ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εγκύκλιος του Μητροπολίτου Ρεθύμνης για τον Έρανο Αγάπης

0

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018

 Προς

Τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό

της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Αγαπητά μου παιδιά, μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Ο όλο και περισσότερο αυξανόμενος κατά τις ημέρες αυτές εορταστικός διάκοσμος μας ωθεί και πάλι να σκεφτόμαστε πως ο καθένας προσωπικά αλλά και πως, ως χριστιανική οικογένεια με την ευρεία σημασία του όρου, ετοιμαζόμαστε να συνεορτάσομε τη Μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων. Αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν να την εορτάσομε κοσμικά και επιφανειακά, πράγμα εύκολο και σύνηθες, η αν πρέπει επιτέλους να εισέλθομε στο βαθύτερο νόημά της και στην προσωπική βίωση όσων έφερε στον κόσμο η Ενανθρώπηση του Χριστού. Δεν μπορούμε να εορτάζομε αληθινά αυτές τις Εορτές απομονωμένοι στον εαυτό μας, στην ευμάρειά μας, στον ωχαδερφισμό μας, χωρίς να σκεφτόμαστε τον αναγκεμένο αδελφό μας, τον εμπερίστατο διπλανό μας, αυτόν στο πρόσωπο του οποίου οφείλομε να βλέπομε τον ίδιο τον Χριστό. Κατά τη δική Του μάλιστα προτροπή, ο,τι κάνομε σε αυτόν τον αδελφό μας, τελικά σε Εκείνον διαβαίνει. Ο Χριστός μας είπε ότι «εφ᾿ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. κε΄ 40).

Γνωρίζομε προσωπικά ότι πολλοί από εσάς το κάνετε πράξη με πολλή διάκριση και ταπείνωση, όπως θέλει ο Θεός, και σας ευχαριστούμε από καρδιάς γι’ αυτό το μεγαλείο της ψυχής σας και γι’ αυτήν την αληθινή ευγένεια που έχει ελαχιστοποιήσει στον τόπο μας εικόνες που μας πονούν πολύ. Το ίδιο, με τη δική σας πάντοτε βοήθεια, προσπαθούμε να ενεργούμε στη Μητρόπολή μας, στην οποία καθημερινά προσφεύγουν αδελφοί μας που έχουν ανάγκη την στήριξη και τη βοήθειά μας, προπάντων την αγάπη μας, την οποία και τους παρέχομε με ο,τι μέσο έχομε, ηθικό και υλικό. Τέσσερεις κληρικοί, μία πρεσβυτέρα και πολλοί εθελοντές παρέχουν τις υπηρεσίες τους άοκνα, με ανιδιοτέλεια, γνωρίζοντας πως έτσι διακονούν τον Χριστό και μόνο. Στο δικό τους έργο ερχόμαστε εφέτος να γίνομε και πάλι ζητιάνοι της αγάπης σας για τους αδελφούς μας, τα παιδιά του ίδιου και όχι κάποιου κατώτερου Θεού. Σας ζητούμε αφενός την ηθική σας στήριξη, την προσευχή σας, αλλά και τη σκέψη σας, τις ιδέες και τις προτάσεις σας, για να γίνεται το έργο μας καλύτερο, την εθελοντική παρουσία και αρωγή σας. Και αφετέρου την συνδρομή σας, από το υστέρημά σας πλέον, αφού κανένας λόγος δεν γίνεται πια για περίσσευμα.

Ο,τι μας εμπιστεύεστε, το γνωρίζετε πλέον καλά, μεταστοιχειώνεται σε ο,τι απαιτείται για να καλύπτει βασικές ανάγκες ανθρώπων που ζητούν τη βοήθειά μας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, οφειλετικώς επιθυμούμε να σας γνωρίσομε ότι κατά το τρέχον έτος έχομε καταβάλει χρηματικό ποσό 78.000 ευρώ για φάρμακα, φοιτητικά βοηθήματα και άλλες καθημερινές ανάγκες. Παράλληλα συνεχίζομε την στέγαση κάποιων αστέγων του τόπου μας που το επιθυμούν. Ελπίζομε ότι πολύ σύντομα, με την ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Διακονίας της Μητροπόλεώς μας «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ», από τη γνωστή δωρεά του μακαριστού συμπολίτη μας και μεγάλου ευεργέτη της Τοπικής μας Εκκλησίας Γεωργίου Τσικόγια, θα μπορούμε να παρέχομε και άλλες μορφές βοήθειας, όπως για παράδειγμα βραχεία φιλοξενία σε ανθρώπους που θα το έχουν ανάγκη.

Σας εκφράζομε, γία μία ακόμη φορά, την ευγνωμοσύνη μας γι’ αυτό που είσθε και για τη δύναμη που μας προσφέρετε, ώστε να συνεχίζομε το ταπεινό μας έργο, προς δόξαν Θεού. Και σας παρακαλούμε και εφέτος να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα της Μητροπόλεώς μας και να συνδράμετε τον Έρανο της Αγάπης, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα για τη διενέργεια του εμπεδόμοχθου έργου της Φιλανθρωπικής μας Διακονίας, αφού το προϊόν του καλύπτει κάθε χρόνο σχεδόν το ένα τρίτο από το ποσό που δαπανάται.

Ο Έρανος της Αγάπης θα πραγματοποιηθεί στις Ενορίες της υπαίθρου της Μητροπόλεώς μας την Κυριακή 9η Δεκεμβρίου και στις Ενορίες της πόλεως του Ρεθύμνου την Παρασκευή 14η Δεκεμβρίου 2018.

Για την ολοπρόθυμη προσφορά σας, προπάντων για την καλή σας διάθεση και για την αγάπη σας και την εμπιστοσύνη σας στην Εκκλησία και το ταπεινό Της έργο, σας ευχαριστούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας. Πατρικά σας ευχόμαστε να διέλθετε τις Άγιες Εορτές με υγεία και ευφροσύνη και να ζήσετε αληθινά Χριστούγεννα.

Με πολλή αγάπη και ευγνωμοσύνη για τον διαρκή επιστηριγμό σας.

Ο Επίσκοπός σας

Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ