ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νοσταλγία και συγκίνηση στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μάνου Γοργοράπτη

0

Τα 87 αφιερώματα σε οικογένειες του Ρεθύμνου που υπάρχουν στο νέο βιβλίο του Μ. Γοργοράπτη και κοσμούνται από 800 φωτογραφίες, αρκετές από τις οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες, βρίσκονται σε μια έκδοση 408 σελίδων, με τίτλο «Ρέθεμνος - Σημεία των καιρών 2».        

Την περασμένη Κυριακή το πρωί, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Παντελής», όπου παρουσιάστηκε το δεύτερο πόνημα του Μάνου Γοργοράπτη «Ρέθεμνος - Σημεία των καιρών 2», η συγκίνηση και η νοσταλγία όλων όσοι βρέθηκαν εκεί ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Η παρουσίαση του βιβλίου έμοιαζε με ένα ταξίδι στο Ρέθεμνος των αλλοτινών εποχών, μ’ ένα ταξίδι στο χρόνο στην πόλη που κατάφερε από παραλιακό ψαροχώρι να γίνει η πολύβουη πολιτεία του σήμερα.

Ο συγγραφέας ιδιαίτερα συγκινημένος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επικοινωνώ με οικογένειες που μου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον και με περισσό «θάρρος-θράσος» παρακαλώ να πιούμε ένα καφεδάκι και να μου μιλήσουν για τη ζωή τους. Η κ. Γεωργία Κυριακάκη θα μου μάθει πώς έκανε σπιτική βανίλια υποβρύχιο, ο Σταύρος Παπαδάκης θα μου πει το μυστικό του, πως δεν ήξερε δηλαδή ποδήλατο και ας πούλησε σ’ όλους μας τα πρώτα μας δίτροχα, η κ. Μαριάννα με τον κ. Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη θα μου εκμυστηρευτούν τη συνταγή της φημισμένης κακαβιάς του «Μπομπόλα», η κ. Λιλίκα Τζέτζου θα μου μιλήσει για την κηραλοιφή της οικογένειας, η κ. Μαρία Κατσιμπράκη για τη δημιουργία Βιομηχανίας Φαρμάκων του συζύγου της Μανόλη στο Ρέθυμνο, ο κ. Χαρίλαος Βουλουμπασάκης για το «Α να δούμε!» εμπορικό τους. Ο κ. Γιώργος Δασκαλάκης θα μου εξιστορήσει πώς η χούντα «απέλυσε» το Δήμαρχο πατέρα του, η Πέπη και ο Μπάμπης Μπιρλιράκης θα με συγκινήσουν με τα λόγια σεβασμού για τον πατέρα τους Μανόλη, ο κ. Μανόλης Αγγελάκης θα μου μιλήσει για το Ρέθυμνο του ’60, η οικογένεια Γάσπαρη θα μου εμπιστευτεί το μυστικό της τραγανής λαγάνας του φούρνου τους και η οικογένεια Γαβαλά το δικό τους για τις «φουσκωτές» τηγανητές πατάτες του εστιατορίου τους. Η κ. Χρυσούλα Σκεπετζή θα μου μιλήσει για τη μακαρονάδα του δικού τους μαγαζιού και ο Γιώργος Χατζηπαράσχος για την τέχνη του φυλλαδόρου. Πόσοι και πόσοι ακόμη…»

Και πρόσθεσε: «Τον ίδιο καιρό φεύγουν απ’ τη ζωή άνθρωποι που μου εμπιστεύτηκαν την ιστορία τους. Η Νότα Μυλωνάκη, ο Σταύρος Παπαδάκης, ο Γιάννης Λεμονάκης, ο Βαγγέλης Παντελιδάκης και ο Λευτέρης Λεμονάκης μας αποχαιρέτησαν και άφησαν τη φωνή τους παρακαταθήκη στο μαγνητόφωνό μου. Λυπάμαι που έφυγαν, μα και συνάμα χαίρομαι που τους πρόλαβα… Που πρόλαβα το Ρέθυμνο του ‘60.»

Για το βιβλίο μίλησαν η Κοινωνική - Πολιτική Επιστήμονας και δημοτική υπάλληλος Αιμιλία ΜιχελιδάκηΡακιντζή και ο πτυχιούχος διοίκησης επιχειρήσεων και γραμματέας της Μονής Αρκαδίου, Μάνος Παντελιδάκης, που με το μεστό τους λόγο και τις προσωπικές τους αναμνήσεις, οδήγησαν με επιτυχία το κοινό στο Ρέθυμνο του χθες.

Ακολούθησε ένα νοσταλγικό βίντεο που συγκίνησε ιδιαίτερα καθώς μετέφερε με εικόνα και ήχο τους παραβρισκόμενους στο Ρέθυμνο περασμένων εποχών, το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε η δημοσιογράφος της εφημερίδας μας, Αθηνά Πετρακάκη.

Η έκπληξη της εκδήλωσης ήρθε με το ξεκαρδιστικό θεατρικό σκετς που παρουσίασαν η Γεωργία Γαλλιάκη και ο Αντώνης Μανωλούδης, από το Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου σε κείμενο της Αθηνάς Πετρακάκη. Μαζί τους ήταν η Χρύσα Μπαγιαρτάκη και η Χρυσούλα Νίκα. Το μακιγιάζ των ηθοποιών ανέλαβε ο Νίκος Βρέντζος. Την εκδήλωση συντόνισε ο εκπαιδευτικός Νίκος Δερεδάκης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΜΥΛΩΝΑ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ