ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δίκη Ακουμιανάκη: "Ήταν καταδικασμένη να πεθάνει" λένε μάρτυρες υπεράσπισης

0

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο ένας εκ των δύο ειδικευόμενων γιατρών που κατηγορείται για αμέλεια και πρωτοδικα είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξης

Με τις καταθέσεις νοσηλευτών και γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου, συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη ενός εκ των γιατρών - ειδικευόμενων το 2011 - που κατηγορείται για αμέλεια στην υπόθεση του θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη.

Σημειώνεται οτι η δίκη ξεκίνησε την Τρίτη, για δύο γιατρούς, που είχαν καταδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου με ποινή φυλάκισης 10 μηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ωστόσο στην περίπτωση της τότε ειδικευόμενης γιατρού, η ποινική δίωξη αναιρέθηκε αφού κατέθεσε στο δικαστήριο αίτημα να μην ισχύσει η ποινική δίωξη επειδή δεν της είχε κοινοποιηθεί το κατηγορητήριο εντός πενταετίας. Το αίτημα έγινε δεκτό και έτσι, σημερα στο εδώλιο καθεται ο ένας γιατρός - επίσης ειδικευόμενος το 2011 - έχοντας τη στήριξη του Νοσοκομείου που αναλαμβάνει τα δικαστικά έξοδα.

Μάρτυρες υπεράσπισης: Σπάνιο περιστατικό η περιπτωση Ακουμιανάκη, ήταν καταδικασμένη να πεθάνει

Τοσο ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής (ο οποίος δεν ήταν στο Νοσοκομείο την ημέρα εκείνη) όσο και νοσηλεύτρια (που είχε βάρδια) κατέθεσαν για τις κρίσιμες ώρες από τη στιγμή που η άτυχη Ακουμιανάκη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο (από τις 23:00 μέχρι τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας) και αναφέρθηκαν εκτενώς στο πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε και την εναλλαγή στη σκυτάλη των γιατρών που εξέτασαν την 16χρονη κοπέλα.

Ο τότε διευθυντής της παθολογικής κλινικής τόνισε, οτι στο Νοσοκομείο, έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς πάνω από 15,000 ανάλογα περιστατικά όπως αυτό της Ακουμιανάκη, χωρίς να σημειωθεί θάνατος, χαρακτηρίζοντας την μοιραία κατάληξη της άτυχης κοπέλας, ως ένα σπάνιο περιστατικό που μπορεί να συναντήσει ένας γιατρός, χωρίς να μπορεί να αποτρέψει το θάνατο.

"Αν ήμουν εφημερία θα ήμουν και εγώ κατηγορούμενος. Το κορίτσι έπαθε πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα", σημείωσε, καθώς όπως εξήγησε με επιστημονικούς όρους, η 16χρονη, δηλητηριάστηκε από την ποσότητα αλκοόλ που ήταν υπερβολική για την ηλικία και τον οργανισμό της, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, τόνισε οτι η 16χρονη κατανάλωσε μονορούφι το ποτό, σε άδειο στομάχι και έτσι το αλκοόλ απορροφήθηκε άμεσα από τον οργανισμό της. "Κανείς δεν μπορούσε να την προβλέψει και να την προλάβει. Άλλη εξήγηση δεν έχω βρει".

Ο μάρτυρας, απατώντας σε ερωτήσεις της εδρας, συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ανέφερε οτι ο γιατρός δεν ήξερε πόση ακριβώς ποσότητα αλκοόλ είχε καταναλώσει η ασθενής, αφού έλειπε το ιστορικό της ωστόσο όπως πρόσθεσε, ακόμα και αν είχαν αντιληφθεί οτι έχει πιει πάρα πολύ δε θα μπορούσαν να αναλάβουν το περιστατικό και θα έπρεπε να εισαχθεί στη ΜΕΘ. Όμως έτσι και αλλιώς ήταν καταδικασμένη να πεθάνει αφού θα είχε εγκεφαλικό θάνατο, επέμεινε.

"Είναι σαν τους αυτόχειρες που έχουν πιει δηλητήριο, καταστράφηκαν όλα μέσα σε 4 ώρες", είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας οτι στην περίπτωση της Ακουμιανάκη ήταν αδύνατη η πλύση στομάχου, αφού το κορίτσι ήταν σε κώμα, ενώ η απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό της είχε γίνει και δεν θα άλλαζε την τελική κατάληξη.

Από την πλευρά της η νοσηλεύτρια, περιέγραψε ακριβώς τι εξετάσεις, αιμοληψίες και μετρήσεις έγιναν στον οργανισμό της 16χρονης, από τη στιγμη που εισήχθη στο Νοσομομείο και σε τι κατάσταση παρέλαβε την ασθενή ο κατηγορούμενος γιατρός. Όπως σημείωσε η Στέλλα, μέχρι τις 7 το πρωί έδειχνε σαν να κοιμόταν. Έκανε εμετούς δυο τρεις φορές, ενώ δεν είχε δύσπνοια ούτε κάτι που να προκαλούσε το ενδιαφέρον"

"Μέχρι τις 7 ήταν σα να κοιμόταν. Εκανε εμετούς δυο τρεις φορές, δεν είχε δύσπνοια ούτε κάτι που να μου προκαλούσε το ενδιαφέρον", ανέφερε

Η δίκη συνεχίζεται με τις καταθέσεις γιατρών μαρτύρων υπεράσπισης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ