ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αρχές του χρόνου η ανάπλαση της πλατείας 110 Μαρτύρων στα Μισίρια

0

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Με το νέο έτος πρόκειται να ξεκινήσουν τα έργα ανακατασκευής της πλατείας 110 Μαρτύρων στην παραλία των Μισιρίων. Το έργο δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 460.000 ευρώ και οι διαδικασίες βρίσκονται στην φάση ανάθεσης της εργολαβίας στην εταιρεία ΑΝΤΕΚΑ, η οποία και μειοδότησε στον διαγωνισμό.

Πρόκειται να εφαρμοστεί ένα ιδιαίτερο και προσεγμένο σχέδιο ανάπλασης της πλατείας που σχεδίασε το Αρχιτέκτονας Μάνος Τσάκωνας και το οποίο αντιμετωπίζει με σεβασμό το μνημείο της Μάχης της Κρήτης που βρίσκεται εκεί καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο που εφάπτεται με το αμμώδες της παραλίας.

Τα σχέδια που παρουσιάζουμε είναι αυτά που θα εφαρμοστούν ενώ ο ίδιος ο κ. Τσάκωνας μας εξήγησε την φιλοσοφία που διέπει την μελέτη του. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας «Σκοπός μας είναι η ανάπλαση της πλατείας 110 Μαρτύρων στα Μισίρια και η ανάδειξη του μνημείου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό αλλά εγκαταλελειμμένο, σήμερα, σε ένα χώρο μάλλον άναρχα δομημένο που λειτουργεί και ως παρκινγκ, με παλιό γήπεδο μπάσκετ και γενικότερα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μια σύγχρονης πλατείας που φιλοξενεί και ένα τέτοιο μνημείο.»

Όπως ο ίδιος μας εξήγησε, το σχέδιο αφήνει το μνημείο στην θέση του καθώς αποτελεί και οστεοφυλάκιο των νεκρών από την Μάχη της Κρήτης. Γίνεται όμως μια σημαντική αλλαγή στην γενική αισθητική του μνημείου και την πρόσβαση σε αυτό καθώς πρόκειται για υπερυψωμένο καλλιτεχνικό έργο, στο οποίο δίδεται η επιβλητικότητα που του αρμόζει με συνεχείς ράμπες από πλατύσκαλα, φωτισμό που θυμίζει κεριά στην μνήμη των νεκρών ενώ θα υπάρχουν και σκαλοπάτια ενδιάμεσα στα πλατύσκαλα. Ο τρόπος που πλέκονται μεταξύ τους τα πλατύσκαλα, οι ράμπες και τα σκαλοπάτια δημιουργούν προς τον βορρά κάποιες κερκίδες που θα δίδουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να κάθεται και να αγναντεύει τη θάλασσα. Θα χρησιμοποιηθεί λευκό μάρμαρο και θα καλυφθεί μια επιφάνεια 640 τετραγωνικών μέτρων που σημαίνει πως δημιουργείται ένα γλυπτό που θα οδηγεί στο υπάρχον γλυπτό του Κανακάκη, μια εντυπωσιακή βάση, δηλαδή, που θα αναδεικνύει το υπάρχον μνημείο, όπως δείχνουν και τα σχέδια που δημοσιεύουμε.

Στην υπόλοιπη πλατεία, αναπτύσσεται πράσινο,  γίνεται μια καινούργια παιδική χαρά με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και πολλά παιχνίδια. Η παιδική χαρά περιβάλλεται με άμμο που στόχος είναι να φυτεύονται και να προστατεύονται εκεί τα ιδιαίτερα κρινάκια της άμμου που φύονται στην περιοχή. Ανατολικά θα υπάρχει ένας ξύλινος διάδρομος που θα οδηγεί από το πλακόστρωτο της πλατείας στο αμμώδες της ακτής και ανατολικότερα θα υπάρχει ένα καινούργιο γήπεδο μπάσκετ με μία μπασκέτα και κερκίδες.

Στον χώρο προβλέφθηκε μικρό παρκινγκ τροχοφόρων, νέος φωτισμός, παγκάκια και παρτέρια για λουλούδια. Αναμένεται να είναι μια πλατεία ιδιαίτερης αισθητικής, η οποία θα ανταποκρίνεται στον βασικό της ρόλο, να τιμά τους νεκρούς, για τους οποίους ορίστηκε να υπάρχει εκεί και να θυμίζει την θυσία τους υπέρ της πατρίδας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ