Nova Professional Economy 23 euro!!!

Η Apple θα περιμένει μέχρι τουλάχιστον το 2020 για ένα 5G iPhone

H Apple θα ακολουθήσει την πεπατημένη της καθυστερημένης υποστήριξης νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, οπότε η υποστήριξη για την τεχνολογία 5G από το iPhone θα πρέπει να περιμένει μέχρι τουλάχιστον το 2020.

Η διαφορά είναι ότι αυτό πλέον μοιάζει περισσότερο με ρίσκο παρά με στρατηγική επιλογή, καθώς η επόμενη γενιά τεχνολογίας επικοινωνιών υπόσχεται να πάει τις ταχύτητες επικοινωνίας στα 0.5 – 3.5 Gbps (με μέγιστο θεωρητικό τα 5 Gbps) και να εξαφανίσει το latency. To άλμα από 4G σε 5G αναμένεται να είναι μεγάλο και σημαντικό, ειδικά σε μια εποχή που η κατανάλωση online περιεχομένου περιμένει απλώς το όχημα για να εκραγεί. Κάνοντας ένα βήμα πίσω, η Apple θα επιτρέψει στους ανταγωνιστές της να πάρουν το πλεονέκτημα του μάρκετινγκ καταρχάς, και αυτή τη φορά θα μπορούν να προωθήσουν κάτι για το οποίο οι χρήστες ενδιαφέρονται πραγματικά. Οι Samsung, Oppo και Huawei, σχεδιάζουν ήδη το λανσάρισμα νέων συσκευών με υποστήριξη 5G το 2019, οπότε η αδράνεια της Apple θα θέσει το έδαφος για κακή προοπτική και αποδόσεις το επόμενο έτος.

Αυτό το ρίσκο έρχεται σε μια εποχή όπου η Apple αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πίεση από ποτέ άλλοτε για τη διατήρηση της πελατειακής της βάσης, με προβλήματα σε πολλά μέτωπα να έχουν πρόσφατα επηρεάσει και την αξία της εταιρείας. Τουλάχιστον την δεδομένη στιγμή, η Apple δεν θα έπαιρνε το ρίσκο αν δεν ήταν σε έντονη δικαστική διαμάχη με την Qualcomm, του μεγαλύτερου και πιο επιτυχημένου κατασκευαστή cellular modem APU στον κόσμο.

Η Apple βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την Intel για να αναπτύξει το δικό της τσιπ 5G (8061), αλλά η τελευταία τους έχει ήδη απογοητεύσει αφού φαίνεται να μην μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα διάχυσης θερμότητας και κατανάλωσης ενέργειας στα πρωτότυπα chip (8060). Η Intel δεν θα εκπληρώσει την υπόσχεσή της για τον “8161” πριν από το 2020, ενώ έχει αυξήσει το εργατικό δυναμικό που ασχολείται με αυτό το συγκεκριμένο project σε χιλιάδες, ελπίζοντας να μειώσει την απόσταση από το σημείο προόδου της Qualcomm στην κατασκευή 5G. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Apple μπορεί να είναι σε κίνδυνο να περιμένει και πέρα από το 2020 για το 5G chip που θα βάλει στο iPhone.

Αν αυτό το σενάριο πραγματοποιηθεί, η θέση της Apple έναντι των κύριων ανταγωνιστών της θα είναι αναμφισβήτητα όλο και πιο μειονεκτική. Οι υποστηρικτές των 5G βλέπουν μια επανάσταση να έρχεται, με εκπληκτικές ταχύτητες σε πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που πληρώνουμε σήμερα για 4G. Επιπλέον, οι αναλυτές προβλέπουν μια πλήρη επανάσταση στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας για να καταναλώσουμε περιεχόμενο, αφού το 5G θα υποστηρίζει 100x μεγαλύτερο traffic capacity από το 4G. Η Apple ως εταιρεία εξάλλου, βασίζεται στις πωλήσεις υπηρεσιών κατανάλωσης περιεχομένου στους χρήστες της, αφού αυτά τα services φέρνουν και το περίπου 40% των εσόδων της. Η διάθεση τους σε μια καλύτερη και ταχύτερη πλατφόρμα (5G) θα είχε απόλυτη επιχειρηματική λογική για την Apple.

Μια εναλλακτική επιλογή για την απόδραση από αυτό το αδιέξοδο θα ήταν να στραφεί στη Samsung ή στην Huawei που έχουν την ικανότητα να παράξουν τα δικά τους 5G chip. Η επιλογή αυτή είναι ωστόσο δυσμενής για μια σειρά από λόγους, αλλά και αμφίβολη για το αν θα μπορούσαν να καλυφθούν οι απαιτούμενοι όγκοι παραγωγής για ένα νέο iPhone από αυτές τις εταιρίες.

insomnia.gr

Σχετικά άρθρα