ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Είναι στραβό το κλίμα το επιβάρυνε και ο Αραχωβίτης με τους λοχαγούς των μπλόκων

0

Αν υπήρξε κάτι θετικό, είναι µια πιθανότητα να περάσει άµεσα από τη Βουλή το µεγαλύτερο ακατάσχετο αγροτών και κάτι για τα ρέστα από το αγροτικό πετρέλαιο του 2016, θέµα που βρίσκεται στο υπουργείο Οικονοµικών.

Σ’ αυτό το κλίµα, η ειληµµένη απόφαση της Νίκαιας για «παρέλαση» των τρακτέρ από τις πλατείες των χωριών, από τη ∆ευτέρα, δεν έχει παρά να γίνει πράξη. Η συνέχεια βέβαια, θα παιχτεί στις εθνικές οδούς.

Υπενθυµίζεται ότι µε πολύ πίκρα και θυµό για τη δύσκολη θέση, στην οποία περιέρχονται µέρα µε την ηµέρα µεγάλες οµάδες επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου και µε άγριες διαθέσεις ως προς τις αντιδράσεις που θα πρέπει να εκδηλωθούν, κύλησε την περασµένη Κυριακή 9 ∆εκεµβρίου η προγραµµατισµένη πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας.

Το κάλεσµα για τη σύσκεψη απηύθυνε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, συγκέντρωσε µια ευρύτερη γκάµα συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αγροτών, ωστόσο, το πνεύµα των λεγόµενων Ενωτικών Οµοσπονδιών (δυνάµεις του Μπούτα και του ΠΑΜΕ) ήταν αυτό που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για το υπό διαµόρφωση χειµερινό µέτωπο.

Άλλωστε, όλα δείχνουν ότι ένας κατ’ εξοχήν προεκλογικός χειµώνας δεν µπορεί παρά να χαρακτηρισθεί από έντονο πολιτικό, κοµµατικό και διεκδικητικό χρώµα, το οποίο διευκολύνει µεν τις ευκαιριακές διεκδικήσεις και κατακτήσεις δεν βοηθάει ωστόσο στον επαναπροσδιορισµό των προτεραιοτήτων στον αγροτικό χώρο και τη διαµόρφωση ενός κλίµατος συνεργασίας για την επίλυση ζητηµάτων.

Όπως τόνισαν οι αγρότες που συµµετείχαν στη σύσκεψη, η πολιτική της κυβέρνησης µειώνει το εισόδηµα τους, ο ΕΛΓΑ δίνει ελάχιστες αποζηµιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή, το κόστος παραγωγής στα µέσα και εφόδια αυξάνεται, παραµένουν ανοιχτές και χαµηλές τιµές στα προϊόντα και µια σειρά ακόµη φόρων που τους έχουν εξαντλήσει οικονοµικά και δεν µπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Βγαίνουν τα τρακτέρ στη Θεσσαλία

Την δυσπιστία τους για τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τα αγροτικά θέµατα, εξέφρασαν από το πρώτο λεπτό της συνάντησης τους µε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Αραχωβίτη, Κόκκαλη), την Παρασκευή 14 ∆εκέµβρη, οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που επισκέφθηκαν τη Βάθη.

Ως συνέχεια αµέσως µετά την δίωρη συνάντηση στη Βάθη, οι αγρότες δια του εκπροσώπου τους Ρίζου Μαρούδα ανακοίνωσαν την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων µε τα τρακτέρ να βγαίνουν πρώτα στους δρόµους της Λάρισας, του Πλατύκαµπου, των Φαρσάλων και της Καρδίτσας από την ∆ευτέρα 17 ∆εκεµβρίου. «Οι απαντήσεις που πήραµε όχι µόνο δεν µας ικανοποιούν αλλά δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της να µην στηρίξει τον αγροτικό τοµέα. Εµείς αυτό που θέλουµε είναι οι συνάδελφοί µας αγρότες και κτηνοτρόφοι να συνειδητοποιήσουν ότι µόνο µε τη δύναµη του αγώνα µπορούµε να έχουµε αποτελέσµατα. Την ∆ευτέρα λοιπό θα βγουν τα τρακτέρ στην Θεσσαλία µε µαζική συµµετοχή ώστε να αναγκάσουµε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την συνάντηση με τους αγρότες:

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων είχε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Μετά το τέλος της συνάντησης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Σήμερα είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Μας κατέθεσαν λίστα με τα αιτήματα, τα οποία και συζητήσαμε. Τις απαντήσεις συμφωνήσαμε να τις δώσουμε και εγγράφως, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες στο τι είπαμε. Είπαμε για τον οδικό χάρτη που έχουμε για ένα-ένα από τα ζητήματα, πολλά από τα αιτήματα ήδη έχουν επιλυθεί, κάποια άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και της επίλυσης και κάποια άλλα θεωρώ ότι είναι κάπως υπερβολικά για τις δεδομένες συνθήκες που έχει η οικονομία και ολόκληρη η κοινωνία. Γιατί αυτό που πρέπει να προσέξουμε όλοι, είναι να μη δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς. Δηλαδή, ξέρουμε ότι μετά από το 2010 που η χώρα μπήκε στα μνημόνια, όλες οι κοινωνικές ομάδες όλοι οι εργαζόμενοι υπέστησαν μεγάλη πίεση. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς μέσα στην κοινωνία. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας σαν πολιτεία. Από εκεί και πέρα, για όλους τους εργαζόμενους προχωράμε σε λύσεις στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής που έχουμε. Όσο περνάει ο καιρός και η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια, τόσο και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να στηρίξει είναι περισσότερες. Αυτό το είδαμε ήδη φέτος. Καταφέραμε να στηρίξουμε τόσο την κτηνοτροφία, όσο τους ροδακινοπαραγωγούς και τους καπνοπαραγωγούς, αλλά και ειδικές άλλες περιπτώσεις και προχωράμε στη στήριξη και άλλων προϊόντων που έχουν ανάγκη, μέσα στην καινούρια χρονιά. Όλες οι δυνατότητες που έχουμε θα εξαντληθούν, για να βοηθηθεί ο παραγωγός. Επίσης, βασικό σημείο της στρατηγικής μας είναι η προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι· είτε αυτό είναι μέσω του πετρελαίου κίνησης, είτε μέσω των εφοδίων, είτε μέσω της ενέργειας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβούμε σε κινήσεις έτσι ώστε να το μειώσουμε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ