχείο», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας: «Ως τι βαφτίζετε τώρα τους ιερείς; Ως ιδιωτικούς υπαλλήλους; Ως κάτι διαφορετικό; Τους εξαιρείτε από την ενιαία αρχή πληρωμών, υποκρινόμενοι ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ταυτόχρονα, θα εξακολουθεί ο κρατικός προϋπολογισμός να τους πληρώνει. Βέβαια, έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να ανοίξετε ακόμα 10.000 θέσεις προσλήψεων για να τακτοποιήσετε και άλλους πελάτες σας». Ο κ. Τσίπρας που λίγο νωρίτερα χαρακτήριζε τη συμφωνία «σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Kράτους», κάνοντας λόγο για «λύση συμβιβαστική και προωθητική», επέκρινε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για διαρκείς αλλαγές στη στάση του έναντι της συμφωνίας, υποστήριξε πως με τη θέση που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης δεν δείχνει σεβασμό προς την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες προσλήψεις, επιχείρησε να τους προσδώσει κοινωνικό πρόσημο, αναφέροντας ότι υπάρχουν ανάγκες για γιατρούς, δασκάλους, πυροσβέστες και νοσηλευτές.

Ο κ. Μητσοτάκης ανταπαντώτας υπογράμμισε ότι οι κυβερνητικές επιλογές προκαλούν μεγάλη αναστάτωση, αβεβαιότητες και ανασφάλεια στους κόλπους των κληρικών, με τον κ. Τσίπρα να επανέρχεται λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «δημαγωγεί ασύστολα προς άγραν ορισμένων ψήφων κληρικών». «Δεν θα δεχτούμε καμία αλλαγή που να δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στους κληρικούς», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν δεσμεύει τη Ν.Δ. και άφησε αιχμές έναντι του Αρχιεπισκόπου: «Θλίβομαι για το γεγονός ότι η ηγεσία της Εκκλησίας τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Αρχιεπισκοπή πριν γίνουν οι ανακοινώσεις. «Θύματα των κομματικών σκοπιμοτήτων του κ. Τσίπρα» χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά τους κληρικούς, μετά τη συνάντησή της με τον σύνδεσμό τους, οι εκπρόσωποι του οποίου συναντήθηκαν και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ