ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Αύξηση κατώτατου μισθού, ενίσχυση κοινωνικού κράτους και επενδύσεις ζητούν οι πολίτες

0

Μία οριακή, σε σχέση με αντίστοιχες έρευνες, βελτίωση του κλίματος αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκφράζουν σχεδόν οι τρεις στους δέκα πολίτες ενώ η πλειοψηφία (69%) δεν βλέπει καμία βελτίωση στα οικονομικά του μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία PULSE για λογαριασμό του ΕΒΕΑ και τα πρώτα αποτελέσματα, που δίδονται σήμερα αφορούν το διάστημα 25-27 Νοεμβρίου 2018, σε δείγμα 802 ατόμων στο Νομό Αττικής.

Αρνητικό προκύπτει το ισοζύγιο μεταξύ θετικών και αρνητικών απόψεων, στους οικονομικούς δείκτες του Νοεμβρίου 2018 στην έρευνα Αττικής για το Ε.Β.Ε.Α.

Μεγαλύτερη αισιοδοξία (34%) αποτυπώνεται, μεταξύ των συμμετεχόντων, για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, από ότι για την ελληνική οικονομία (29%). Και πιο θετικά αξιολογούν την ελληνική κυβέρνηση στην κοινωνική πολιτική και στην στήριξη ευάλωτων οικονομικά τάξεων (30%) από ότι στην προσέλκυση επενδύσεων (23%).

Στα υπόλοιπα ερωτήματα οι καταφατικές απαντήσεις συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά, με υψηλότερη υποστήριξη (77%) στην «...επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πριν την κρίση». Στην ανάγκη «.. προσλήψεων νέου και κατάλληλου προσωπικού στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, και της Ασφάλειας» συμφωνεί το 74% και στην ύπαρξη «...περιθωρίου μείωσης στα δημοτικά τέλη και τους φόρους της περιοχής σας», το 67%.

Η πλειοψηφία απαντά καταφατικά και στο «... εάν θα μπορέσετε φέτος να εξοφλήσετε όλες τις φορολογικές - ασφαλιστικές υποχρεώσεις» (52%). Στο πολιτικo-οικονομικό ερώτημα, για το «...εάν είναι αναγκαίες οι πρόωρες εθνικές εκλογές για να υπάρξει βελτίωση της οικονομίας της χώρας» τα ποσοστά των καταφατικών και των αρνητικών απαντήσεων δεν «απέχουν» πολύ μεταξύ τους, με υπεροχή πάντως των πρώτων (47% «Σίγουρα...» και «Μάλλον ναι», έναντι 41% «Σίγουρα...» και «Μάλλον όχι»).

Μίχαλος: Το κλίμα πολιτικής όξυνσης δεν βοηθάει την οικονομία

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε:

«Οι αποτυπώσεις της έρευνας αποδεικνύουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια της ύφεσης και των Μνημονίων έχουν αφήσει βαθιά τα σημάδια τους στην κοινωνία και την οικονομία.

Ωστόσο, από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, προκύπτει μία οριακή, σε σχέση με αντίστοιχες έρευνες, βελτίωση του κλίματος αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που εκφράζουν σχεδόν οι τρεις στους δέκα, ενώ μεγαλύτερη αισιοδοξία υπάρχει (34%) στους συμμετέχοντες στην έρευνα για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι αρνητικές απαντήσεις εξακολουθούν ακόμη να υπερτερούν σημαντικά των θετικών, με μόνη εξαίρεση την ικανότητα οριακά της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων (52%) να αποπληρώσουν φέτος τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Καταφανής είναι η απαίτηση των πολιτών για την ανάγκη αύξησης των μισθών, αλλά και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους στους ζωτικούς τομείς παιδείας, υγείας και ασφάλειας, αλλά και την ανάγκη για ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα, γεγονός που δίνει το στίγμα της κοινωνίας προς τον πολιτικό κόσμο, για τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής που θα δίνει προοπτικές στην οικονομία, με έμφαση στην κοινωνική συνοχή.

Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν να επεξεργαστούν δημιουργικές προτάσεις και πολιτικές, για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση. Για να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα σε βαθιές αλλαγές. Χρειάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, της Παιδείας και της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης.

Χρειάζεται ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας, διαρθρωτικές αλλαγές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των πολιτών που βρέθηκαν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι ώρα, λοιπόν, να αφήσουμε στην άκρη την οξύτητα και το διχασμό και να ξεκινήσουμε τη δουλειά.

Το κλίμα πολιτικής όξυνσης που έχει δημιουργηθεί, κάθε άλλο παρά διευκολύνει την προσπάθεια της χώρας να κάνει το επόμενο βήμα. Μια προσπάθεια που παραμένει δύσκολη και γι' αυτό απαιτεί σχέδιο, συναίνεση και γενναίες αποφάσεις.

Ο επιμελητηριακός κόσμος ήταν και θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια της πολιτείας για ανάπτυξη και ευημερία».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ