ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μαζικές μεταβιβάσεις ακινήτων για να γλιτώσουν φόρους

0

Γενικευμένη είναι η τάση, και στην Κρήτη, της μεταβίβασης ή πώλησης ακινήτων ώστε να γλιτώσουν φόρους και άλλες επιβαρύνσεις που, σε πολλές περιπτώσεις, θα αυξηθούν με τη νέα χρονιά.

Από την Πρωτοχρονιά, ενεργοποιούνται οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών ζώνης, οι οποίες υπογράφηκαν στην αρχή του καλοκαιριού αλλά ίσχυσαν σε πρώτη φάση μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Όπως υπολογίζουν συμβολαιογράφοι, με την έναρξη του φθινοπώρου ο αριθμός των συναλλαγών παρουσίασε, ήδη, μεγάλη αύξηση.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση τουλάχιστον 20%, τόσο στον αριθμό των συμβολαίων όσο και στην αξία τους.

Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις αγοραπωλησίες και όχι στις γονικές παροχές.

Σε ό, τι αφορά στην κινητικότητα, πολύ μεγάλη αύξηση παρατηρείται στην Κρήτη. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Αγίου Νικολάου όπου η τιμή ζώνης αυξάνεται ως 54%!

Για παράδειγμα, η κατώτερη τιμή ανεβαίνει από την Πρωτοχρονιά στα 1.000 ευρώ/τ.μ. από 650 ευρώ, συμπαρασύροντας όλους τους φόρους αγοράς, γονικών παροχών, κληρονομιών.

Ως εκ τούτου, για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. ο φόρος συντελεστής 3% που σήμερα διαμορφώνεται στα 1.560 ευρώ, από τη νέα χρονιά το ίδιο ακίνητο θα «κοστίζει» στην εφορία 2.400 ευρώ. Αν πρόκειται, δε, για νεόδμητο, όπου εφαρμόζεται ΦΠΑ 24%, ο φόρος εκτινάσσεται από τις 12.480 ευρώ στις 19.200 ευρώ!

Εκτίναξη συναλλαγών παρατηρείται στα νησιά του Ιονίου όπως στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά όπου αναμένονται αυξήσεις πάνω από 30%.

Πάντως, αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών για νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τη νέα χρονιά (καθώς μια ακόμα αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει το 2020) προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές, επί του παρόντος δεν υπάρχει η παραμικρή κινητικότητα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η ιδιαιτερότητα της επόμενης παρέμβασης στις τιμές ζώνης, είναι ότι θα πρέπει να γίνει με «αυτοματοποιημένη» διαδικασία, κατόπιν επεξεργασίας δεδομένων από την κτηματαγορά και όχι όπως φέτος, με την ανάθεση σε εκτιμητές των 10.000 Ζωνών της Επικράτειας.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς ακινήτων στην Κρήτη έχουν πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη διασταύρωσης των στοιχείων, από την πλευρά των ιδιοκτητών, ώστε να διαπιστώσουν από μόνοι τους ποια λύση είναι η πιο συμφέρουσα ώστε να προβούν στις σχετικές ενέργειες είτε μέχρι το τέλος του χρόνου είτε με το νέο έτος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ