ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ προγραμμάτων απασχόλησης στο Δημόσιο προσδοκώντας ψήφους

0

Χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ αλλά και επέκτασης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για το αμέσως επόμενο διάστημα, διατηρώντας στην ατμόσφαιρα έντονο το «άρωμα προεκλογικών παροχών».

Εν αναμονή της επίσημης έγκρισης από το Eurogroup για την πρόσληψη 3.000 ατόμων μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού που θα στελεχώσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», χθες, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Υγείας αποφάσισαν την παράταση για άλλους 12 μήνες του προγράμματος απασχόλησης στη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, η κοινή υπουργική απόφαση θα προβλέπει παράταση του προγράμματος που αφορά συνολικά 3.802 άτομα, και μάλιστα η παράταση για τα 2.865 άτομα (που ήδη εργάζονται) είναι προγραμματισμένη από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2019, ενώ για τους υπόλοιπους 937 εργαζομένους είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 2019. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται σήμερα σε όλο το φάσμα των μονάδων δημόσιου συστήματος υγείας: πανεπιστημιακά και γενικά νοσοκομεία, κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, κέντρα υγείας, μονάδες ΠΕΔΥ, περιφερειακά (και πολυδύναμα) ιατρεία, καθώς και στους εποπτευόμενους φορείς ΕΟΠΥΥ, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΕΟΦ, ΕΚΕΑ, ΕΚΑΒ, με αποδοχές που ξεκινούν από 775 ευρώ (για την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης) και φθάνουν έως και 1.087 ευρώ (πανεπιστημιακή εκπαίδευση). Ενα αντίστοιχο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, για την πρόσληψη 5.500 άνεργων νέων, ηλικίας έως 29 ετών, πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε υπουργεία και δημόσιους φορείς αναμένεται να προκηρυχθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Και σε αυτήν την περίπτωση, η συνολική διάρκεια απασχόλησης ορίζεται στους 12 μήνες και οι μισθοί ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης θα κυμαίνονται από 990 ευρώ μεικτά έως και 1.040 ευρώ.

Με δαπάνη για το 2019 ύψους 5,8 εκατ. ευρώ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και συζητείται αυτές τις ημέρες στις επιτροπές της Βουλής, προβλέπεται, τέλος, η επέκταση της απασχόλησης (συμβάσεις ορισμένου χρόνου) των εργαζομένων ως επικουρικού προσωπικού σε φορείς πρόνοιας του Δημοσίου. Αλλωστε, με το ίδιο νομοσχέδιο συστήνονται 341 οργανικές θέσεις στους φορείς αυτούς, όπως τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας των περιφερειών, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Εθνικό Ιδρυμα Κωφών κ.λπ., οι οποίες θα προκηρυχθούν το αργότερο έως 28/2/2019, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, και οι ήδη υπηρετούντες θα έχουν «πολύτιμη εργασιακή εμπειρία στην παροχή προνοιακών υπηρεσιών που κατά τη διαδικασία των προσλήψεων θα ληφθεί υπόψη».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ