ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανδρέας Ξανθός: «Δικαίωμα του πολίτη και όχι υποχρέωση ο οικογενειακός γιατρός»

0

Τη φιλοσοφία και την πρακτική του νέου θεσμού του οικογενειακού γιατρού που ξεκινά πιλοτικά από 1/1/2019, εξηγεί ο υπουργός Υγείας με συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, καθησυχάζοντας τους πολίτες και αναγγέλλοντας τη δημιουργία ενημερωτικής ιστοσελίδας. Στο ίδιο πεδίο, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρεται διεξοδικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξεί να ανατρέψει την εικόνα διάλυσης η οποία συντελέστηκε το 2014. Ταυτοχρόνως, κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου στον κλάδο της Υγείας, συγκριτικά με τις δεσμεύσεις του 2015.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες που ανησυχούν για το τι θα γίνει από την 1η μέρα του νέου χρόνου, τονίζει χαρακτηριστικά:

" Ο οικογενειακός γιατρός έρχεται να διευκολύνει και όχι να βάλει εμπόδια, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει σταδιακά και με βάση την επάρκεια, τη διαθεσιμότητα των οικογενειακών γιατρών. Αν σε μια περιοχή δεν έχουμε οικογενειακό γιατρό, επί της ουσίας δεν θα αλλάξει τίποτα, δηλαδή οι πολίτες θα πηγαίνουν στους γιατρούς, στα Κέντρα Υγείας, στα νοσοκομεία, στους συμβεβλημένους, όπως πήγαιναν μέχρι τώρα.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού έρχεται να προσθέσει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις που μέχρι τώρα δεν καλύπτονταν από το δημόσιο σύστημα, ιδιαίτερα μετά το 2014 με τη διαλυτική παρέμβαση Γεωργιάδη. Η ιδέα είναι να υπάρχει ένας ιστότοπος που θα γράφεις οικογενειακός γιατρός και θα σου δίνει όλη την πληροφορία, την τοπική και τη γενική.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, είτε εγγραφεί είτε όχι, η εξυπηρέτηση που σήμερα υπάρχει από το σύστημα υγείας -τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους συμβεβλημένους και τους ελευθεροεπαγγελματίες- θα συνεχίσει η ίδια"

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ