ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης

0

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, η τελευταία, για το έτος 2018, τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ των άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο, ομόφωνα:

1.- Ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Επιμελητηρίου χρήσης 2019.

2.- Αποδέχθηκε την πρόταση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας» μεταξύ αυτού και των λοιπών Επιμελητηρίων της Κρήτης που αφορά στο συνεργατικό χώρο HUB2Business που υλοποιείται από το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Όραμα του HUB2Business είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος που φέρνει κοντά ανθρώπους, οι οποίοι μέσα από βιώσιμες και υπεύθυνες πρωτοβουλίες στοχεύουν στην καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της νεανικής, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την υποστήριξη των υφιστάμενων.

Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία της τοπικής επιχειρηματικότητας και των ερευνητικών φορέων της Κρήτης. Τη δράση αυτή έχουν αναλάβει και υποστηρίζουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης το ΙΤΕ το ΤΕΙ Κρήτης και το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Το HUB2Business στοχεύει να αποτελέσει μια πλατφόρμα διασύνδεσης της τοπικής κοινωνίας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, βοηθώντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση καινοτόμου επιχειρηματικής κουλτούρας στην Κρήτη.

3.- Συγκρότησε Συμβουλευτική Επιτροπή διενέργειας σεμιναρίων για την επιμόρφωση των Ρεθεμνιώτικων επιχειρήσεων, αποτελούμενη από τα μέλη του: α) Δημήτριο Προβιά, ως Πρόεδρο, β) Εμμανουήλ Ψαρουδάκη και γ) Γεώργιο Γαβαλά.

4.- Ενέκρινε την επιχορήγηση με το ποσό των 1.500,00 € (χιλίων πεντακοσίων), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, των εξόδων συμμετοχής της επιχείρησης ΖΟΥΜΠΕΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ στην έκθεση BIOFACH 2019 (Νυρεμβέργη Γερμανίας, 13-16/2/2019).

5.- Ενέκρινε την επιχορήγηση με το συνολικό ποσό των 3.100,00 € (τρεις χιλιάδες εκατό), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, των εξόδων συμμετοχής των επιχειρήσεων: α) ΑΜΑΛΙΑ ΒΟΥΡΒΑΧΗ, β) Ι. ΧΑΡΜΑΝΗ – Χ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΟΕ, γ) SHARMA DINESH του MADAN στην έκθεση ΤΕΧΝΗΜΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 2019 (Αθήνα, 9-13/1/2019).

3.- Ενημερώθηκε για τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης, δευτεροβάθμιου οργάνου των Επιμελητηρίων της Κρήτης, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γεώργ. Γιακουμάκης. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν κυρίως:

α) στη ρητή εξαίρεση της Κρήτης από την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου που θεσπίστηκε πρόσφατα με τις διατάξεις του Ν. 4551/2018. Η ρητή αυτή εξαίρεση παραγνωρίζει το νησιώτικο χαρακτήρα της Κρήτης και τα μειονεκτήματα που αυτός συνεπάγεται για την οικονομική της ανάπτυξη σε σχέση με τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές που ευνοούνται από το μέτρο.

β) στο πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης εξαιτίας του συνδυασμού της αυξανόμενης ζήτησης με τη διακοπή λειτουργίας ντιζελοκίνητων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από το έτος 2021, επειδή η βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από την ενεργειακή του επάρκεια.

γ) στην ανησυχία των κατοίκων της Κρήτης, σχετικά με την υπάρχουσα διαχείριση των υδάτινων πόρων, σε συνδυασμό με το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που θα εμφανισθεί στην Κρήτη κατά τα επόμενα έτη, λόγω και της αυξημένης κατανάλωσης νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας και της αύξησης του τουρισμού. Η αύξηση των πιέσεων στο υδάτινό περιβάλλον καθιστά αναγκαία την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων, μέσω σχεδιασμού, υλοποίησης και βέλτιστης λειτουργίας έργων υποδομής και παρεμβάσεων διαχείρισης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης, πχ. μέσω μέτρων εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης του νερού. Πριν είναι πολύ αργά, το Περιφερειακό Συμβούλιο κρίνει αναγκαία τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

6.- Ενέκρινε, για μια ακόμη χρονιά, την επιχορήγηση του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, με το συνολικό ποσό των 14.900,00 ευρώ (δέκα τέσσερις χιλιάδες εννιακόσια) για: α) αντιμετώπιση λειτουργικών του αναγκών και β) συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, στο Ρέθυμνο, την τρέχουσα περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η δημιουργία ενός εορταστικού κλίματος, μιας εορταστικής ατμόσφαιρας που θα κάνει ελκυστικό τον περίπατο στις βιτρίνες των καταστημάτων και θα τονώσει την αγορά, σε μια περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής κρίσης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ