ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μιχάλης Ανδρουλάκης: Το τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Ρεθύμνου για το έτος 2019

0

  1. Τα τεχνικά προγράμματα των Δήμων αποτελούνται γενικά από δυο ομάδες έργων:

α.      Έργα  που είχαν ανατεθεί σε αναδόχους από συμβάσεις προηγούμενων χρονικών περιόδων (συνεχιζόμενα έργα) τα οποία χρηματοδοτούνται από πιστώσεις διαφόρων φορέων (ΣΑΕΠ, ΣΑΤΑ, ΣΑΕ κλπ) αλλά και από ιδίους πόρους κάθε Δήμου.

β.      Προτεινόμενα έργα από τον Δήμο ή από την Περιφερική αλλά και την Κεντρική Διοίκηση τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από προγράμματα των ίδιων ‘η και άλλων φορέων,

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στα κυβερνητικά  προγράμματα Φιλόδημος Ι(για την βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου) και Φιλόδημος ΙΙ (βελτίωση των χώρων παιδικής χαράς) η ολοκλήρωση των οποίων προβλέπετε να απορροφήσει κονδύλια ύψους άνω των 2.000.000€

  1. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι για την πρώτη ομάδα έργων που εκτελούνται ήδη στον Δήμο μας δεν υπάρχουν περιθώρια αλλά ούτε και λόγοι παρεμβάσεων ή βελτιωτικών προτάσεων. Για την δεύτερη όμως ομάδα έργων έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2019, φαίνεται ότι στον προγραμματισμό της η σημερινή Δημοτική Αρχή, δίνει μεγάλο βάρος

α.      Στην προστασία του περιβάλλοντος (ενίσχυση της πυροπροστασίας για επικίνδυνες περιοχές, προστασία ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων, ανάδειξη στοιχείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομίας κλπ)

β.      Στην αειφόρα αναπτύξει (βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών κτιρίων ανάπτυξη υποδομών διαχείρισης αποβλήτων και προώθηση της κυκλικής οικονομίας, ενημέρωση ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για την προστασία οικοσυστημάτων κλπ)

  1. Επειδή ένα τεχνικό πρόγραμμα μπορεί να συνοδεύεται από μια γενικού χαρακτήρα έκθεση, όμως είναι απλά ένας κατάλογος έργων και κονδυλίων, ανατρέξαμε στην τελευταία συνέντευξη του κ. Δημάρχου, για το πώς η σημερινή ηγεσία του Δήμου αντιλαμβάνεται όλα τα παραπάνω:

α.      Πρώτα και κύρια για την νομιμοποίηση των ορίων του οικισμού Αδελιανός Κάμπος ο οποίος μάλιστα προβλέπεται να λειτουργήσει πιλοτικά για τους υπόλοιπους 64 οικισμούς:

Δεν θα σταθώ στο τυπικό του θέματος το οποίο κατά κοινή παραδοχή θα υποχρεώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει κάθε τέτοιου τύπου απόφαση. Θα καταθέσω όμως τον δικό μου επί της ουσίας προβληματισμό: Όλοι οι πιο πάνω οικισμοί υπάγονται στην κατηγορία των οικισμών κάτω των 2.000 κάτοικων. Μας είναι γνωστά όμως τρία πράγματα, πρώτον οι απογραφές δεκαετίας γίνονται Μάρτη, δεύτερον την τουριστική περίοδο ο πληθυσμός στον Αδελιανό Κάμπο φθάνει τις 10.000 και τρίτων οι φωτιές πιάνουν (ο μη γένοιτο) τον Αύγουστο μήνα. Οι φωτιές και οι νεκροί στο Μάτι δεν μας λέει  τίποτα; Κι όμως, όλο το δημοτικό μας συμβούλιο σήκωσε χεράκι και ψήφισε την πρόταση του κ. Δημάρχου ο οποίος και στην πρόσφατη συνέντευξη του επιμένει να χαϊδεύει αυτιά που στο κάτω-κάτω, μόνο κάποιους ψήφους θα προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση. Αν πραγματικά πιστεύει σ’ όλα τα ωραία που περιγράφει η συνοδευτική έκθεση, θα πρέπει ν’ αλλάξει στάση για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα της οικιστικής πίεσης που δέχεται το βόρειο παραλιακό μέτωπο του Νομού.

β.      Για το περιφερειακό δρόμο και το κυκλοφοριακό της πόλης:

Δεν φτάνει ο ένας περιφερειακός. Χρειάζεται και δεύτερος νότια του σημερινού ΒΟΑΚ σήμερα. Προτείνω μάλιστα να διεκδικήσουμε σήμερα ως πρώτο βήμα την επέκταση του Σχεδίου Πόλης νότια του υφιστάμενου, σε όλο το μέτωπο διέλευσης του περιφερικού δρόμου, διότι μέσω της πράξης εφαρμογής  θα απελευθερωθεί η ζώνη κατάληψης ως εισφορά σε γη ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα απαιτηθούν απαλλοτριώσεις με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος.

Οι γενικές παρατηρήσεις του κ. Δημάρχου για το κυκλοφοριακό με βρίσκουν σύμφωνο. Πως όμως συμβιβάζονται με την διεύρυνση και αναβάθμιση του χώρου σταθμεύσεως στην πλατεία Αγίου Γεώργιου χωρίς την ταυτόχρονη διαμόρφωση αντίστοιχων χώρων περιφερειακά της πόλης.

  1. Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί εξειδικεύοντας, σε ζητήματα όπως η κατάληψη μεγάλων τμημάτων της ζώνης αιγιαλού ανατολικά των Περβολίων από τους ιδιοκτήτες μεγάλων και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων,

Θα μπορούσαμε ακόμη να αρχίσουμε να σχεδιάσουμε από τώρα, μέτρα (μελέτες και έργα) για το βόρειο παραλιακό μας μέτωπο δυτικά της πόλης.

Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη δημοτική αρχή θα αντιμετωπίσει στο επόμενο τεχνικό πρόγραμμα  πιο σφαιρικά όλα αυτά τα ζητήματα γιατί μην ξεχνάμε, εκτός από την πόλη, ανήκουν και 99 χωριά στην Δήμο μας.

 

Μιχάλης Ανδρουλάκης

Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ