ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής κατέκτησε την κορυφή «Ακαδημία Αθηνών», γράφοντας ιστορία

0

Ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» τίμησε μαζί με την Ακαδημία Αθηνών ,ένα από τα επιφανέστερα ιδρυτικά του  μέλη  , ήτοι τον πατέρα της ελληνικής γλωσσολογίας Γεώργιο Χατζιδακι, από το χωριό Μύρθιο  - Ρεθύμνου , επί τη συμπληρώσει 170 ετών από την γέννηση του (12-11-1848) .

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών , Ανατολική αίθουσα την Δευτέρα 12-11-2018 , με ομιλητές τον κ. Νικόλαο Παντελίδη καθηγητή ιστορικοσυγκριτικής γλωσσολογίας  ΕΚΠΑ με θέμα: ο Γ. Χατζιδάκις και η ιστορία της Ελληνικής γλώσσας , καθώς και του κ. Χριστόφορου Χαραλαμπάκη ομότιμου καθηγ. γλωσσολογίας ΕΚΠΑ με θέμα: ο Γ. Χατζιδακις και η κρητική διάλεκτος.

Η ιστορία του κτηρίου αρχίζει με μεγάλη δωρεά του Σίμωνος Σίνα το 1856 .Το κτήριο σχεδιάστηκε το 1859, τρία χρόνια μετά την δωρεά του Σίνα, από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Είναι ένα από τα τρία μέρη της «Αθηναϊκής Τριλογίας» του νεοκλασικισμού, μαζί με το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκεται στα αριστερά του, και το μέγαρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στα αριστερά του Πανεπιστημίου. Το Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, «κατά τη γνώμη των ειδικών, είναι το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου».

Μέσα σε ένα πολυπληθές ακροατήριο από Ακαδημαικούς, Αρχιερείς, Αρεοπαγίτες, καθηγητές Πανεπιστημίων , βουλευτές, στρατιωτικές αρχές , προέδρους και εκπροσώπους κρητικών σωματείων της Αττικής , Ρεθεμνιώτες της Αθηναικής παροικίας ,συντελέστηκε ένα ιστορικό γεγονός , που κατάφερε για πρώτη φορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ».

Η ιδέα και η πρωτοβουλία του κ. Γεωργίου Βλατάκη προέδρου του συλλόγου Ρεθυμνιων ,  να τιμηθεί ο μαικήνας της γλωσσολογίας Γ. Χατζιδάκις ,συγκίνησε   την Ακαδημία Αθηνών , αφύπνισε  τους Ακαδημαικούς, ενώ η σύγκλητος ομόφωνα αποδέχτηκε να συνεορτάσει ομού με το σύλλογο ,τον άξιο ιδρυτή τους , εκτιμώντας ακόμη και την πρόταση του ως προς την ημερομηνία παρουσίασης δηλ. την 12-11-2018 αφού αποτελεί την γενέθλιο ημέρα του Γ. Χατζιδάκι.

Είναι γεγονός ότι η Ακαδημία Αθηνών δεν επρόκειτο να εορτάσει την επέτειο αυτή , αν ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» , δεν της έστελνε το αίτημα  του.  Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αγαθή συγκυρία ότι ο Γεώργιος Χατζιδάκις υπήρξε ιδρυτικό μέλος τόσο της Ακαδημίας όσο και του σωματείου των Ρεθυμνίων, ότι υπήρξε από τους πρώτους προέδρους της Ακαδημίας και ενεργό μέλος του ΔΣ του σωματείου Ρεθυμνιων, αλλά και το ότι η 12-11 αποτελεί την γενέθλιο ημέρα του.

Ο καθηγητής κ. Χαραλαμπάκης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι επισήμως είχε να τιμηθεί με  την δέουσα επισημότητα ο γλωσσολόγος Γεώργιος Χατζιδάκις  πάνω από 80 έτη.  Ευτυχώς που ανέλαβε  την πρωτοβουλία  ο σύλλογος των Ρεθυμνίων Αττικής , ο μοναδικός κρητικός σύλλογος ως τόνισε , ο οποίος τίμησε επάξια τον πατέρα της γλωσσολογίας.

Την υψηλού επιπέδου αυτή εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος κ. Γ. Βλατάκης καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθ. κ. Στέφανος Ημελλος, ενώ οι ομιλίες των καθηγητών κ. Ν. Παντελίδη  και του κ. Χριστόφορου Χαραλαμπάκη ήταν εξαιρετικές , γλαφυρές, κρατώντας το κοινό σε ενδιαφέρον.  Οι λιτές χορευτικές φιγούρες των αδελφών  Γιάννη και Γεωργίου Μεγαλακάκη  υπο τον ήχο της κρητικής λύρας και του λαούτου σήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων εκ των παρευρισκομένων. Τέλος το κρητικό κέρασμα επισφράγισε με κάθε επισημότητα την  επιτυχημένη εκδήλωση.

Το παρών έδωσαν εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων  ο ο βουλευτής κ. Δημ. Σεβαστάκης , εκ μέρους της Αξιωμ. Αντιπολ. ο βουλευτής Θεοδ. Φορτσάκης, εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθ. ο Παν/τος Αρχ. π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο Σεβ. Μητρ. Βελεστίνου Δαμασκηνός, εκ μέρους του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο υποναύαρχος Στυλ. Πετράκης, οι βουλευτές Αθηνών  κ. Ολγα Κεφαλογιάννη και κ. Κωστής Χατζιδάκης , η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, η κ. Αννα Φιλίνη δισεγγονή του Γ. Χατζιδάκι, η Ελένη Κεφαλογιάννη, η Λίλα  Μειμαράκη, ο αντιπρ. Αρείου Παγου κ. Δημητρης  Κυριτσάκης, ο καθηγ. αρχαιολόγος και ψυχή της αρχαίας Ελεύθερνας κ. Νίκος Σταμπολίδης, ο ομότ. Καθηγ. Εμμ. Μικρογιαννάκης, η καθηγ.  φαρμακευτικής Ευα Πρωτοπαπα, ο ομοτ. Καθ. Γ. Γαλίτης, αρκετοί Ακαδημαικοί, πλήθος Ρεθεμνιωτών αλλά και πρόεδροι κρητικών σωματείων της Αττικής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ