ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

0

Συνελήφθησαν πέντε (5) μέλη του κυκλώματος  που διέθετε δομή, οργάνωση και χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου, μεταξύ αυτών και ένας έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης

Το κύκλωμα διακινούσε αλλοδαπούς από την Λιβύη προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη

Η εγκληματική οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών δραστηριοποιείται από το 2016

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών από την Αίγυπτο προς την χώρα μας και περαιτέρω προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποδόμηση του κυκλώματος είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης  έρευνας του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με λιμενικούς των Λιμεναρχείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης και αστυνομικούς της Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν συνολικά πέντε (5) αλλοδαποί ηλικίας από 28 έως 40 ετών μεταξύ αυτών και ένας έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης, οι οποίοι κατηγορούνται για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς παράτυπων μεταναστών, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη δύο άτομα.

Ειδικότερα, την 13-11-2018, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών εντοπίστηκε πλοιάριο Νότια της Κρήτης, το οποίο μετέφερε παράτυπους μετανάστες και αφού περισυλλέγησαν από  παραπλέον πλοίο, παρελήφθησαν από τις Λιμενικές Αρχές και στη συνέχεια μεταξύ αυτών εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί ηλικίας 28 και 31 ετών ως διακινητές.

Από τη συνεχιζόμενη, αναλυτική έρευνα του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, το Λιμενικό Σταθμό Αγίας Γαλήνης εντοπίστηκε και συνελήφθη ακόμα ένας 40χρονος αλλοδαπός ο οποίος μαζί με τον 28χρονο και τον 31χρονο, όπως προέκυψε είχαν ενταχθεί σε κύκλωμα διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, το οποίο διέθετε δομή, οργάνωση και χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου, ενώ δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το έτος 2016, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και διακινούσε παράτυπους μετανάστες από την Αίγυπτο και τη Λιβύη  χρησιμοποιώντας την Κρήτη ως ενδιάμεσο σταθμό για την περαιτέρω προώθηση τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, η οργάνωση αποτελούνταν από δύο «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων στη Λιβύη και στην Κρήτη. Οι δράσεις του κάθε πυρήνα αφορούσαν – κατά περίπτωση – την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη και τη μεταφορά καθώς και τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Τα μέλη του πυρήνα της Λιβύης, προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοία και τους μετέφεραν στην Κρήτη.

Τα μέλη του πυρήνα της Κρήτης, αναλάμβαναν τον εντοπισμό κατάλληλου σημείου προσέγγισης του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες από τη Λιβύη  και την περεταίρω διαχείριση τους για τη μετάβαση τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε -κατά περίπτωση- από 2.000 δολάρια.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος  της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ