ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η διάσημη ΣΕΦ Μυρσίνη Λαμπράκη στις τρύπες του τυριού στον Ψηλορείτη!

0

Στα βουνά του Ψηλορείτη, στα Λιβαδιώτικα Όρη, βρέθηκε η διάσημη ΣΕΦ Μυρσίνη Λαμπράκη τον περασμένο Αύγουστο. Εκεί είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί μια παραδοσιακή τρύπα τυριού, καθώς στόχος της είναι να εντοπίζει τα κατά το δυνατό καλύτερα υλικά για τις παρασκευές της και κυρίως να συμβάλει στην διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών παρασκευής των τοπικών προϊόντων.

Η Μυρσίνη Λαμπράκη βρέθηκε στον Μυλοπόταμο και συμμετείχε στην 30η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου στο Γαράζο στις 24 Αυγούστου. Μία ημέρα νωρίτερα, οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να ικανοποιήσουν το μοναδικό της αίτημα, να επισκεφθεί μια τρύπα τυριού στον Ψηλορείτη. Το Ραντεβού με τον παραδοσιακό κτηνοτρόφο Γιάννη Κλάδο ή Μπιμπαχογιάννη κλείστηκε και η επίσκεψη έγινε ξημερώματα, προς αποφυγή του καυτού ήλιου της εποχής πάνω στα βουνά.

«Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία» θα πει λίγο μετά την κατάβαση της από τα Λιβαδιώτικα Όρη, όπου ο Μπιμπαχογιάννης άνοιξε μια από τις ελάχιστες τρύπες τυριού που συντηρούνται ακόμα στην περιοχή. Ξενάγησε την Μυρσίνη Λαμπράκη και της περιέγραψε τις αρχέγονες τεχνικές των βοσκών και τυροκόμων του Ψηλορείτη, τις οποίες ο ίδιος συνεχίζει να ακολουθεί για την παρασκευή, την ωρίμανση και την διατήρηση του τυριού.

Οι τρύπες, είναι σπηλαιώδεις χώροι μέσα στα βουνά. Η χαμηλή θερμοκρασία που διατηρείται μέσα στην γη, έκανε αυτούς τους χώρους να λειτουργήσουν για πολλούς αιώνες ως φυσικό «ψυγείο» ωρίμανσης και συντήρησης των τυριών, που επί τόπου παρασκεύαζαν οι κτηνοτρόφοι. Εκεί στα ψηλά βουνά, ήταν η πετρόχτιστη μάνδρα των αιγοπροβάτων τους, το μιτάτο για την διαμονή τους και η τρύπα για την συντήρηση των τυροκομικών προϊόντων τους.

Ανάλογα με το είδος, κεφαλοτύρι, ή γραβιέρα το τυρί έμπαινε μέσα στην τρύπα αφού στέγνωνε και έβγαινε από το τουπί του για να μείνει εντός από τρεις μήνες και πάνω, προκειμένου να πάρει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα του μέσα στη γη. Δύσκολοι καιροί, δύσκολες διαδικασίες αλλά ποιότητα μοναδική!

Σήμερα η γραβιέρα τρύπας της Κρήτης έχει ονομασία προέλευσης και σφραγίδα γνησιότητας. Όμως δεν είναι πολλοί εκείνοι που συνεχίζουν να ακολουθούν αυτές τις τεχνικές λόγω των σύγχρονων μεθόδων που έχουν εξελίξει την τυροκομία και στο νησί μας.

Ο Μπιμπαχογιάννης στα Λιβάδια, όμως, συνεχίζει να τυροκομεί και να διατηρεί στις πλαγιές του Ψηλορείτη την τρύπα που χρησιμοποιούσαν και οι πρόγονοι του για την ωρίμανση των μοναδικών τυριών του. Με γάλα από αιγοπρόβατα που βόσκουν στα όρη χωρίς χημικές τροφές, που βράζει στην σίγλα (παραδοσιακό μπακιρένιο καζάνι για το βράσιμο του γάλακτος) με φωτιά από ξύλα και τυροκομείται με ξύλινη κουτάλα σε σωστές θερμοκρασίες και για όση ώρα απαιτείται, προκειμένου να βγει το κεφαλοτύρι ή η γραβιέρα αλλά και η περιζήτητη μυζήθρα που μετά ξεραίνεται για να έχουμε τον ξακουστό ανθότυρο.

Μοναδική εμπειρία για την Μυρσίνη Λαμπράκη αλλά και για όποιον έχει την τύχη, να βρεθεί στα όρη του νησιού μας και να γνωρίσει από κοντά πως έφτασε ως τις ημέρες μας, η μοναδική τέχνη της τυροκομίας και πως τα Κρητικά τυριά έγιναν ξακουστά για την ποιότητα τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ