ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Παν/μιου Κρήτης επισκέφτηκε το Γηροκομείο Ρεθύμνου

0

Είναι από κείνες τις φορές που τα λόγια είναι φτωχά να περιγράψουν τα όσα νιώθεις. Είναι από κείνες τις φορές που τα συναισθήματα σε κατακλύζουν. Είναι από κείνες τις στιγμές που δεν θες να τελειώσουν.

Η συνεργασία μας με το Γηροκομείο Ρεθύμνου ξεκίνησε δειλά πριν τρία χρόνια με αφορμή τη συμμετοχή μας στο πανελλήνιο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω – Εθελοντισμός, Αλληλεγγύη, Ενεργός Πολίτης». Από τότε έως σήμερα είχαμε τη χαρά να πραγματοποιήσουμε πάνω από δέκα επισκέψεις, κάθε μία τόσο ξεχωριστή και μοναδική!

Με κουβέντες και αστεία γνωριστήκαμε με τους ηλικιωμένους. Βρήκαμε κοινούς γνωστούς, κοινούς τόπους και σημεία που μας έφεραν πιο κοντά. Με μαντινάδες και τραγούδια ξεχάσαμε εμείς τις έγνοιες και τα μαθήματα κι εκείνοι τη μοναξιά και τη μονοτονία της καθημερινότητας. Με τραγούδια και χορό μικροί – μεγάλοι ενώσαμε φωνές και χέρια για να γίνουμε μια χαρούμενη και ξένοιαστη παρέα. Αλλά ταξιδέψαμε και πίσω στο χρόνο μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες, στην Κρήτη του ’40 και του ’50, και μάθαμε για τα επαγγέλματα και τις ασχολίες των ανθρώπων τότε, τη σχολική ζωή, τις συνήθειες και τα έθιμα, τον πόλεμο, την ξενιτιά, τις δυσκολίες. Ξετυλίχθηκε μπροστά μας η ιστορία των ανθρώπων αυτού του τόπου μέσα από τις υπέροχες αφηγήσεις τους, που μας συνεπήραν, μας δίδαξαν και μας συγκίνησαν.

Πριν από μερικές ημέρες ήμασταν πάλι εκεί. Για να φέρουμε πρώτοι κοντά τους τη χαρά και το πνεύμα των Χριστουγέννων. Και για μια ακόμη φορά βρήκαμε να μας περιμένει μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά που έσφιξε τα χέρια των παιδιών και γέμισε τα μάτια όλων με συγκίνηση και χαρά. Στην παρέα μας, αυτή τη φορά, και σπουδαστές από το ΙΙΕΚ GRANT, που ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή μας, έφεραν υπέροχα γιορτινά εδέσματα φτιαγμένα από τα χεράκια τους.

Στολίσαμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και δώσαμε στους ηλικιωμένους φίλους μας χριστουγεννιάτικες κάρτες με τις ευχές μας. Είπαμε όλοι μαζί τα κάλαντα, ενώ τα αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια μας στα λευκά τους μαλλιά έφεραν αυθόρμητα χαμόγελα στα χείλη όλων. Οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες και η μουσική από το ακορντεόν του μουσικού Ανδρέα Πλαΐτη γέμισαν το χώρο και γρήγορα ζέσταναν την ατμόσφαιρα και τις καρδιές μας. Οι καντάδες ακολούθησαν τα κάλαντα και για μια ακόμη φορά μας ταξίδεψαν και μας ξεσήκωσαν. Ο χορός δεν άργησε ν’ αρχίσει…

Είναι από κείνες τις φορές που τα λόγια είναι φτωχά να περιγράψουν τα όσα νιώθεις. Είναι από κείνες τις στιγμές που δεν θες να τελειώσουν.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την πρόεδρο του Γηροκομείου κα Ζωή Μπριλάκη, την κοινωνική λειτουργό Στέλλα Χαριτάκη αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό της δομής που με τόση χαρά μας υποδέχονται κάθε φορά και μας δίνουν την ευκαιρία να φέρουμε τα παιδιά κοντά στους ηλικιωμένους και να ζήσουν τόσο όμορφες στιγμές μαζί τους. Ευχαριστούμε επίσης το ΙΙΕΚ GRANT, ιδιαίτερα την κα Κατερίνα Κορνελάκη, που για μια ακόμη φορά στηρίζει με χαρά τις δράσεις του σχολείου μας.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο εξαίρετο μουσικό κ. Ανδρέα Πλαΐτη που με μεγάλη προθυμία έμαθε στους μαθητές μας τα τραγούδια και έντυσε μουσικά με το ακορντεόν του την επίσκεψή μας αυτή.

Ιγνατία Κωφοπούλου, εκπαιδευτικός ΠΓΠΚ

Υπεύθυνη του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ