ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένα ποντίκι βρυχάται

0

Περί κλιματικής αλλαγής ο σημερινός λόγος.

Είναι γνωστό ότι, έως τώρα, οι δυνατοί αυτού του κόσμου έχουν αποτύχει όσον αφορά την λήψη ουσιαστικών μέτρων, τα οποία θα αντιστρέψουν, ή έστω θα καθυστερήσουν, ένα μελλοντικό τραγικό σενάριο.

Σε ατομικό επίπεδο, έχουμε επίσης αποτύχει οι περισσότεροι από εμάς.

Ο  Sir David Attenborough, γνωστός παρουσιαστής του BBC και φυσιοδίφης, τον προηγούμενο μήνα επισήμανε την τάση της τηλεόρασης να εστιάζει στο θέμα των ζώων υπό εξαφάνιση, σε ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά σποτάκια που ζητούν την οικονομική ενίσχυση του κοινού.

Το αποτέλεσμα είναι εκφοβισμός. Κατόπιν, απάθεια.

Ενώ διαφωνεί με την τακτική αυτή, ο Sir Attenborough επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ότι, την παρούσα χρονική στιγμή, ‘είμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας, την οποία έχει προκαλέσει οι άνθρωπος. Αυτή η καταστροφή λέγεται κλιματική αλλαγή. Εάν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, η κατάρρευση του ανθρωπίνου πολιτισμού, και η εξαφάνιση σχεδόν όλων των ειδών, είναι ορατή στον ορίζοντα.’

Τα πρώτα συμπτώματα έχουν ήδη αρχίσει. Πυρκαγιές, πλημύρες, ανυπόφοροι καύσωνες, έλλειψη βροχών. Οι φωνές διαφόρων οργανώσεων, επιφανών ανθρώπων, και μη, ολοένα και δυναμώνουν. Ταυτόχρονα, οι ‘μεγάλοι’ σιωπούν, κωλυσιεργούν, ή απλά αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα.

Αν μια μετριοπαθής φωνή όπως του Sir David Attenborough, έχει αρχίσει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, μήπως οι ισχυροί πρέπει επιτέλους να ακούσουν;

Μήπως κι εμείς να βάζαμε λιθαράκι-λιθαράκι την προσωπική μας προσπάθεια;

Φυσικά, αυτό φαίνεται ακατόρθωτο σε εμάς τους ‘μικρούς’, όμως όπως γράφει και ο Erling Kagge στο βιβλίο του ‘Silence’, σε τεχνική κλίμακα, ακόμα και ένα ποντίκι μπορεί να φάει έναν ελέφαντα.

Μπουκιά- μπουκιά.

Ακόμα και η μικρότερη προσπάθεια, αν γίνει από όλους, θα φέρει αποτέλεσμα. Ανακύκλωση, περπάτημα κτλ.

Μήπως είναι όμως ώρα να σκύψουν οι ‘μεγάλοι’ και να κοιτάξουν τους ‘μικρούς’ στα μάτια, και να ακούσουν τι έχουν να πουν και οι αδύναμες φωνές των παιδιών, όσον αφορά το πολύ σημαντικό θέμα του μέλλοντος τους;

Στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, η Kristalina Georgieva της Word Bank τόνισε ότι, είμαστε η τελευταία γενιά που έχει την δυνατότητα να αλλάξει την πορεία της κλιματικής αλλαγής, και η πρώτη που βιώνει τις επιπτώσεις της.

Η επόμενη γενιά, τα παιδιά μας, ίσως να βιώσει τραγικά γεγονότα.

Μια εκπρόσωπος της επόμενης γενιάς, η δεκαπεντάχρονη Greta Thurnberg, ξεκίνησε solo διαμαρτυρία. Δικαίως θεωρεί ότι, οι ‘μεγάλοι’ πρέπει να ακούσουν. Το μέλλον δεν τους ανήκει.

‘Πρέπει να συνειδητοποιήσει η προηγούμενη γενιά τι έχει κάνει,’ λέει η Greta, ‘και εμείς να φωνάξουμε ώσπου να ακουστούμε’.

‘Το μέλλον έρχεται, είτε το θέλουν, είτε όχι’.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ