ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πάνω από 1.700 κιλά σταφύλια μπορούν να οινοποιηθούν φέτος για κατ’ οίκον κατανάλωση

0

Με σχετικό δελτίο τύπου , που εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή 9 Νοεμβρίου ο υπουργός ΑΑΤ Σταύρος Αραχωβίτης, επιχειρεί να δώσει λύση στα προβλήματα των αμπελοκαλλιεργητών

κατ’ εξαίρεση για τη φετινή και μόνο περίοδο, σε ότι αφορά τις ποσότητες των σταφυλιών που έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιηθούν από τους ίδιους για την παραγωγή κρασιού ιδιωτικής κατανάλωσης.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, για τη φετινή και μόνο αμπελοοινική περίοδο, οι αμπελουργοί έχουν το δικαίωμα να καταχωρήσουν στις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής ποσότητες σταφυλιών που θα υπερβαίνουν τα 1.700 κιλά, και άρα να οινοποιήσουν για δική τους κατανάλωση τις αντίστοιχες ποσότητες. Να σημειωθεί ότι τα 1.700 κιλά σταφυλιών ή 10 εκατόλιτρα οίνου είναι όριο που θέτει ο ευρωπαϊκός κανονισμός και επανέλαβε το ΥΠΑΑΤ, σε προηγούμενη εγκύκλιό του της 1/10/2018, που αφορούσε την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής.

Η απόφαση αυτή προέκυψε, όπως αναφέρει και το σχετικό δελτίο, καθώς μετά από διερεύνηση, τόσο ο ΕΛΓΑ όσο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαπίστωσε ότι οι φετινές έκτακτες καλλιεργητικές περιστάσεις, επέφεραν σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγική κατάσταση των οινάμπελων σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας.

Σημειωτέων δε ότι η απελευθέρωση των ποσοτήτων αυτών επηρεάζει σε δεύτερη φάση και τους διήμερους αποσταγματοποιούς, οι οποίοι κατ’ επέκταση αυτού του ορίου παραγωγής κρασιού για ιδιωτική κατανάλωση είχαν στη διάθεσή τους αντίστοιχο περιορισμό απόσταξης στέμφυλων.

Δείτε ΕΔΩ το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2018/11/a.pdf"]

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ