ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Επαφές της Εκκλησίας της Κρήτης με πολιτικά πρόσωπα για τη συμφωνία

0

Για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα αντιπροσωπεία της, εξέδωσε ανακοίνωση η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης. Στις επαφές κεντρικό θέμα ήταν το πλαίσιο συμφωνίας με την κυβέρνηση και οι αλλαγές που έχουν προταθεί.

Το ανακοινωθέν αναφέρει:

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης ανακοινώνει ότι Αντιπροσωπεία Της, αποτελούμενη από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, ως και τους Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομο Ξενάκη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ζαχαρία Αδαμάκη, Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας Κρήτης και τον Εντιμολ. κ. Δημήτριο Μηλαθιανάκη, δικηγόρο, Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με ομόφωνη Συνοδική Απόφαση της έκτακτης Συνεδρίας της 10ης Νοεμβρίου 2018, μετέβη στην Αθήνα, το τριήμερο 25 έως 27 Νοεμβρίου 2018, και είχε τις παρακάτω συναντήσεις (κατά χρονική σειρά):

1. Με τον Εξοχ. κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εκ Προσώπου του Πρωθυπουργού της Χώρας, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

2. Με τον Εξοχ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρόεδρο του Κόμματος «Νέα Δημοκρατία», παρουσία του Εντιμ. κ. Ελευθερίου Αυγενάκη, Γραμματέως Πολ. Επιτροπής, ως και άλλων Βουλευτών.

3. Με τον Εξοχ. κ. Σταύρο Θεοδωράκη, Πρόεδρο του Κόμματος «Το Ποτάμι», παρουσία και του κ. Σπυρίδωνος Δανέλλη, Βουλευτού, ως και άλλων συνεργατών του.

4. Με τους Εντιμ. κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου, Γραμματέα Κ.Ο. του Κόμματος «Κίνημα Αλλαγής», κ. Ανδρέα Λοβέρδο και κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, Βουλευτές, λόγω απουσίας της Προέδρου, κ. Φωτεινής Γενημματά, στο εξωτερικό.

5. Με τον Εξοχ. κ. Βασίλειο Λεβέντη, Πρόεδρο του Κόμματος «Ένωση Κεντρώων», παρουσία και άλλων συνεργατών του.

6. Με τον Εντιμ. κ. Αθανάσιο Παφίλη, Κοινοβ. Εκπρόσωπο και τον κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη, Βουλευτή, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

7. Με τον Εξοχ. κ. Παναγιώτη Καμμένο, Πρόεδρο του Κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» και Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Στους παραπάνω Αρχηγούς – Εκπροσώπους Κομμάτων του Κοινοβουλίου η Αντιπροσωπεία επέδωσε εμπεριστατωμένο Υπόμνημα με τις θέσεις της Εκκλησίας Κρήτης, για τα θέματα της προτεινόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης (άρθρο 21 για το θεσμό της οικογένειας και άρθρο 3 για την Ορθόδοξη Εκκλησία και την πρόταση περί «ουδετεροθρησκείας»), της μισθοδοσίας του Ιερού Κλήρου και της αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Επίσης, η Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους παρακάτω Βουλευτές της Μεγαλονήσου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εκκλησίας της Κρήτης: Ιωάννη Μιχελογιαννάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νικόλαο Ηγουμενίδη, Ευαγγελία Βαγιωνάκη, Αντώνιο Μπαλωμενάκη, Εμμανουήλ Θραψανιώτη, Ελευθέριο Αυγενάκη, Ιωάννη Πλακιωτάκη, Βασίλειο Κεγκέρογλου, Εμμανουήλ Συντυχάκη και Σπυρίδωνα Δανέλλη.

Στους αναφερθέντες Βουλευτές επιδόθηκε το Υπόμνημα της Εκκλησίας Κρήτης για τα παραπάνω θέματα και ακολούθησε μαζί τους διάλογος.

Μετά τις παραπάνω συναντήσεις η Ελληνική Πολιτεία, διά του Υπουργού Παιδείας, πρότεινε στην Εκκλησία της Κρήτης τη συμμετοχή σε διμερή διάλογο (Πολιτείας – Εκκλησίας Κρήτης) για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών της Μεγαλονήσου, ενώ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρέπεμψε στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

Η Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει σύντομα για να επεξεργασθεί και αξιολογήσει τις εν λόγω προτάσεις και πληροφορίες, μετά από τις επαφές της Αντιπροσωπείας Της στην Αθήνα, θα ενημερώσει δε σχετικά τον Ιερό Κλήρο και τον Λαό της Κρήτης.

Από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ