ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένος ο τζίρος κατά 7% στις χειμερινές ενδιάμεσες εκπτώσεις

0

Διέψευσαν μία ακόμη φορά τις προσδοκίες των μικρομεσαίων εμπόρων οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, καθώς ο τζίρος τους εκτιμάται ότι μεσοσταθμικά υποχώρησε κατά 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Παρά, πάντως, την ισχνή συνεισφορά των ενδιάμεσων εκπτώσεων στον συνολικό τζίρο των εμπορικών καταστημάτων, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου συμμετέχουν σε αυτόν τον θεσμό, με την πλειονότητά τους μάλιστα να προβαίνουν σε εκπτώσεις στο σύνολο των εμπορευμάτων. Με άλλα λόγια, ελέω ανταγωνισμού, οι εμπορικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στον θεσμό αυτό, ακόμη και εάν θεωρούν ότι δεν κερδίζουν κάτι. Υπενθυμίζεται ότι οι χειμερινές ενδιάμεσες εκπτώσεις ολοκληρώνονται σήμερα, 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), στις φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις συμμετείχε το 85% των επιχειρήσεων έναντι 80% πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014, πρώτη στην ουσία χρονιά των πραγματοποίησης των ενδιάμεσων χειμερινών εκπτώσεων, συμμετείχε σε αυτές το 72% των επιχειρήσεων. Το 47% των επιχειρήσεων κατέγραψε χαμηλότερες πωλήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μόλις το 11% κατέγραψε υψηλότερες πωλήσεις, ενώ το 34% των εμπορικών επιχειρήσεων είδε τον τζίρο του να παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον Νοέμβριο του 2017.

Πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (54%) πραγματοποίησε εκπτώσεις στο σύνολο των εμπορευμάτων της έναντι 30% το 2014 και 58% το 2017.

Στις περισσότερες επιχειρήσεις (6 στις 10) το ποσοστό έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 11% και 40%, ενώ στην πλειονότητά τους πραγματοποίησαν εκπτώσεις σε ποσοστό από 11% έως 20%.

Το 54% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν επηρεάζουν τον συνολικό τζίρο της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου, το 23% θεωρεί ότι ο εν λόγω θεσμός έχει αρνητικό αντίκτυπο και το 20% θετικό. Πάντως, πλέον είναι μοιρασμένοι οι έμποροι σχετικά με τον θεσμό. Το 47% δηλώνει ότι συμφωνεί με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, ενώ επίσης 47% δηλώνει ότι διαφωνεί.

Με βάση, τέλος, τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΣΕΕ από τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, προκύπτει ότι η μείωση του τζίρου κυμάνθηκε στις περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και του Πειραιά, από 1% έως 10%.

Στη Θεσσαλονίκη ο τζίρος κατά τις χειμερινές ενδιάμεσες εκπτώσεις παρέμεινε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, ενώ σε κάποιες περιφερειακές αγορές η μείωση έφθασε ακόμη και το 40%.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ