ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕΑΕΠ: 23.958 τα εφάπαξ που εκκρεμούν - Επιταχύνονται οι ρυθμοί έκδοσης

0

Σημαντική μείωση κατέγραψαν, από τις αρχές του έτους, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) σε ό,τι αφορά την έκδοση των εκκρεμών εφάπαξ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών υποχώρησαν κατά 50%, την 31η Οκτωβρίου 2018, φτάνοντας στις 23.958, από 48.706 που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Αντίστοιχα, το κόστος τους στο δεκάμηνο μειώθηκε κατά 60% και διαμορφώθηκε στα 268,58 εκατ. ευρώ από 665,25 εκατ. ευρώ.

Το ΕΤΕΑΕΠ, τον Οκτώβριο, πλήρωσε επιπλέον 3.396 δικαιούχους, αυξάνοντας τον αριθμό των αποφάσεων που εκδίδει, μηνιαίως.

Σε ό,τι αφορά το ποσό από την επιχορήγηση που έχει απορροφήσει το ΕΤΕΑΕΠ το δεκάμηνο (31/12/2017 έως 31/10/2018), αυτό ανέρχεται στο ύψος των 354,58 εκατ. ευρώ. Το σύνολο της επιχορήγησης που έχει δοθεί στο Ταμείο για το 2018 φτάνει τα 461,83 εκατ. ευρώ, ενώ απομένουν ακόμη 107,25 εκατ. ευρώ, για να καλύψουν τις νέες αποφάσεις εφάπαξ παροχών του επόμενου διμήνου.

«Η εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου συντέλεσε στο να επιτευχθούν οι στόχοι για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του και να απορροφηθεί το αντίστοιχο ποσό από την κρατική επιχορήγηση που αφορά τα εκκρεμή εφάπαξ. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων διαδραμάτισαν οι ομάδες εργασίας που συστάθηκαν για το σκοπό αυτό από υπαλλήλους όλων των διευθύνσεων του ΕΤΕΑΕΠ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Στόχος του Ταμείου είναι, μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων παροχής εφάπαξ να έχει περαιτέρω μειωθεί κατά το ήμισυ, με σκοπό οι εκκρεμότητες άνω των 90 ημερών να έχουν ελαχιστοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019» σημείωσε ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ Νίκος Μπρίκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στους τομείς πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), όπως και σε ορισμένους τομείς του ιδιωτικού τομέα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των εφάπαξ πρόκειται να μηδενιστούν στο τέλος Δεκεμβρίου 2018.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου και της διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Το ΕΝΔΙΣΥ έκανε λόγο για αναμονή στις συντάξεις που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τα έξι χρόνια. Οπως τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο «η καθυστέρηση απονομής των συντάξεων δεν οφείλεται απλά μόνο σε δυσλειτουργία των φορέων που είναι αρμόδιοι για την απονομή των συντάξεων , αλλά σε σκοπιμότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όσους αναμένουν την απονομή σύνταξης προκειμένου να δημιουργεί υπέρ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ το οποίο εμφανίζει και προς τους Δανειστές.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ