ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η μελισσοκομική ημερίδα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνου «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ»

0

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ως προς την συμμετοχή, την οργάνωση και την ενημέρωση των  μελισσοκόμων ολοκληρώθηκε χθες η μελισσοκομική ημερίδα του ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ»

Η Μελισσοκομική ημερίδα  με  θέμα: «Φυλές Μελισσών-  Ασθένειες και Υγιεινή Μελισσών - Νομοθεσία και Επιχειρηματικότητα»  πραγματοποιήθηκε   το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, από 17.00 έως 22.00 στη αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης με ιδιαίτερη επιτυχία και με μία  λίαν ενδιαφέρουσα όπως αποδείχθηκε για τους μελισσοκόμους θεματολόγια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην  νέα επικίνδυνη απειλή των μελισσών που ακούει στο όνομα «ΣΚΑΘΑΡΙ-Aethina Tumida» και οδηγεί στην κατάρρευση του μελισσιού.

Αναλυτικότερα οι ενότητες που αναπτύχτηκαν αφορούσαν:

  • Διατήρηση και βελτίωση ντόπιων πληθυσμών μελισσών:

Η εισηγήτρια κα Δρ Φανή Χατζήνα,  Βιολόγος- Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής  &Τμήματος Μελισσοκομίας -ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ" παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την σημασία της επιλογής των βασιλισσών στην βελτίωση  και ανθεκτικότητα των πληθυσμών μελισσών.

Παρουσίασε την μεθοδολογία και την διαδικασία επιλογής μιας ιδιαίτερης σε χαρακτηριστικά βασίλισσας ενώ αναφέρθηκε σε στοιχεία και παραδείγματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες εφαρμογής αυτών των διαδικασιών και την ισχύουσα κατάσταση στην Κρήτη.

  • Ασθένειες μελισσών:

Η εισηγήτρια κα Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος – Επόπτρια μελισσοκομίας Μ.Κ. Λάρισας αναφέρθηκε στις ασθένειες που απειλούν ένα μελισσοκομείο. Έδωσε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και την θεραπεία των ασθενειών ενώ επεσήμανε την επικινδυνότητα της αλόγιστης χρήσης φαρμάκων χωρίς την συμβολή ειδικού, τόσο στην υγιεινή και αντοχή του μελισσιού όσο και στην επίδραση αυτών των φαρμάκων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα που υπάρχουν ως προς την θεραπεία των διαφόρων ασθενειών.

  • Υγιεινή και ασφάλεια προϊόντων κυψέλης:

Σημαντικές χρηστικές πληροφορίες δόθηκαν από τον  επιθεωρητή του ΕΦΕΤ κ. Νίκο Ασούτη, Διδάρας, Κτηνίατρος Msc σχετικά με την παραγωγή, την τυποποίηση, την εμπορία και την νομοθεσία των προϊόντων της μέλισσας.

Αναφέρθηκε στις διαδικασίες και νομοθεσίες που αφορούν τα τυποποιητήρια, τις  επιχειρήσεις και τους μελισσοκόμους. Δόθηκαν παραδείγματα σωστών και εσφαλμένων στοιχείων αναγραφής στην ετικέτα του μελιού ενώ επισήμανε και τα σημεία προσοχής για τους μελισσοκόμος τα οποία εγκυμονούν κινδύνους προστίμων.

  • Μικρό σκαθάρι της κυψέλης (Aethina tumida):

Η εισηγήτρια κα Ευπραξία Φανουράκη κτηνίατρος και Επόπτρια Μ.Κ. Κρήτης

παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την νέα απειλή των μελισσών, το Μικρό σκαθάρι της κυψέλης (Aethina tumida). Πρόκειται για έναν νέο εισβολέα στην Ευρώπη, προερχόμενο από Αφρικανικές χώρες και που ευτυχώς, όπως αναφέρθηκε, στην χώρα μας ακόμη δεν έχει παρουσιασθεί. Το σκαθάρι αυτό έχει μέγεθος το ένα τρίτο περίπου της μέλισσας και η επιδρομή του στην κυψέλη οδηγεί στην κατάρρευση του μελισσιού.

Στην Κρήτη όπως τονίσθηκε εφαρμόζεται πρόγραμμα στοχευόμενης επιτήρησης και έγκαιρης ανίχνευσης. Το σκαθάρι έχει χαρακτηρισθεί σαν Παρασιτικό Νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης από τους μελισσοκόμους.

  • Δράσεις και προγραμματισμός δράσεων του συλλόγου:

Η κα Κουβαρά Χριστίνα, πρόεδρος  του ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ» παρουσίασε τις δράσεις και το έργο του Συλλόγου καλώντας τους μελισσοκόμους του νομού να γραφτούν στο σύλλογο, να βρίσκονται κοντά σε αυτόν και να  στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

  • Ανοικτή Συζήτηση - Ερωτήσεις -Απαντήσεις

Στο τέλος της ημερίδας έγινε αν ανοικτή συζήτηση, ερωτήσεις, δόθηκαν απαντήσεις στα διάφορα θέματα.

Η ημερίδα έκλεισε με την απονομή Βεβαιώσεων και την  κλήρωση των δώρων για τους μελισσοκόμους.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό  ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χνάρης Μανώλης, ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης Γιώργος, ο γεν. γραμματέας της ΟΜΣΕ κ. Μαυρουπλάκης Μαννωλης, παρευρέθηκαν επίσης η Διευθύντρια Δ/σης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βυδάκη Ευθυμία, ο κ. Χαλακατεβακης Ηλ. μέλος ΔΣ ΟΜΣΕ και μέλος Διεπεγγελματικής μελιού, οκ. Μανωλιτσης Στελιος Προεδρος Μελ/κου  Συνεταιρισμού Ηρακλείου, ο κ. Ρωμανακης Ανδρεας και ο Καργάκης Ελ

Από τον Σύλλογο Ηρακλείου και άλλοι επίσημοι.

Η ημερίδα διακρίθηκε για την άριστη οργάνωσή της, την  ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή των μελισσοκόμων, την ενδιαφέρουσα θεματολογία που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μελισσοκόμων και την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των εισηγητών.

Ευχή όλων, η επανάληψη ανάλογων εκδηλώσεων.

 

Οργάνωση – Υλοποίηση:

Στην οργάνωση και υλοποίηση της ημερίδας συμμετέχουν:

- η Περιφέρεια Κρήτης

- ο Δήμος Ρεθύμνης

- ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνης «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ»

 

Σχετικά με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης «Μελιττεύς»

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνης «Μελιττεύς» ιδρύθηκε με την πρ 7η /19-1-2018 Ειρηνοδικείου Ρεθύμνης με σκοπό:

  • Την ηθική και οικονομική εξύψωση των μελών του.
  • Την δια παντός νομίμου μέσου προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων τους.
  • Την ανάπτυξη πνεύματος συναδέλφωσης και αλληλεγγύης μεταξύ αυτών.
  • Την μελέτη, προστασία, υποστήριξη, αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μελών στην κοινωνία και πολιτεία.
  • Την προαγωγή και ανάπτυξη της μελισσοκομίας διαμέσου των υπό της πολιτείας θεσπιζομένων νόμων, διαδικασιών και λειτουργιών.
  • Την επισήμανση πηγών και στόχων και την καλλιέργεια και προβολή αυτών ώστε να επιφέρουν οικονομικά οφέλη και ανάπτυξη της μελισσοκομίας.
  • Την προστασία, διαφύλαξη και φροντίδα της μελισσοκομικής χλωρίδας.
  • Την ανάδειξη των φαινομένων της νοθείας και των Ελληνοποιήσεων και την προστασία του ντόπιου μελιού.

Οι δράσεις του Συλλόγου αφορούν:

  • Σεμινάρια – Εκπαίδευση
  • Επιστημονικές ημερίδες
  • Αύξηση της μελισσοκομικής χλωρίδας
  • Ενημέρωση πολιτών- μαθητών για τα προϊόντα της μέλισσας
  • Απευθύνεται σε δημόσιες – τοπικές αρχές για κάθε ζήτημα που αφορά τα κοινά επαγγελματικά, οικονομά και κοινωνικά συμφέροντα των μελλών και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου.

Μέλη του Συλλόγου είναι κάθε νόμιμος μελισσοκόμος του νομού Ρεθύμνης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ