ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τελευταίο αντίο στο γιατρό Γιώργη Αγγελιδάκη

0

Θλίψη σκόρπισε στην κοινωνία του Ρεθύμνου η είδηση του θανάτου του βαθύτατα δημοκράτη και πατριώτη γιατρού Γιώργου Αγγελιδάκη, που έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 97 ετών και σε πλήρη διαύγεια. 

Το  τελευταίο αντίο είπαν οι Ρεθεμνιώτες, Γιώργη Αγγελιδάκη, στον άνθρωπο που χωρίς αμφιβολία συνέβαλε σε αυτό που σήμερα είναι το Ρέθυμνο.

Ο γιατρός Αγγελιδάκης, όπως τον γνώριζαν οι Ρεθεμνιώτες, ήταν πρότυπο δημόσιου άνδρα, ενεργού πολίτη που ποτέ δεν αδιαφόρησε για τα κοινά, αλλά αντιθέτως παρενέβαινε όταν και όποτε το θεωρούσε απαραίτητο. Ήταν άνθρωπος με βαθιές δημοκρατικές πεποιθήσεις με αρχές, γνώσεις και πολιτική οξυδέρκεια. Αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία, για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, όχι απλώς παρακολουθώντας τα γεγονότα, αλλά συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωσή τους.

Η νεκρώσιμος ακολουθία, εψάλη στον Ιερό Ναό των 4ων Μαρτύρων,  όπου πλήθος κόσμου παραβρέθηκε για το στερνό αντίο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ

O Γιώργος Αγγελιδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1920. Η μητέρα του Χρυσή του ενέπνευσε την αγάπη για την παράδοση, ενώ η φιλία του με τον Παντελή Πρεβελάκη σημάδεψε τα χρόνια της νιότης του και ιδεολογικά.

Η περίοδος των σπουδών του ήταν τρικυμιώδης καθώς είχε ενταχθεί στην Αντίσταση από την σύσταση των πρώτων ομάδων και με γενναιότητα αναλάμβανε τις πιο επικίνδυνες αποστολές.

Κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και να έρθει στο Ρέθυμνο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπου από τα πρώτα κιόλας χρόνια καταξιώθηκε χάρις στην μεγάλη του επιστημονική κατάρτιση.

Με τους Μάρκο Φουντουλάκη και Στέλιο Αναγνωστάκη δημιούργησαν την ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ  στο χειρουργικό τμήμα της οποίας επικεφαλής ήταν ο Γιώργος Λίτινας. Ήταν μια άριστα οργανωμένη μονάδα που αποτέλεσε σταθμό στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης του Ρεθύμνου.

Αργότερα ο Γιώργης Αγγελιδάκης  διετέλεσε πρόεδρος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου συμβάλλοντας με τις άοκνες προσπάθειές του στην επέκτασή του και στη δημιουργία της νέας πτέρυγας.

Με πρωτοβουλία του Γιώργη Αγγελιδάκη δημιουργήθηκε  σύλλογος επιστημόνων που καθιέρωσε μαθήματα ελεύθερου πανεπιστημίου

Συγχρόνως, μεγάλη ήταν η συμβολή του στην ίδρυση του Πανεπιστημίου  χωρίς να παύσει να ενδιαφέρεται για τα θέματα λειτουργίας του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Οι δημοκρατικοί του αγώνες δεν σταμάτησαν ποτέ και είναι γεγονός πως έχαιρε του σεβασμού μεγάλων πολιτικών αρχηγών.

Ενεργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε και Γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του Κινήματος, παραμένοντας στις επάλξεις του μέχρι το τέλος της ζωής του. Η συγκεκριμένη πολιτική του ταυτότητα δεν στάθηκε απαγορευτική στο να απολαμβάνει του σεβασμού και όλων των  πολιτικών παραγόντων  κάθε ιδεολογίας.

Ο Γιώργης Αγγελιδάκης πρωτοστάτησε και στην ίδρυση του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου στο οποίο και πρόσφερε  μεγάλης αξίας λαογραφικές συλλογές ιδιαίτερα έργα της μητέρας του που καθιέρωσε την τοπική βελονιά, (Ρεθεμνιώτικη).

Ήταν ένας από τους τακτικούς αρθρογράφους και  διατηρούσε μόνιμη στήλη στην εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ για πολλές δεκαετίες

Για τη ζωή και το έργο του ασχολήθηκαν πολλοί  άνθρωποι των Γραμμάτων.  Εκδόσεις σχετικές  επιμελήθηκαν ο Θεόδωρος Πελαντάκης και ο Κωνσταντίνος Μπλιάτκας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ