ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανώγεια: Εγκαινιάστηκε η βιβλιοθήκη - δωρεά της οικογένειας «Κουντοβαγγέλη»

0

Ένα στολίδι για τα Ανώγεια, η Δημοτική βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου και τα παλιά γραφεία του Α.Κ.Ο.Μ.Μ-Ψηλορείτης, εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων. Ένας πλούτος γνώσης, στην καρδιά των Ανωγείων, που αριθμεί περίπου 6.000 καταγεγραμμένα βιβλία είναι πλέον ανοιχτός για το κοινό κάθε ηλικίας ενώ στεγάζεται πλέον σε έναν προσεγμένο και καλαίσθητο χώρο μετά την ανάγκη μετακόμισης της βιβλιοθήκης που παρέμενε ανενεργή για χρόνια στο Πολύκεντρο Ανωγείων.

Σπουδαία η προσφορά και μεγάλη η συμβολή στην επίτευξη των σημερινών εγκαινίων, υπήρξε η μεγάλη δωρεά της οικογένειας του Ευάγγελου Κεφαλογιάννη ή “Κουντοβαγγέλη, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή στις 22 Ιανουαρίου 2016, αλλά η αγάπη του για την γνώση και τα γράμματα μένει πλέον παντοτινή στον γενέθλιο τόπο του μέσω της βιβλιοθήκης που οραματίστηκε ο Δήμος Ανωγείων και οι απόγονοι του εκλιπόντος.

Ο “Κουντοβαγγέλης” με έντονη αντιστασιακή δράση στην Κατοχή αλλά και στην Χούντα με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην ανατίναξη του αυτοκινήτου της τότε Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τα γράμματα και άφησε αυτή την παρακαταθήκη στην οικογένεια του. Πέραν της Δημοτικής βιβλιοθήκης άλλωστε, τα παιδιά του στηρίζουν ανελλιπώς και τις δράσεις του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του. Ο Δήμος Ανωγείων προσέφερε στην οικογένεια μια τιμητική πλακέτα καθώς και μια δημιουργία από φυσητό γυαλί του Μάριου Χαλκιαδάκη με χαραγμένη πάνω την κάτωθι μαντινάδα στη μνήμη του ¨Κουντοβαγγέλη”:

Στα Ανώγεια που αγάπησες και τα ‘χες στην καρδιά σου,

εμίσεψες μα έφηκες, το αποτύπωμα σου..

Πέραν αυτών αξίζει να αναφερθούν και οι προσφορές υφαντών της Άννας Ξυλούρη-Σκουλά (Καραβανά” στη μνήμη της αδερφής της Μαριώρας, αλλά και διαχρονικών προσφορών που υπάρχουν σε βιβλία, με κυριότερες αυτές του Αριστείδη Κλάδου και των εκδόσεων του Δωρικός και Αποσπερίτης, του Γιάννη Δακανάλη, του Τηλέμαχου Χαιρέτη, της Γιούλας Βρέντζου του Λεονάτου και της λέσχης lions Ηρακλείου.

Στα εγκαίνια ξεχωριστή ήταν η παρουσία του επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ Μανόλη Κεφαλογιάννη, ανιψιού του “Κουντοβαγγέλη”, καθώς και του Βουλευτή Ρεθύμνου της Ν.Δ Ιωάννη Κεφαλογιάννη. Το παρών έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιάννης Παρασύρης, οι πρώην δήμαρχοι Γεώργιος Σμπώκος και Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης και πλήθος Ανωγειανών. Την τελετή των εγκαινίων έκαναν οι ιερωμένοι π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης και π.Γεώργιος Ανδρεαδάκης και στη συνέχεια όλοι μαζί κράτησαν το ψαλίδι και έκοψαν την κορδέλα στην είσοδο της αίθουσας, ανοίγοντας με αυτό τον συμβολικό τρόπο της Δημοτική βιβλιοθήκη στη διάθεση του κοινού.

Μετά την τελετή των εγκαινίων, οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν προς την παραδοσιακή ταβέρνα “Σκαλώματα” όπου ο Δήμος Ανωγείων παρέθεσε γεύμα με όλες τις αυθεντικές ανωγειανές γεύσεις. Να αναφέρουμε ότι η Δημοτική βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 8.30 π.μ μέχρι τις 3 μ.μ και για τον δανεισμό βιβλίου απαιτείται μόνο η καταγραφή των στοιχείων σας μέσω της αστυνομικής ταυτότητας.

Ανώγεια: Εγκαινιάστηκε η βιβλιοθήκη - δωρεά της οικογένειας «Κουντοβαγγέλη»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ