ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Από τον Ιούνιο οι αιτήσεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία για δάνεια από 10.000 ευρώ

0

Όσον αφορά την αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης, αυτό που ειπώθηκε είναι πως θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Ιανουάριο, με τον οδηγό αξιολόγησης να είχε ήδη σταλεί στις Περιφέρειες ενώ και το σύστημα, υποστηρίζουν οι αρχές, πως είναι έτοιμο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα πρώτα αποτελέσματα από τις Περιφέρειες με λίγες αιτήσεις θα εκδοθούν εντός Μαρτίου (π.χ Αττική), ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για το οποίο δεν είχαν έτοιμες απαντήσεις, είναι το πότε θα τελειώσουν στην Μακεδονία και τη Θεσσαλία που οι αιτήσεις είναι πολλές χιλιάδες. Απάντηση δεν υπήρξε ούτε και για τα τελικά χρήματα που θα απαιτηθούν, τα οποία θα γνωρίζουν οι αρχές μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης (πριν την γνωμοδοτική Επιτροπή). Ωστόσο, τονίζεται από τους έχοντες γνώση των πραγμάτων, πως θα είναι πολύ δύσκολο να χωρέσουν όλοι.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η συνάντηση με τον EIF για τις εγγυήσεις από 10.000 ευρώ και άνω, ώστε η σύμβαση να κλείσει εντός του Φεβρουαρίου και να βγει η πρώτη προκήρυξη με τις Τράπεζες. Το πιο πιθανό σενάριο που προκρίνεται από τις διαχειριστικές αρχές είναι να υπάρχουν οι πρώτες αιτήσεις για δάνεια εντός Ιουνίου. Τα κονδύλια για αυτό το εργαλείο θα φτάσουν το μέγιστο τα 400 εκατ. ευρώ.

Την 6η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 χαιρέτισε με ομιλία του σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στην Αθήνα. Μίλησε με ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ, τονίζοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί σε ποσοστό 85% της δημόσιας δαπάνης του, «με τις νέες προσκλήσεις (33 νέες προσκλήσεις ύψους 3,226 δισ. ευρώ) και τα συνεχιζόμενα έργα (1,571 δισ. ευρώ) να ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να εκδοθούν:

• η πρόσκληση για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες»

• και η πρόσκληση για το Μέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων»

Στη συνέχεια, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της αναπτυξιακής πολιτικής του Υπουργείου, όπως:

• «Η ενίσχυση αγροτικού εισοδήματος με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και παράλληλα μείωση του κόστους παραγωγής

• Η ενθάρρυνση αγροτών στην ίδρυση νέων συνεταιρισμών και στη συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα

• Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συμβουλευτικού συστήματος προς τους αγρότες, με τη χρήση νέων τεχνολογιών

• Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων

• Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των αγροτικών περιοχών της χώρας

• Την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ενεργοποίησης, αξιολόγησης, ένταξης και πληρωμών

• Η έγκαιρη προετοιμασία του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ