ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Σκότωσαν» το λάδι αντί του δάκου!

0

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Αντί του δάκου «σκότωσαν» το λάδι όλοι όσοι ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας το πρόγραμμα δακοκτονίας τους μήνες που προηγήθηκαν. Αυτό αποδεικνύεται κατά τον πρώτο μήνα της ελαιοκομικής περιόδου για το Ρέθυμνο, καθώς οι οξύτητες που διαπιστώνουν οι ελαιοπαραγωγοί στα κατά τόπους εργοστάσια, προκαλεί απογοήτευση.

Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται πλήρως. Διανύουμε μια χρονιά χαμηλής παραγωγής ελαιολάδου σεολόκληρο το νομό. Οι περισσότεροι παραγωγοί επιστρέφουν με μικρές ποσότητες καρπού από τους ελαιώνες τους. Η σοδειά δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους ως προς την ποσότητα και ως προς την ποιότητα. Και αυτό, διότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η αποτυχημένη διαδικασία της δακοκτονίας έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες αλλά κυρίως έχει υποβαθμίσει την ποιότητα του λαδιού. 

Η περίοδος της ελαιοκομίας που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται φέτος να ολοκληρωθεί σχετικά νωρίς, λίγες εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα.  Στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς οι διαπιστώσεις είναι κακές και οι προβλέψεις απαισιόδοξες. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντής της ΑΣΕΑΡ κ. Αλέξανδρο Καυκαλά, «Υπάρχει χαμηλή παραγωγή σε ολόκληρο το νομό Ρεθύμνου λόγω της δακοπροσβολής. Βεβαίως στα νότια του νομού και στις περισσότερες περιοχές, επειδή πέρσι υπήρξε μεγάλη παραγωγή, περιμέναμε φέτος την μείωση. Όμως ο Μυλοπόταμος, στον οποίο αναμέναμε αυξημένη παραγωγή, έχει υποστεί σοβαρή ζημιά λόγω την μη σωστής εφαρμογής των μέτρων δακοκτονίας. Οι ψεκασμοί δεν έγιναν όπως και όταν έπρεπε. Το ίδιο έγινε και πέρσι. Έτσι ήδη βλέπουμε μεγάλες μειώσεις αλλά και αυξημένες οξύτητες στην ποιότητα του λαδιού.»

Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα μας, τόνισε ότι «δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με το έργο της δακοκτονίας. Πρέπει να οργανωθεί σωστά, να γίνονται οι ψεκασμοί όπως και όταν πρέπει και κυρίως να γίνονται με όλες τις σωστές και σύγχρονες μεθόδους. Θα πρέπει να τονίσουμε, πως όλοι οι παραγωγοί πληρώνουν κανονικά τα χρήματα που τους αναλογούν για την δακοκτονία. Αυτό σημαίνει πως δεν δικαιολογείται η μη σωστή εφαρμογή των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου. Πληρώνουν οι παραγωγοί και πρέπει αυτό να επιστρέφει σε αυτούς σε ποσότητα και ποιότητα ελαιολάδου.»

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ 2019

Στο μεταξύ, σε ημερίδα που έγινε στο Ινστιτούτο ελιάς υποτροπικών φυτών και αμπέλου, έγινε λόγος για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πληθυσμών του δάκου στην Κρήτη. Ειδικότερα, το 2019 θα υλοποιηθεί εθνικό σύστημα δακοπροστασίας, το οποίο θα είναι ανανεωμένο, πιο αποτελεσματικό και θα εφαρμοστεί σε βασικές ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας.

«Από την πρώτη Μαίου, θα είναι όλα έτοιμα για την καλύτερη αντιμετώπιση του δάκου, που φέτος στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές ήταν σε έξαρση», ανέφερε ο Νίκος Αντώνογλου, γενικός γραμματέας αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων. Μεταξύ άλλων, στην ενημερωτική μερίδα αναφορικά με την πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τον δάκο, στο Ινστιτούτο ελιάς υποτροπικών φυτών και αμπέλου, η κ. Αναστασία Τσαγκαράκου, εντομολόγος, ερευνήτρια και διευθύντρια του ΙΕΛΥΑ Ηρακλείου, τόνισε, ότι «Το συγκεκριμένο έργο, είναι διετές, γίνεται σε εθνικό επίπεδο, συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες, δηλαδή μέσα από κινητά με GPS, τα οποία θα παρακολουθούν τις πορείες των τρακτέρ και τις δακοσυλλήψεις και θα συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα, ώστε να τα επεξεργάζονται οι γεωπόνοι και να παίρνουν αποφάσεις. Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει ηλεκτρονικές παγίδες, που θα βοηθούν στην καταγραφή των δακοπληθυσμών μέσα στις παγίδες αλλά και μεθοδολογίες και μοριακά εργαλεία που θα διαγνώνουν γρήγορα και έγκυρα την πιθανή ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα του δάκου οπότε η συγκέντρωση αυτών των δεδομένων, θα βρίσκεται σε μία πλατφόρμα όπου θα βοηθά στην επιλογή του σωστού εντομοκτόνου».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε οκτώ περιφέρειες και έχει σκοπό να ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες στο πρόγραμμα δακοκτονίας. «Φέτος στην Κρήτη έγιναν όλοι οι ψεκασμοί, ωστόσο ήταν μία εποχή που ο δάκος ήταν σε μεγάλη έξαρση και αυτό οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες. Για την επόμενη χρονιά, προγραμματίζουμε αλλαγές όσον αφορά την διαδικασία της εφαρμογής του εθνικού συστήματος δακοπροστασίας, στον συντονισμό και από το 2019 θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Θα αλλάξουν οι διαδικασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα από 1 Μαίου». Ο κ. Αντώνογλου, τόνισε ότι, η δακοκτονία δεν εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές καθώς οι δήμοι παίρνουν τις αποφάσεις με ορισμένα κριτήρια, προκειμένου να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα.

Για δε το νέο πρόγραμμα ανακοινώθηκε, ότι  οι παγίδες και οι δολωματικοί ψεκασμοί θα ελέγχονται μέσω κινητών με GPS, θα παρακολουθείται ο πληθυσμός του δάκου με αυτόματες έξυπνες ηλεκτρονικές παγίδες, θα αναπτυχθεί μία βάση γεωχωρικών και περιγραφικών δεδομένων μαζί με χάρτες επικινδυνότητας, θα υπάρχουν διαγνωστικά ακριβείας και διαδικτυακή πλατφόρμα για την διαχείριση της ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα ενώ θα γίνουν και δράσεις ενημέρωσης, διάχυσης και εξοικείωσης όλων των εμπλεκόμενων με καινοτόμες πρακτικές για την δακοκτονία.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Σε μέτρια για την εποχή επίπεδα κινούνται όμως και οι τιμές πώλησης του ελαιολάδου. Στο νομό μας κυμαίνεται γύρω τα 2.80 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο, πωλούνταν άνω των τριών ευρώ. Μιλώντας για το θέμα στην εφημερίδα μας, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΣΕΑΡ κ. Αλέξανδρος Καυκαλάς δήλωσε, ότι «Οι τιμές έχουν ξεκινήσει χαμηλά και όλοι παραλαμβάνουμε γύρω στα 2,80 ευρώ. Θα πρέπει να τονίσουμε πως φέτος γίνεται ιδιαίτερος έλεγχος στα οργανοληπτικά στοιχεία του ελαιολάδου και διαπιστώνουμε προβλήματα. Οπότε ακόμα και σε χαμηλές οξύτητες, οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές λόγω των οργανοληπτικών στοιχείων που δεν είναι καλά. Είναι μια μέτρια τιμή και οι πληροφορίες δεν είναι καλές καθώς αναμένουμε τον Δεκέμβριο για να δούμε πως θα πάει η παραγωγή της Ισπανίας, η οποία πιθανόν θα είναι αυξημένη.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ