ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Παρέμβαση Γ. Κεφαλογιάννη για την προστασία της θαλάσσιας ζωής

0

Την ανάγκη αναθεώρησης του υφιστάμενου σχεδιασμού για την προστασία του  θαλάσσιου περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτή αλιεία αναδεικνύει με παρέμβαση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Με δεδομένο ότι το φαινόμενο έχει σημαντικές προεκτάσεις και στη θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου με τεράστιες επιπτώσεις από την υπεραλίευση που προκαλείται από τις  μηχανότρατες, ο κ. Κεφαλογιάννης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων του Νομού κ. Εμμανουήλ Βεριδάκη που του επέδωσε πρόσφατο ψήφισμα του συλλόγου για το ζήτημα, το οποίο και κατέθεσε στη Βουλή  ο κ. Κεφαλογιάννης δια μέσου Κοινοβουλευτικής Αναφοράς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταυρό Αραχωβίτη. Ο  Ρεθεμνιώτης Βουλευτής  ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να σταματήσει η  καταστροφή τόσο στην χλωρίδα όσο και στην πανίδα των θαλασσών μας, αναφέροντας παράλληλα πως η αλιεία είναι ένας εκ των βασικότερων πυλώνων του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας και οφείλουμε να προστατέψουμε την βιοποικιλότητα των θαλασσών μας, μέσα από την εφαρμογή ενός ενιαίου και αποτελεσματικό σχεδιασμού.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος του συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων του Νομού Ρεθύμνου:

«Εμείς οι Ρεθυμνιώτες Ψαράδες Επαγγελματίες και Ερασιτέχνες, αλλά και όλοι οι Κρητικοί, που είμαστε βέβαιοι πως συμφωνούν, απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της Θαλάσσιας ζωής και χλωρίδας - πανίδας. Δεν γίνεται να αγνοήσουμε το μεγάλο έγκλημα που καθημερινά βλέπουμε αυτές τις μέρες να συντελείται μπροστά στα μάτια μας, δηλαδή να σκουπίζουν οι μηχανότρατες με τα αδηφάγα εργαλεία τους και να καταστρέφουν το γόνο, τα πολύ μικρά ψάρια και τις φυκιάδες, προκαλώντας έτσι την πλήρη εξαφάνιση των ψαριών.

Δύο έως και τέσσερεις μηχανότρατες σκουπίζουν καθημερινά, μέρα και νύχτα το βυθό της θάλασσας έξω απ’ τον κόλπο του Ρεθύμνου και γεμίζουν τον αδηφάγο σάκο τους με ό,τι βρουν και ότι δεν έχει αξία για να πουληθεί όπως μικρά ψάρια κλπ, τα πετούν ξανά στη θάλασσα, γι’ αυτό πάντα τους ακολουθούν οι γλάροι, που είναι οι μόνοι που τρώνε «φρέσκο και δωρεάν ψάρι». Είναι γνωστό πως ο κόλπος του Ρεθύμνου, όπως και του Ηρακλείου, λόγω της μορφολογίας και του ήπιου κλίματος, αποτελούν τόπο αναπαραγωγής πολλών πελαγίσιων ψαριών όπως τόνοι, μαγιάτικα, ξιφίες κλπ, τα οποία κάθε χρόνο λιγοστεύουν λόγω έλλειψης τροφής και ειδικά τα μαγιάτικα λόγω αλίευσής τους το μήνα Μάιο κατ’ εξοχήν μήνα αναπαραγωγής τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ενδημικά είδη ψαριών των οποίων το μέγεθος κάθε χρόνο μικραίνει, επειδή με την υπεραλίευση δεν προλαβαίνουν να ενηλικιωθούν και γι’ αυτό οι Επαγγελματίες ψαράδες, βγάζουν ελάχιστα ψάρια, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν σχεδόν, ούτε τα έξοδα τους, οπότε οι Ρεθυμνιώτες τα πληρώνουν ακριβά.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή οι εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, που δεν μπορούν πλέον να ανέχονται την αδιαφορία των αρμοδίων, προτείνουν τα παρακάτω συγκεκριμένα μέτρα και αν δεν ληφθούν από την Πολιτεία αρμόδια το συντομότερο, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και άλλες ενέργειες που σίγουρα δεν θα είναι αρεστές. Πιο συγκεκριμένα:

1.- Θεωρούμε πως για να μειωθεί η καταστροφή στον κόλπο του Ρεθύμνου, θα πρέπει άμεσα το όριο που θα ψαρεύουν τα σκάφη με συρόμενα εργαλεία, να επεκταθεί στα 3 μίλια, όπως ισχύει στην Ε.Ε. και προβλέπεται, σύμφωνα με την Υ.Α. 164198/2008 – ΦΕΚ 368/β’/5.3.008 ελάχιστη απόσταση από την ακτή κατά την αλιεία με εργαλεία, όπως συρόμενα αλιευτικά δίκτυα μηχανότρατας, σύμφωνα με Β.Δ. 917/66.

2.- Για τον ίδιο λόγο μείωσης της καταστροφής της θαλάσσιας ζωής και για να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος της αλίευσης με μηχανότρατες κλπ, θα πρέπει η πολιτεία να προμηθευτεί σύγχρονα εργαλεία επόπτευσης, όπως στην Ε.Ε. και να επιτρέπει να αλιεύουν μόνο τη μέρα και όχι μέρα-νύχτα, η για συγκεκριμένες ώρες π.χ. 12ή 24, για να είναι και τα ψάρια φρέσκα

3.- Να μην επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση, ούτε στις μηχανότρατες, ούτε στα γρι-γρι κλπ, να αλιεύουν το μήνα Μάιο, που γενούν τα ψάρια και γίνεται πραγματική γενοκτονία».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ