ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στο "σπίτι"του ο Προστάτης του Μεγάλου Κάστρου

0

Από νωρίς χθες το απόγευμα κατέφθαναν οι πιστοί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο για την υποδοχή της ξενιτεμένης εικόνας του προστάτη του Μεγάλου Κάστρου, που αποκτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες σε δημοπρασία γερμανικού οίκου.

Της υποδοχής ακολούθησε Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Μηνά ενώ αύριο το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία. Το διάστημα αυτό, η εικόνα θα παραμείνει στον μεγάλο ναό και, στη συνέχεια, θα τοποθετηθεί μόνιμα στον μικρό ναό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά απέκτησε την εικόνα ανήμερα της γιορτής του Άρχοντα του Μεγάλου Κάστρου,την ώρα μάλιστα που ηχούσαν οι καμπάνες του Εσπερινού στον Ναό.

Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος τόνισε: "Εκφράζουμε τη χαρά μας για το δώρο το οποίο λαμβάνουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και χαίρομαι πάρα πολύ που έχουμε αυτή την ευλογία. Πιστεύω πως ήταν θέλημα Θεού να έρθει η εικόνα".

"Θεωρούμε ότι είναι μία ιδιαίτερη ευλογία, ένα θαύμα του Αγίου Μηνά" υπογράμμισε ο πατέρας Εμμανουήλ Δασκαλάκης και επεσήμανε: "Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους εκείνους που συνέβαλαν στο να έρθει η εικόνα στο Ναό του. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ. Κρασάκη που δώρισε την εικόνα, αλλά και τον κ. Ψιλάκη ο οποίος ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα αυτό. Η προστασία του Αγίου Μηνά είναι φανερή στο Ηράκλειο και για άλλη μία φορά, όπως απόψε".

Συγκινημένος ο δωρητής Μιχάλης Κρασάκης ανέφερε: Για τη σύζυγό μου και για εμένα είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή, διότι συνδράμαμε με τη βοήθεια ορισμένων φίλων, όπως του Νίκου Ψιλάκη, να εξασφαλίσουμε την εικόνα και να την φέρουμε εδώ στον τόπο της, στο σπίτι της. Μας δίνει πολύ μεγάλη χαρά αυτή η στιγμή και ελπίζω να συμβαίνει το ίδιο και στους πιστούς. Τις επόμενες μέρες που θα μπορέσουν να προσκυνήσουν την εικόνα, πιστεύω ότι θα μπορέσουν να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι αυτή η στιγμή.

Τέλος ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Nίκος Ψιλάκης υπογράμμισε: "Την εικόνα είχα την ευτυχία και την ευλογία να την εντοπίσω στον κατάλογο των προς δημοπράτηση εικόνων στον Ντίσελντορφ, ύστερα από μία φιλική χειρονομία του φίλου μου του Ευτύχη του Τζιρτζιλάκη. Ο Μιχάλης Κρασάκης, με την εμπειρία του ως ιστορικός τέχνης και δημοσιογράφος κατάφερε να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά. Είναι μία από τις ευτυχείς στιγμές, γιατί η εικόνα αυτή είναι ένα κειμήλιο. Ένα κειμήλιο που μας έρχεται από τον σκοτεινό 18ο αιώνα όπου παρατηρείται μια γενική υποχώρηση της τέχνης και της αγιογραφίας, η οποία είχε ανθίσει μέχρι τον προηγούμενο αιώνα στην Κρήτη. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση της εικόνας, αλλά διαισθητικά όλοι και με βάση τις ενδείξεις ειδικότερων, η εικόνα πρέπει να προέρχεται από την Κρήτη και να είναι προϊόν λαϊκής ευλάβειας, καθότι εικονίζει τον Άγιο Μηνά με μία λαϊκότροπη τεχνοτροπία, που είναι σημαντική γιατί αποτυπώνει το κλίμα της εποχής. Οι στρατιωτικοί Άγιοι στα χρόνια της σκλαβιάς ενσάρκωναν το όραμα και το όνειρο μαζί".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ