ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στο σύστημα απόδοσης ιθαγένειας με νέα τροπολογία

0

Τον Ιανουάριο θα προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση τροπολογία με αλλαγές στο σύστημα απόδοσης της ιθαγένειας, όπως ανακοίνωσε χθες ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Εσωτερικών από τον προηγούμενο Μάρτιο, αλλά, όπως φαίνεται, τελικά θα ενταχθεί ως τροπολογία σε άλλο σχέδιο νόμου. Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 άτομα τον χρόνο καταθέτουν αίτημα για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Στη σχετική τροπολογία προβλέπεται αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο θα πραγματοποιείται η συνέντευξη ενώπιον των επιτροπών πολιτογράφησης. Οπως σχεδιάζεται, θα υπάρχουν περίπου 300 ερωτήσεις από τις οποίες θα επιλέγουν κάθε φορά οι εξεταστές, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα υποκειμενικής κρίσης από την πλευρά αυτού που πραγματοποιεί την εξέταση.

Παράλληλα, θα υπάρχει και τεστ πιστοποίησης της γλωσσικής επάρκειας στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο. Προβλέπεται επίσης μείωση του ποσού του παραβόλου που απαιτείται, από 700 στα 550 ευρώ. Επιπλέον, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το σχολείο για λόγους υγείας, αλλά και για τους ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Εισάγονται ρυθμίσεις εξορθολογιστικού χαρακτήρα για την κτήση της ιθαγένειας των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση, το σημαντικότερο πρόβλημα με τους οποίους είναι ότι δεν γνωρίζουν επαρκώς ελληνικά. Οι κρίσεις που αφορούν στους συγκεκριμένους ομογενείς, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του υπουργείου, δεν εμφανίζουν ενιαία αντιμετώπιση. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα να υπογράφεται ο φάκελος του αιτούντος από τον περιφερειακό διευθυντή ώστε να μη χρειάζεται να «ταξιδέψουν» τα χαρτιά έως την κεντρική διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών και έτσι να περιοριστεί η γραφειοκρατία.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν σε σχετική ημερίδα για τα προβλήματα στην απόδοση ιθαγένειας που πραγματοποιήθηκε χθες. Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο Δημήτρης Χορμοβίτης, ειδικός επιστήμονας, Συνήγορος του Πολίτη, ανέφερε ότι από τα πρακτικά συνεντεύξεων για την απόκτηση ιθαγένειας που έχει εξετάσει η εν λόγω Αρχή προκύπτει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συνεντεύξεις είναι χαοτικές και οι ερωτήσεις δύσκολες, χωρίς λόγο. Οπως π.χ. σημείωσε ο κ. Χορμοβίτης, υποψήφιος ρωτήθηκε πόσα είδη φυτών έχει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο ίδιος, ωστόσο, το 75% των εισηγήσεων σε αιτήσεις για απόκτηση ιθαγένειας είναι θετικές. Το 60% όσων ζητούν ελληνική ιθαγένεια είναι Αλβανοί υπήκοοι και το 80% αυτών το επιτυγχάνουν.

Μεγάλα ποσοστά επιτυχίας έχουν επίσης οι Ουκρανοί και οι Σέρβοι, ενώ χαμηλά ποσοστά παρουσιάζουν οι Αρμένιοι, οι Ινδοί και οι Πακιστανοί. Το 1/3 των αιτούντων είναι σύζυγοι Ελλήνων.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ